avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act vanzare-cumparare

Am inteles ca un act de vanzare-cumparare cu uzufruct, intre un parinte si unul din copii poate fi atacat de catre ceilalti copii, ca mostenitori rezervatari.
Dar un act de vanzare cumparare cu uzufruct pe 1/2 de casa, intre bunic si nepot poate fi de asemenea atacat de mostenitorii bunicului, adica de catre copiii acestuia, dupa decesul bunicului? Mentionez ca in act scrie: Vanzatorul declara ca a primit suma integrala de la cumparator".
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:47, 24 Decembrie 2008
Multumesc pentru sfat, dar acum e cam tarziu, au trecut cateva luni de atunci, la vtremea aceea notarul nu mi-a dat acest sfat.
Era recomandabil sa consultati un avocat (sau un consilier de pe forum) mai inainte de a merge la notar.
Notarul ia act de vointa partilor si daca nu ati intrebat nu avea la ce sa va raspunda.
Ma gandesc totusi daca nu s-ar mai putea face si renuntarea din partea titularului dreptului de uzufruct.Atunci situatia juridica ar fi alta.
Incercati sa gasiti un avocat in localitatea dvs si poate se gaseste vreo cale de rezolvare.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Buna ziua,
Am intrebat si mi-a spus ca sigur actul de vanzare-cumparare nu poate fi atacat. La vremea aceea nu stiam de acest forum. Mi-e greu sa apelez la un avocat, sunt student si pentru plata taxelor am muncit din greu noaptea si toate vacantele. Oricum, bunicul nu va renunta la uzufruct, nu mai are incredere in nimeni, situatia e extrem de conflictuala in familie.
Problema este ca daca ati incheiat deja actul respectiv niciun avocat nu cred ca mai poate schimba ceva.
Singura modalitate era cea cu renuntarea dar daca el nu mai are incredere in nimeni nu mai aveti ce face.

Eu ma refeream la consultarea si redactarea unui act de catre avocat mai inainte de a ajunge la notar.Acum e prea tarziu.
Ramane doar sa va cautati avocat pentru proces.

avocat Claudiu Lascoschi
Cu sau fără renunţare, situaţia este aceeaşi. Renunţarea uzufructuarului la dreptul de uzufruct nu poate înlătura prezumţia de gratuitate a actului iniţial. Iar ceea ce are de analizat instanţa, în cazul în care un rezervatar va invoca art.845 C.Civil, este actul de v/c către un descendent, cu rezerva uzufructului, şi nu vreo încercare ulterioară de înlăturare a prezumţiei instituite de articolul citat.

Sărbători fericite.

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Model de contract GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma intereseaza si pe mine un lucru. Am un frate, iar el este de acord sa renunte in favoarea mea la toata averea pe care o detin parintii nostrii. ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare - cumparare Georgi_eu Georgi_eu Buna seara! Poveste mea este urmatoarea: bunica mea are o casa la tara.Ea are 2 fete(pe mama si matusa mea). Bunica vrea sa faca act de vanzare -cumparare ... (vezi toată discuția)
Donatia,oare sa aleg aceasta varianta? neahorneac neahorneac Subiect: Donatia,oare sa aleg aceasta varianta? Sunt nou pe forum,si rog pe cineva sa ma ajute.Sunt pe punctul de a incheia un act de donatie intre mama mea ... (vezi toată discuția)