La data de 14.08.2003 cet. Gula Nichifor a întocmit un testament autentic, conform căruia testatorul i-a testat toată averea cet. Braga S. şi l-a dezmoştenit pe fiul său - Gula Andrei. Testatorul a decedat la data de 25.11.2005. Pe data de 20.01.2006 cet. Braga S. s-a adresat la notarul de competenţa căruia ţine deschiderea procedurii succesorale cu solicitarea acceptării succesiunii în baza testamentului întocmit de Gula Nichifor la data de 14.08.2003, deschiderii procedurii succesorale după decesul celui ce a lăsat moştenirea, precum şi eliberării certificatului de moştenitor testamentar la averea testată, iar pe data de 28.02.2006 Gula Andrei s-a adresat la acelaş notar cu solicitarea acceptării succesiunii legale conform art. 1505 al CC şi eliberării certificatului de moştenitor legal respectiv. Solicitantul Gula A. a confirmat prin probe scrise că din data de 14.08.2004 este invalid de gradul II.
Probleme de rezolvat:
1. Care sunt modalităţile de privare de dreptul la cota din rezerva succesorală şi efectele lor?
2. Cum se determină mărimea rezervei succesorale?
3. Care este termenul de acceptare a succesiunii legale conform art. 1505 al CC şi dacă Gula A. s-a încadrat în acest termen?
4. Enumeraţi actele ce trebuie prezentate de moştenitorul rezervatar pentru confirmarea calităţii sale.
5. Întocmiţi proiectul declaraţiilor de acceptare a succesiunii solicitate.
6. Înregistraţi actele întocmite în registrul actelor notariale.
Acest forum nu este destinat rezolvării spețelor studenților. Puteți, însă, încerca să le rezolvați singur, pentru a putea deveni un bun jurist la terminarea studiilor.
Dezmostenire
miliuta
Ce motive pot exista pentru a nu mai avea drepturi intr-un testament fiind in prima linie testamentara .Se pot ataca aceste motive ?Cum ?Multumesc (vezi toată discuția)