avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala pentru impiedicarea controlului ITM- ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala pentru impiedicarea controlului ITM- cum procedez?

Buna ziua
Am o problema urgenta.
Am doua magazine si am avut in mod repetat control de la ITM asta pt-ca am suparat pe cineva pe acolo.
La sosirea inspectorilor le-am solicitat sa complecteze in registrul Unic de control, dar au refuzat cu desavarsire argumentand ca ei pot veni in control din 5 in 5 minute
Apoi le-am cerut sa-mi prezinte legitimatile si mandatul in baza caruia efectueaza controlul dar din nou au refuzat.Atunci mi-am sunat avocatul care mi-a spus sa refuz controlul si sa-i poftesc afara din magazin.Asa am si facut.Ei mi-au dat o amenda de 200 milioane lei vechi.Apoi toata faza s-a repetat din nou si iar mi-au dat o amenda de 200 milioane lei vechi.
Acum dupa 5 luni m-au chiemat cei de la politie si mi-au adus la cunostinta ca ITM-ul mi-a facut o plangere penala pentru ''impiedicarea repetata a controlului''
Spuneti-mi cum este posibil?
Deci ei au incalcat legea, mi-au dat si 400 mil amenda si tot ei mi-au facut si plangere???
Va rog sa-mi spuneti ce am de facut???
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:59, 7 Iunie 2012
Prin modificarile aduse codului muncii , conform prev. Lg. nr. 40/2011, refuzul de a colabora cu inspectorii de munca poate deveni infractiune in conditiile disp.art.279/1 .

Potrivit art. 279 ind.1 sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 1 an refuzul repetat al unei persoane , de a permite accesul inspectorilor de munca in oricare dintre spatiile societatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate de acestia in comformitate cu prevedrile legale.
Astfel de fapta comisa de catre un angajator si repetata este considerata infractiune.

101. Dupa articolul 279 se introduce un nou articol, articolul 279^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 279^1
(1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda penala fapta persoanei care, in mod repetat, stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege.
(2) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza si infractiunea constand in refuzul repetat al unei persoane de a permite, potrivit legii, accesul inspectorilor de munca in oricare dintre spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate, potrivit legii.
(3) Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca."
.

In mod normal , ar trebui sa apelati la serviciile profesioniste ale unui avocat , cu care sa stabiliti impreuna tacticile de aparare pentru a limita repercusiunile juridice ale infractiunii.
In masura in care faptele inspectorilor se vor dovedi a constitui abuzuri in sensul legii , tactica dvs. de aparare se va schimba.
Incercati sa mergeti la audieri cu avocat si sa fiti audiat numai in prezenta acestuia.
Va multumesc frumos.
Va rog mult daca se poate sa-mi de-a un punct de vedere si un avocat sau un consilier Juridic cu privire la problema mai sus expusa
Mai trebuie insa mentionat un lucru foarte important:Inspectorii au scris negru pe alb in amandoua procesele verbale ca au constatat munca la negru pentru numita....si au aplicat amenda de 200 milioane lei vechi.
Pai cum vine asta, odata constata si scrie in procesul verbal iar apoi spun ca le-am impiedicat controlul.Si atunci cum au constatat munca la negru???
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2012
DontuSorin, utilizator
Fara a cunoaste actele si lucrarile dosarului , nimeni nu va poate da o parere avizata care sa va ajute.
De aceea este bine sa mergeti cu un avocat la audierea de la politie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control itm. Imparatul Imparatul Ce se poate intampla, daca cei de la ITM vin in control si eu inchid cu lacat portile la societate? Pot intra cu vreun mandat, cu vreo autoritate? Au vreo ... (vezi toată discuția)
Abuz itm? 2317nicola 2317nicola Buna ziua!Am o societate mica cu 5 angajati.De trei zile am control de la ITM,iar dupa nenumarate cerinte nejustificate pt.aceasta institutie(bonurile de ... (vezi toată discuția)
Amenda itm 10.000 lei - plangere contraventionala silvia99 silvia99 va rog frumos: am o angajata cu 8 clase. pe cererea de angajare a trecut \"va rog sa imi aprobati ...incepand cu 1.10.2011\". cererea a semnat-o in ... (vezi toată discuția)