avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Actiune in pretentii - citatie pentru perimare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Actiune in pretentii - citatie pentru perimare

Buna ziua,

Am si eu un caz un pic mai complex si am cat mai repede nevoie de ajutorul dumneavoastra.

Am mostenit un apartament impreuna cu sora mea in ianuarie 2008. Acest apartament a fost in proprietate comuna pana in aprilie 2009 cand in urma unei hotarari definitive si irevocabile a trecut in proprietatea ei, urmand sa ma despagubeasca. Acest lucru nu s-a intamplat astfel ca in urma executarii silite am devenit prorpietara a apartamentului in iulie 2011. Intre timp asociatia de proprietari a deschis un proces de pretentii, in feb. 2011, proces suspendat cf art. 155 C. proc. civ. A trecut astfel un an de la suspendare si acum am primit citatie pentru "pretentii perimare". Am si eu o intrebare:

Daca ma prezint cu actele doveditoare mi le mai primeste instanta? Am hotararea judecatoreasca prin care ap. a trecut in proprietate surorii mele, actul de proprietate de la executor, chiar si o hartie inregistrata la asociatie prin care ceream sa mi se spuna partea mea de datorie de pe vremea cand ap. a fost proprietate comuna, cerere ramasa nesolutionata pana in zilele noastre. sau
Cel mai recent răspuns: Cat Black , utilizator 11:47, 5 Iunie 2012
adica dosarul a stat nelucrat un an de zile si instanta il inchide
in acest caz e bine daca ma prezint conform citatiei cu actele de care ziceam? pentru ca suma totala pentru care s-a deschis acest proces este de 4572 lei din care va dati seama doar o mica parte este datoria mea. instanta nu stie ca sora mea a fost prorpietara singura 3 ani si ceva si mi-e teama ca o sa ajung sa platesc datoriile ei (deja am platit destul pentru ea, e plecata din tara si nu s-a interesat niciodata de nicio datorie)
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
Cat Black, utilizator
Instanta a comunicat citatie pentru a se pronunta asupra capatului de cerere referitor la perimare,respectiv la dezinteresul creditorului
Art.389 alin.1 Codul procedura civila " Daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire, executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei."

Detaliati speta pentru a intelege concret situatia cu care va confruntati
am descris putin mai sus situatia....ziceti-ma va rog mult ce detalii mai aveti nevoie ca sa vi le pot da
Stimat forumist,


Perimarea reprezintă stingerea unui process civil care a ramas in nelucrare, din vina partii, timp de un an.

Această procedură reprezintă o sanctiune a pasivitatii părții, care se poate combate arătând lipsa culpei părții în ceea ce privește repunerea pe rol.

Cadrul legal este dat de Art. 248 - 254 cod procedură civiă:

Art. 248 - Orice cerere de chemare in judecata, contestatie, apel, recurs, revizuire si orice alta cerere de reformare sau de revocare se perima de drept, chiar impotriva incapabililor daca a ramas in nelucrare din vina partii timp de un an. Partea nu se socoteste in vina, cand actul de procedura urma sa fie indeplinit din oficiu. Termenul perimarii nu curge cat timp, fara vina partii, cererea n-a ajuns inca la instanta competenta sa o judece sau nu se poate soroci termen de judecata. In materie comerciala termenul de perimare este de sase luni
.

Cu stimă.

Alte discuții în legătură

suspendarea cauzei conform art. 155 ind. 1 c.p.c. egkertsou egkertsou Buna ziua . As dori sa stiu care este termenul de valabilitate a suspendarii,respectiv dupa ce perioada se perimeaza cauza. De asemenea in cazul perimarii ... (vezi toată discuția)
Termen tehnic ContSters137496 ContSters137496 Buna ziua , va rog , daca poate cineva sa ma lamureasca in legatura cu un termen tehnic , specific judecatoresc, si anume : \" a raspunde la exceptia ... (vezi toată discuția)
Exceptia de perimare monica_ka monica_ka Am primit o citatie in vederea discutarii exceptiei de perimare.....ma poate lamuri cineva despre ce e vorba. Multumesc anticipat!!! (vezi toată discuția)