Legea este clara in privinta statutului membrilor birourilor electorale .. pe perioada cât îşi desfăşoară activitatea, la birourile electorale, acestia sunt considerati detasati.
Dar juridic detasarea nu presupune doua acorduri? Acordul entitatii care detaseaza angajatul si acordul entitatii care primeste angajatul? Considerati ca detasarea opereaza in virtutea legii, fara sa existe o decizie in acest sens? Cum isi produce efectele juridice o astfel de detasare, in situatia in care dansul nu a notificat angajatorul? Va rog mult sa imi explicati juridic mecanismul sustinerii dvs.
Art. 45. [detaşarea] Codul Muncii
Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.
Principiul simetriei actelor juridice impune forma scrisă a detaşării, ca modificare a contractului individual de muncă, fără însă ca această formă să reprezinte o condiţie de validitate.
Contractul individual de muncă încheiat cu angajatorul iniţial se suspendă pe perioada detaşării, în ceea ce priveşte efectele esenţiale, fiind cedat temporar angajatorului la care s-a făcut detaşarea.
Din punctul de vedere al naturii juridice detaşarea reprezintă o cesiune a contractului individual de muncă cu clauza retrocesiunii.
Întrucât se dispune în interesul angajatorului la care urmează să se efectueze, detaşarea presupune existenţa unui acord între cei doi angajatori implicaţi.
In situatia in care:
- detasarea respectiva este indicata doar de lege in abstract, fara indicarea modalitatilor in care se poate realiza
- in situatia in care nici angajatorul vechi si nici angajatorul temporar nefiind avizati
- in situatia in care nu s-a incheiat nici un inscris care sa probeze aceasta detasare
- in situatia in care ambii angajatori sunt autoritati publice
va rog sa imi indicati baza legala in virtutea careia acea detasare ar fi valabila in formatul indicat de justitiabil (nimeni fiind anuntat)
Textul de lege mai sus mentionat prevede expres ca membrii birorilor electorale se consideră detaşaţi, pe perioada cât îşi desfăşoară activitatea, la birourile electorale.
Prin urmare, aceasta situatie de detasare poate constitui o exceptie de la regula prevazuta in Codul Muncii ...
Exista posibilitatea ca eu, institutie, sa detasez un angajat fara sa stiu ca o fac?
Potrivit art.42(1) din Codul Muncii, locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca iar in conformitate cu art. 45 din Codul Muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.Faptul ca o lege organica obliga angajatorul institutie publica sa faca o detasare, nu schimba faptul ca acel angajator face actul de detasare, nu il face legea.
Consider ca relatia normala in acest caz era: angajatul sesizeaza angajatorul ca legea impune detasarea lui - angajatorul, analizand legea, dispune detasarea. Nu cred ca mai e cazul sa discutam si de legislatia specifica protectiei muncii. Cine era responsabil in acel moment? Angajatorul uzual, care nu stia ca angajatul face altceva sau autoritatea publica organizatoare a alegerilor, care nu avea act de detasare conform normelor legale?
In principiu , sunt intrutotul de acord cu ce ati postat cu toate ca nu era neceaar sa mai invocati textele din Codul Muncii .. eu am spus ca poate invoca acel articol din legea nr.67/2004 si nicidecum nu-l exonereaza de raspundere ..
Sintagma ”se considera detasati” cred ca difera de sintagma ”detasati” .. nu am dedus decat ideea ca in acest caz, este o exceptie de la regula instituita de Codul Muncii .. intr-adevar, se poate invoca principiul potrivit caruia dispozitia speciala se completeaza cu prevederile din norma generala.