avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara de la tata cetatean strain
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara de la tata cetatean strain

Am un copil cu un cetatean cipriot care refuza sa aduca un aport financiar la cresterea copilului. Tribunalul din Romania mi-a incredintat cresterea copilului si a fixat o pensie alimentara, care nu a fost niciodata onorata. Am solicitat sprijinul Procuraturii romane, dar autoritatile din Cipru nu au cooperat. Nici interventiile avocatului meu nu au dus la solutionarea acestei situatii. M-ati putea sfatui in aceasta privinta? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mary Janr , utilizator 19:06, 9 Iunie 2012
Singurul sfat pe care il pot da este sa faceti o calatorie pana in Cipru cu hotararea apostilata si sa incepeti acolo procedura de executare silita.

Hotarârile judecatoresti sunt recunoscute de drept intre statele uniunii dar trebuie sa obtineti investirea cu formula executorie si executarea.
Va multumesc pentru sfat. Totusi, daca trebuie sa fac aceasta calatorie, nu este recomandabil sa apelez la un avocat de acolo? Sau pot sa ma adresez altor organe? Are importanta faptul ca hotararea judecatoreasca dateaza dinaintea acceptarii Romaniei in uniune? Pe de alta parte, pensia alimentara a fost fixata potrivit venitului minim din Cipru, din lipsa de date, decizie care este in detrimentul copilului. Cu stima,
E recomandabil sa contactati un avocat cipriot.

Nu conteaza de cand e sentinta, faptul ca e emisa de o instanta a uniunii este de ajuns.
Va multumesc pentru sfaturi si incurajari.
Ar fi trebuit sa aduceti dovada sumei castigata de tatal copilului, ceea ce inca se mai poate face si se poate cere rrecalcularea pensiei, dar asta intr-un nou proces. Ati fost casatoriti cumva? Stiti ca in cazul in care ati fost casatoriti, in Cipru, dupa legislatia lor aveti dreptul la locuinta comuna in proportie mai mare decat aveti in Romania. Acolo e ceva de genul ca sotul e evacuat, iar sotia ramane cu copilul in casa, dar care trebuie sa fie locuinta comuna, folosita pentru gospodarirea impreuna. Eu zic ca trebuie sa va luati un avocat, daca se poate sa nu fie cipriot, poate gasiti vreun englez care practica avocatura acolo (banuiesc ca stiti cum e situatia acolo) pentru ca isi va da interesul si sa cereti si cheltuieli de judecata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decădere din drepturile parintesti andreinikoleta andreinikoleta Este posibil ca o mama sa fie decazuta din drepturi fara a fi anuntata de existenta unui proces? (vezi toată discuția)
Custodie, pensie alimentara AncaDumitru07 AncaDumitru07 buna ziua! sunt rezidenta in Cipru ( de 6 ani)si sunt divortata cu un baietel de 7 anisori, iar fostul meu sot este in Romania. mi`am scos divortul si pensia ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am si eu o nelamurire si as avea nevoie de un sfat, ... gatoula gatoula Buna ziua, am si eu o nelamurire si as avea nevoie de un sfat, am dubla cetatenie deci si Romana, cu domiciliu in strainate acum m\'am intors acasa si ma ... (vezi toată discuția)