avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestatie

Buna ziua, am urmatoarea situatie: am concediat disciplinar un angajat pe perioada determinata.
Concedierea s-a facut cu respectarea procedurii, dar dupa ce am depus decizia, cei de la ITM mi-au spus ca daca va fi contestata in instanta decizia , as putea pierde ca angajator, deoarece concedierea a fost facuta cu o data dinaintea datei convocarii.
Date concrete: CIM ar fi incetat de drept in 31 martie. Inainte de acest termen s-a declansat procedura cercetarii disciplinare, ulterior acestei date a avut loc audierea lui, iar decizia de concediere s-a dat in data de 09.04 si s-a dispus incetarea cu data de 27.03, data la care persoana isi efectuase si restul de CO pe care-l mai avea de efectuat.
Cei de la ITM sustin ca ar fi trebuit ca data concedierii din decizie sa fie dupa 06.04 (data audierii). Dar, va intreb, cum puteam sa-l concediez dupa 06.04, daca CIM inceta la data de 31.03, iar dupa aceasta data acesta nu mai era angajat al firmei, deci sub incidenta CIM? Tot ei sustin ca, dupa 31.03, CIM ar fi prelungit tacit, dar eu stiu ca daca un CIM este incheiat pe o perioada det., acesta inceteaza de drept la data scrisa in contract. Nu se prevede nicaieri in contract despre acea prelungire tacita dupa expirarea contractului (orice prelungire de acest gen se face doar in baza unui act aditional semnat de ambele parti - ceea ce nu era cazul). Iar in fapt, persoana nu a mai fost prezenta la serviciu (si-a facut cerere de concediu fara plata pana la 31.03, cand stia ca ii inceteaza CIM.
Oricum, persoana care mi-a spus aceste lucruri nu parea prea sigura pe ceea ce spunea.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine. Multumesc
Cel mai recent răspuns: hgabi , utilizator 13:16, 2 Mai 2009
Da, nu zic ca nu e corect ce zici, cand omul vine la serviciu, da , cand emiti decizia vei pune ca dat de incetare sau suspendare o zi ulterioare zilei cand stii ca ii poti comunica acea decizie si gata, chiar nu ai probleme.
Intrebari apar cand omul nu e la serviciu, intradevar.
e adevarat ca eu in acele situatii pun a data de desfacere cam cu 3 zile dupa data cand trimit scrisorica acasa la om, tocmaI pentru a lua toate precautiile, si, da, si eu practic acea inscriere pe formularul de confirmare de primire.

Totusi in situatia descrisa de colega care a initiat discutia, care nu e deloc una frecvent intalnita, cred ca modul in care a procedat este cel mai bun ales.
Ce va zice o instanta, nu stiu, dar cred ca se poate sustine valabiliattea unei astfel de decizii cu data de aplicare a sanctiunii retroactiva datei deciziei.
Va multumesc tuturor, ati fost foarte draguti ca mi-ati acordat atata timp si interes, m-am edificat si astept sa vad care va fi urmarea. Stiu ca subiectul poate fi discutat inca, dar trebuie sa lasam si timpul sa treaca sa vedem ce se va intampla. Numai bine tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cind transmit in revisal incetarea unui cim pt.absente nemotivate? carmenbn carmenbn Un salariat lipseste nemotivat din 21.05.L-am convocat pt.cercetare disciplinara(prin posta) pe 13.06.Nu a venit,deci pot sa-i desfac contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Neintelegeri cu angajatorul-disponibilizare eleonora78 eleonora78 Buna ziua, dacama poate ajuta cineva cu niste sfaturi, va rog! Am primit o comunicare din partea angajatorului ca mi se desfiinteaza postul din cauza ... (vezi toată discuția)
Contestare cercetara disciplinara - conditii Silvia Monica Silvia Monica Buna ziua. As dori sa va intreb in ce conditii se poate contesta decizia unui raport intocmit pentru cercetare disciplinara, de catre angajatul subiect al ... (vezi toată discuția)