Buna ziua, am urmatoarea situatie: am concediat disciplinar un angajat pe perioada determinata.
Concedierea s-a facut cu respectarea procedurii, dar dupa ce am depus decizia, cei de la ITM mi-au spus ca daca va fi contestata in instanta decizia , as putea pierde ca angajator, deoarece concedierea a fost facuta cu o data dinaintea datei convocarii.
Date concrete: CIM ar fi incetat de drept in 31 martie. Inainte de acest termen s-a declansat procedura cercetarii disciplinare, ulterior acestei date a avut loc audierea lui, iar decizia de concediere s-a dat in data de 09.04 si s-a dispus incetarea cu data de 27.03, data la care persoana isi efectuase si restul de CO pe care-l mai avea de efectuat.
Cei de la ITM sustin ca ar fi trebuit ca data concedierii din decizie sa fie dupa 06.04 (data audierii). Dar, va intreb, cum puteam sa-l concediez dupa 06.04, daca CIM inceta la data de 31.03, iar dupa aceasta data acesta nu mai era angajat al firmei, deci sub incidenta CIM? Tot ei sustin ca, dupa 31.03, CIM ar fi prelungit tacit, dar eu stiu ca daca un CIM este incheiat pe o perioada det., acesta inceteaza de drept la data scrisa in contract. Nu se prevede nicaieri in contract despre acea prelungire tacita dupa expirarea contractului (orice prelungire de acest gen se face doar in baza unui act aditional semnat de ambele parti - ceea ce nu era cazul). Iar in fapt, persoana nu a mai fost prezenta la serviciu (si-a facut cerere de concediu fara plata pana la 31.03, cand stia ca ii inceteaza CIM.
Oricum, persoana care mi-a spus aceste lucruri nu parea prea sigura pe ceea ce spunea.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine. Multumesc
Contractul individual de munca inceta de drept in data de 31.03. acest contract trebuia prelungit pentru ca procedura de cercetare disciplinara prealabila sa fie incheiata asa cum trebuie. Practic in momentul terminarii procedurii in data de 06.04 persoana nu mai era angajatul dvs.
In concluzie, sunt de parere ca trebuia prelungit contractul pana la finalizarea procedurii de cercetare disciplinara prealabila si dispunerea incetarii la o data ulterioara emiterii deciziei de concediere.
Raspuns.
Intr-adevar situatia este de discutat.
a) In mod normal, teoretic, decizia trebuie sa produca efecte pentru viitor, si evident dupa efectuarea cercetarii.
b) I.T.M din Constanta, admite si astfel de solutii, incetarea CIM cu efect retroactiv fata de data emiterii deciziei.In dispozitivul deciziei se mentioneaza expres: "Incepand cu data de ______" data care poate fi aceeasi cu data deciziei, sau mai inainte.De aceea cele 2 date (data de emitere a deciziei si data incetarii CIM) trebuie mentionate expres. Mutatis-mutandis, dupa alti practicieni, este ca la contraventie (data datarii procesului-verbal de contraventie poate fi aceeasi sau alta decat data savarsirii faptei contraventionale). Si evident in termen de 5 zile comuinicata si inregistrata.
Nu este vina dvs., este o practica neunitara.
hgabi:
1. Cred ca v-ati complicat mai mult decat era cazul. Si, inteligent (!?), fostul salariat a speculat greselile comise de dvs. (sau a avut un avocat priceput in ale dreptului muncii).
2. De ce ati mai vrut sa concediati disciplinar un salariat al carui CIM inceta si asa inainte de termenul in care se putea face cercetarea disciplinara prealabila (care necesita saptamani de zile)?
3. Codul muncii nu prevede prelungirea tacita a unui CIM peste data expirarii termenului initial. Din contra, la art.80(3) se spune clar ca acest lucru se face numai cu acordul scris al partilor.
4. Chiar daca salariatul a avut absente nemotivate il lasam asa pana la termenul la care ii expira CIM. Eu cred ca a fost mai mult o ambitie a angajatorului, fara sa-si dea seama ce-l asteapta.
5. Ma gandesc ca pe viitor sa fiti mai atenti la recrutarea personalului in vederea angajarii.
Foarte interesanta situatie!
Cred ca modul in care a procedat hgabi a fost cel mai sigur pe care il putea aborda.
Mai ales ca angajatul s-a prezentat la cercetarea disciplinare dupa data la care i-ar fi incetat de drept contractul.
Ma vad nevoita sa va raspund chiar daca exista riscul de a vedea si cealalta parte comentariile. Angajatul a fost concediat disciplinar pentru concurenta neloiala si dezvaluirea de informatii confidentiale concurentei in timpul CIM, urmand ca dupa incheierea acestuia sa lucreze la concurenta. A fost angajat pe perioada determinata (primul contract), iar la incheierea acestuia prima data a refuzat continuarea relatiilor pe perioada nedeterminata. El singur a cerut perioada determinata care a expirat in 31.03. Atunci am inceput sa avem banuieli.