avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu victima
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu victima

Buna dimineata,
Am avut un accident rutier soldat cu o victima acum aproximativ o luna.
A fost vina mea si am convenit cu victima sa ii platesc o suma de bani pentru cheltuielile medicale.
Victima a fost la politie si a declarat ca nu are pretentii (stiu ca termenul legal pentru plangere e de 60 de zile de la producerea evenimentului).
Se mai poate razgandi si sa ceara alte daune sau sa imi faca plangere penala pentru vatamare din culpa?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ciprian Dinu , Avocat 10:06, 6 Iunie 2012
poate, desigur, dar dvs. aveti asigurare RCA? prin acest contract ar fi trebuit sa fie despagubita victima, nu de dvs.
Sigur ca am asigurare RCA, insa am convenit cu victima sa ii suport eu cheltuielile pentru investigatiile medicale. Din cate stiu, ca sa poate primi bani de la asiguratorul meu trebuie sa se contituie parte civila in proces, insa eu am vrut sa evit aceasta cale.
De aceea am intrebat daca dupa ce a declarat la politie ca nu are pretentii se poate razgandi.
Daca trece perioada de 60 de zile de la eveniment atunci abia nu mai are ce sa faca? Sau cum?
In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila (cum este si cazul vatamarii corporale), aceasta trebuie să fie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.
Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.
Trebuie sa aveti insa in considerare ca si in acest caz, in care nu se formuleaza plangere penala si cerere de constituire parte civila in dosarul penal, victima accidentului are posibilitatea sa introduce o actiune in pretentii impotriva dumneavoastra si a asiguratorului RCA intr-o instanta civila.
Multumesc pentru raspuns
Deci sa inteleg totusi ca, desi in declaratia de la politie a spus ca nu doreste mai departe inceperea urmaririi penale, si dosarul a plecat de la politist cu propunerea de NUP, ea totusi imi poate crea probleme.
Eu i-am dat bani, insa voiam sa stiu daca se mai poate razgandi...si constat ca se poate:(
Conditia ca dumneavoastra sa nu mai aveti nici o problema in acest caz este sa incheiati o tranzactie la notar, prin care dumneavoastra ii platiti o suma de bani (pe care spuneti ca deja i-ati platit-o), iar persoana accidentata declara ca nu mai are nici o pretentie cu privire la evenimentul rutier de luna trecuta.
Cu aceasta tranzactie puteti merge ulterior si la asiguratorul RCA si sa solicitati restituirea sumei, in baza asigurarii RCA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala din culpa - accident auto, zile ingrijiri medicale gori macovei gori macovei Buna, am si eu o problema. sa spunem ca am lovit o persoana cu masina pe trecerea de pietoni. viteza mica 10-15 km/h, fata accidentata s-a lovit cu capul de ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa - despagubiri traianim traianim Recent am fost implicat intr-un accident rutier de neacordare de prioritate la trecerea de pietoni. Accidentul s-a produs din vina personala si a rezultat ... (vezi toată discuția)
Notar, mediator sau politie in caz de accident de circulatie? ngs ngs buna ziua...am stat..am citit..am sunt..si am auzit \\"n+1\'\' pareri. exista speta: accident rutier pe trecere de pietoni, victima ranita usor, nicio zi de ... (vezi toată discuția)