avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... parintele care nu are custodia copilului este obligat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

parintele care nu are custodia copilului este obligat sa platesca si alte sume peste pensia alimentara?

Buna ziua,
Sunt divortata din 2007, fetita mea are 11 ani si percepe o pensie alimentara de 200 dolari/ luna; tatal ei lucreaza in S.U.A., de aceea a fost stabilita suma in dolari.
Locuim in Franta, fostul sot - intre Romania si S.U.A.
Problema mea: fata are nevoie de aparat dentar (destul de scump - 680E/ an, timp de 3 ani); pentru a o duce in tara trebuie sa platesc bilete de avion care nu sunt chiar "cadou"; fostul sot imi face mereu probleme cand ii cer sa contribuie la jumatate din pretul aparatului dentar; acum imi spune ca nici nu vrea sa auda sa ii plateasca jumatate din pretul biletului de avion de intoarcere din Romania, ca el nu plateste decat jumatate din dus... Tin sa precizez ca eu sunt cea care face drumul dus-intors cu fata, deci imi platesc propriile bilete de avion; in orice cuplu divortat mama face un drum si tata un altul pentru a duce-aduce copilul...
Intrebarea mea: sunt obligata (din punct de vedere legal) sa asigur aceste cheltuieli din pensia alimentara?
Va multumesc din suflet pentru raspuns.
Daca ne raportam la legea din Romania, pensia de intretinere este suma din care se asigura nevoile minorului. In principiu, aceasta pensie (daca fostul sot are doar un singur copil) ar trebui sa fie de pana la 25% din veniturile sale lunare.
Un tata responsabil ar putea sa achite si alte cheltuieli impuse de cresterea si educatia copilului din propria sa initiativa .... legal insa ...el datoreaza pensia de intretinere care a fost stabilita de catre instanta de judecata.
multumesc mult de raspuns; se pare ca atunci cand am decis sa fac un copil cu el, am tras un loz necastigator: nu e un tata responsabil!
tinand cont de faptul ca refuza sa contribuie la costurile cu aparatul dentar (care intra totusi in obligatiile legale sub incidenta ingrijirii medicale de care un copil are nevoie), plus tinand cont de faptul ca eu platesc intergral drumul dus-intors franta-romania, pot sa nu ii permit sa isi vada copilul in timpul cand sunt in tara? precizez ca actul de divort ii da dreptul sa o vada in prima si ultima sambata din luna, de la orele 10 la orele 17, a doua zi de craciun si a doua zi de pasti; nu e precizat nimic despre vacante! ma rog, ar avea o sambata pe timpul cat suntem noi in tara...
daca el ofera minimum pentru copil (ma ameninta ca nu mai plateste pensia, are restanta 1 luna, dar o plateste totusi), pot oferi si eu la fel?
e razbunare sau e un targ cinstit? nu reusesc sa imi fac ordine in ganduri!
Nu are obligatia legala de a contribui cu alte sume in afara de pensia stabilita de max 1/4 din salariul net, in schimb dvs trebuie sa respectati programul de vizita. Practic, fiecare parinte trebuie sa respecte ce a hot instanta.
Daca doriti altceva/ altfel , tot la instanta trebuie sa apelati.
Daca stiti ca are salariul mare la care instanta se poate raporta pt a aplica acel 25%, faceti cerere la instanta pt recalcularea pensiei.
Trebuie sa stiti ca daca tatal nu se prezinta, iar dvs nu-i puteti dovedi veniturile, riscati ca pensia ce se va stabili sa fie raportata la salariul minim pe economie, adica se poate stabili ca pensia ce-o veti primi sa fie 167.5..lei
multumesc pentru raspuns, gi_jane2.
da, ii respect programul de vizita: suntem in tara in ultima sambata din iulie; instanta a stabilit ca o poate vedea in prima si ultima sambata din luna, de la orele 10 la 17. pot sa spun ca din punct de vedere legal doar atat are dreptul de a vizita, si nu am obligatia de a i-o lasa mai mult desi nu si-a vazut fata de 4 ani?
in 5 ani (de la divort) nu a sunat-o decat de 5 ori si i-a scris vreo 5 mail-uri la care fata nu a raspuns decat o singura data (scrie greu romaneste, iar eu nu vreau sa intervin!) - asta ca sa vedeti cat de "stransa" e legatura dintre tata si fiica.
daca el nu intelege situatia fetei si cheltuielile cu ea, eu trebuie sa inteleg si sa compensez anii in care nu a vazut-o, lasandu-i-o mai mult (as putea sa o las circa 10 zile)?
precizez ca el lucreaza in SUA, nu va aduce nici o adeverinta de salariu la nici un proces si profereaza amenintari ca va declara ca nu are nici un venit daca i se cere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2012
aureliafrance, utilizator
Poate copilul vrea sa ramana sau nu. Vorbiti si cu fata, ca interesul ei ar trebui urmarit, nu al tatalui
In relatia dvs cu celalalt parinte, atitudinea copilului e un indicator f important dupa care va puteti ghida, veti stii daca cum procedati e ok sau mai putin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț și minor Mira TK Mira TK Fratele meu a divorțat si are o fetiță în vârstă de 6 ani . La divort nu i s au stabilit orele de vizita asupra fetiței, pentru ca asa a dorit mama ... (vezi toată discuția)
Plecare definitiva din tara cu un copil minor rurum rurum Buna tuturor, Intrucat doresc sa imi gasesc un job in afara (in principiu Bruxelles), si fac multe demersuri in aceasta directie, care cel mai probabil se vor ... (vezi toată discuția)
Solicitare stabilire vizite in cadrul procesului de pensie alimentara nicu30 nicu30 Situatia este urmatoarea: Oana in urma cu ceva timp am avut o relatie buna cu mama copilului meusi, de la divortul din urma cu 4 ani, mi-am vazut copilul( 5 ... (vezi toată discuția)