avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inspectia muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inspectia muncii

Buna ziua tuturor!
in cazul in care am doar fisa de aptitudini vizata cu "apt" de la inspectia muncii, semnata si parafata, altceva nu am primit de la patron, in cazul acesta pot sa fac revisalul de angajare sau mai am nevoie de alte acte ?
Cel mai recent răspuns: edinutza_87 , utilizator 08:29, 8 Iunie 2012
Super, jos palaria, m-ati prins cu garda jos!=D>
Dar relativ la fisa de aptitudini de la medicina muncii, stiu ca acesti domni isi fac treaba numai dupa angajare.
PS. Nu se foloseste "eu" de 2 ori in aceeasi fraza sau propozitie.
Imi insusesc critica :)
In ceea ce priveste medicina muncii, asa este.

1. Va recomand sa cititi HG nr. 355 din 11/04/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 332 din 17/05/2007).

2. Inainte de incheierea CIM se deschide "Dosarul medical" de catre angajator.

3. Angajatorul completeaza "solicitarea pentru examenul medical la angajare" si "fisa de expunere la riscuri profesionale".

4. Candidatul se prezinta cu acest dosar la medicul de medicina muncii care deserveste pe angajator.

5. Medicul de medicina muncii propune examenele medicale, in functie de cerintele postului si, in functie de rezultate, completeaza "fisa de aptitudine" cu care candidatul se prezinta la angajator si apoi semneaza CIM.

6. Conform Legii 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, si a Normelor de aplicare a ei, costurile legate de efectuarea examenelor medicale inainte de angajare si in timpul desfasurarii activitatii la locul de munca sunt suportate de angajator.

7. Dosarele medicale se procura de la aceeasi sursa de unde se procura si dosarele de Protectia muncii si PSI si sunt asemanatoare cu acestea.

8. - Din Codul muncii:

Art. 27
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.

(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.

(3) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
...

- Prin certificat medical se intelege acel dosar medical si fisa de aptitudine.

- Adeverinta de la medicul de familie nu este necesara si nici nu este valabila (numai medicul de medicina muncii poate spune daca persoana in cauza este sau nu apta pentru postul respectiv).
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
roxanabrancoveanu a scris:

Buna ziua tuturor!
in cazul in care am doar fisa de aptitudini vizata cu "apt" de la inspectia muncii, semnata si parafata, altceva nu am primit de la patron, in cazul acesta pot sa fac revisalul de angajare sau mai am nevoie de alte acte ?

Doamna a mentionat ca are fisa de aptitudini.
Eu si domnul George am facut mentiunea ca in practica, lucrurile se petrec invers.
Medicul de medicina a muncii cere copie CIM. Probabil pentru fisa de risc....Nu stiu.
Nu am avut proobleme cu ITM-ul (intotdeauna "fisa de aptitudini" am atasat-o la dosar ulterior angajarii, pentru ca intotdeauna medicul de medicina a muncii cere fila de pe prima pagina a contractului de munca inregistrat(a). Si patronii se complac (probabil din cauza costurilor). Daca faci toate analizele cerute de m.m. pentru un sofer sau o persoana care lucreaza in alimentatie publica, costurile sunt relativ mari si de multe ori persoana nu se prezinta decat o luna, doua...
Precizarea dumneavoastra este binevenita si bine documentata!

Herra_, utilizator
Corect, conform legii dar in Romania practica ne omoara. Sincer cei de la medicina muncii nu vor sa se implice decat dupa angajare si evident marind tariful. Credeti ca ei fac fisa de aptitudini daca nu sunt platiti? Si ca prezumtiv angajator sa platesti sa-ti analizeze un prezumtiv angajat si fisa de aptitudini sa nu corespunda cred ca asta n-o face absolut nimeni! Cei de la ITM Bucuresti doresc numai o adeverinta de la medicul de familie.
George Moraru, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Angajare salariat - apt de munca Mariralu Mariralu Am citit de curand chestia asta : http://legislatiamuncii.manager.ro/a/6235/examenul-medical-la-angajarea-in-munca.html - eu am intrebat la Itm - de acolo ... (vezi toată discuția)
Adeverinta medic de familie necesara la angajare Ianuaria Ianuaria Buna seara, La angajare mi se solicita o adeverinta de la medicul de familie in care sa se specifice ca sunt apt de munca. Medicul de familie a refuzat ... (vezi toată discuția)
Certificat medical la angajare andrei41 andrei41 Conform codului muncii, la angajare, persoana care solicita acest lucru trebuie sa prezinte un certificat medical din care sa rezulte ca este apta pentru ... (vezi toată discuția)