avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Am si eu o intrebare pentru un prieten!
Daca sunt doi frati, casa e trecuta pe parinti, in cazul decesului unuia dintre parinti Doamne fereste, iar parintele care ramane doreste sa predea unuia din fii (ex. fiul B)casa ii ramane in totalitate fiului B????
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 12:43, 8 Iunie 2012
Nu. Jumatatea casei care a apartinut defunctului se va imparti intre copii si sotul supravietuitor.

Oricum, ulterior decesului parintelui supravietuitor, copilul care a fost lipsit de partea lui din mostenirea mamei poate solicita anularea actului de transmitere a proprietatii si acordarea rezervei.
Parintele supravietuitor vrea sa treaca toata casa pe unul din copii poate?????
Alex_Munteanu a scris:

Nu. Jumatatea casei care a apartinut defunctului se va imparti intre copii si sotul supravietuitor.
[....]

Atunci jumatatea de casa care apartine parintelui supravietuitor poate sa o predea doar unuia dintre copii?????

Si partea din jumatatea ce a fost impartita dupa decesul primului parinte poate sa o predea unuia dintre ei ?????
Dupa dezbaterea succesiunii, sotia supravietuitoare va avea 10/16 din casa, copilul A va avea 3/16 din casa si copilul B va avea 3/16 din casa.

In principiu, sotia supravietuitoare poate face ce doreste cu partea ce ii revine, dar transferul proprietatii trebuie facut cu grija, dupa consultarea unui avocat, asta pentru a evita o contestare a transferului de proprietate de catre unul din copii si aplicarea reductiunii libertatilor excesive

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)
Testament sau ce......? johnnydanut johnnydanut Buna seara ! De curand mama mea a decedat si a ramas doar tata. Inainte de moarte au stabilit ca un teren pe care e casa lor sa-mi revina mie iar altul (de ... (vezi toată discuția)
Testament! dupa decesul unuia din soti nu s-a facut succesiunea ... 1966 1966 Buna ziua! Dupa decesul unuia din soti nu s-a facut succesiunea iar sotul supravietuitor doreste sa faca testament unuia din cei doi copii, care il ingrijeste ... (vezi toată discuția)