avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva!!! Rog sfaturi si sugestii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva!!! Rog sfaturi si sugestii

Buna seara,

Am si eu o problema destul de mare zic eu.
Lucrez in sectorul vanzarilor( telesales) iar aproximativ acum o luna, mai exact in data de 03.05.2012 am primit un telefon de la administratorul firmei ca sa merg in birou la el sa discutam ceva.
Am ajuns in birou iar dumnealui m-a anuntat subit si ferm ca postul meu se desfiinteaza datorita motivelor economice.
Am primit acest telefon spre sf. programului de lucru( 17.25 de minute).

Am ramas uimit de aceasta decizie deoarece totul se desfasurase normal pana la vremea respectiva, chiar primisem laude de la ei( eu ma intelegeam bine cu ei deseori mergeam la cine platite de catre ei tot colectivul , imi faceam treaba, nu am raspuns niciodata la ce imi spuneau sa fac, chiar ma ofeream sa ii ajut suplimentar daca era cazul, atat pe ei cat si pe colegii mei).

Initial eu am refuzat sa semnez, insa dupa insistente am semnat.

Am trecut cu greu peste asta, am inghitit in sec si am spus asta e! Mergem mai departe!

Dumnealui a spus sa nu mai vin in acesta perioada de preaviz de 20 de zile si ca ma plateste, doar ca sa stau si sa nu mai vin in firma...hmmmm....

In perioada preavizului, eu am mers in proba la o firma concurenta si am inceput sa vand la ei putin cate putin.
Mi-am adus aminte de clientii mei si am inceput sa ii sun in numele firmei la care eram in proba. Administratorul a aflat de asta si m-a sunat sa vin de urgenta la firma ca inca sunt angajatul lor.
Zis si facut, am mers...si dupa ce am stat o ora a intrunit o comisie de disciplina fara sa ma anunte in acest sens cu trei colegi ostili si impreuna cu el.

Evident nu am stiut ce o sa ma astepte, atunci au inceput sa ma bombardeze cu intrebari, sa ma acuze ca de ce am mers acolo si de ce am facut asta.
A zis ca sunt acuzat de furt de patrimoniu comercial, de baza de date, de mail-uri etc...

De aici incepe nebunia, eu nu am vrut sa semnez nimic, a spus ca daca recunosc ce am facut in scris o sa ma lase in pace si imi reinfiinteaza postul( el m-a chemat intr-o zi de duminica).

Teoretic am fost deacord cu asta, dar fara sa semnez nimic!

Am mers in preavizul initial si apoi a reinfiintat postul intr- perioada sa zicem de 20-25 de zile de la desfiintarea postului.

Urmatoarea zi pe considerentul acestui act sau instiintare emisa de care ei mi-am dat DEMISIA!

Acum incepe sa ma streseze ca imi desface contractul de munca disciplinar, a compus un referat si o instiintare la o alta comisie disciplinara care va avea loc in data de 08.06.2012.

Eu am refuzat sa semnez si acestea!

Ce se poate intampla mai exact? Sunt pasibil de ceva anume?Ma ameninta cu judecata, etc... Sunt foarte stresat!

Va rog sa ma ajutati!

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 12 Iulie 2012
So, in final dvs v-ati dat demisia, da?

Art. 81. [definitia legala, procedura si efectele demisiei]
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Ok, va-ti dat demisia, ea a fost inregistrata de angajator?
Respectati preavizul de "n" zile , care-l aveti in CIM, si apoi va vedeti de drum, ca vad ca oferte ati gasit destul de rapid.Pentru asta felicitari!:)
Daca se organizeaza acea comisie de disciplina, in perioada preavizului..mie imi vine sa rad..dar o portie sanatoasa de realitate nu va strica la momentul asta.Ca idee, nu lingi unde ai scuipat..cu alte cuvinte, ati fost concediat atat de hilar..si totusi v-ati intors..:)..ca un copilas la o acadica :)
Poate o sa fiti concediat in urma acestei cercetari disciplinare..poate nu.Dar nu va ia nimeni capul.Si fiti foarte atent ce anume mai semnati.Ca daca, in regulamentul intern ati fi avut ceva legat de confidentialitate..sau ceva legat de patrimoniul comercial, sigur v-ati fi amintit, si ne-ati fi spus si noua..
Multumesc frumos pentru raspuns:)

DA! Evident ca am plecat!

Am ceva legat de pastrarea secretului de serviciu, obligatia de a respecta secretul de serviciu, obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu.
Si mai am o declaratie in care se stipluleaza ca elementele de identificare( user+parola) sunt unice, confidentiale si netrasmisibile. divulgarea lor la alte persoane este strict interzisa.

Oops!Obligatia de fidelitate..hmm..pastrarea secretului de serviciu..n-ati prea respectat aspectele astea cand ati plecat la concurenta, nu?:)
Ideea e ca pe baza demisiei mele eu am plecat si nu mai ma intorc in firma respectiva, el a dat o perioada de preaviz prin demiterea mea si este obligat sa o accepte.
Demisia mea a survenit imediat dupa ce am primit o hartie conform careia eu sunt repus pe functie, dar trebuia sa stau 20 de zile.Asta am si vrut sa fac, insa dupa ce a luat la cunostinta de demisia mea si am primit un numar de inregistrare a inceput din nou razboiul, ma ameninta sa semnez acel referat si convocarea mea la comisie de disciplina, pe cere le refuz...pentru ca eu din 01.06.2012 nu mai merg la lucru

Pai daca el a zis sa nu mai merg la lucru, evident ca eu trebuia sa lucrez undeva, si am fost in proba in concurenta, da...am sunat doar clientii pe care i-am avut acolo din capul meu, am resusit sa imi aduc aminte o parte din ei
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Nu mai semnati nimic fara sa cititi de 3 ori si sa judecati de 4 ori.:)
Am sentimentul ca ati inteles cum sta treaba.Succes in continuare!:)

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara vreau_sa_stiu vreau_sa_stiu daca am trimis prin posta convocarea pentru cercetarea disciplinara dar angajatul in cauza tot vine la lucru.....nu se suspenda contractul pe perioada ... (vezi toată discuția)
Contestatie hgabi hgabi Buna ziua, am urmatoarea situatie: am concediat disciplinar un angajat pe perioada determinata. Concedierea s-a facut cu respectarea procedurii, dar dupa ce ... (vezi toată discuția)
Demisia fara preaviz chirilatamara chirilatamara buna seara. in cu data de 1 august 2011, fiind fortata de sef mi-am bagat demisia altfel a spus ca nu imi da banii pe concediu.a fast direct satisfacut ca ... (vezi toată discuția)