avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament revocat, rezerva succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament revocat, rezerva succesorala

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Bunicul a avut 6 copii, in 1970 a facut un testament prin care isi imparte toata averea, in acest testament ii lasa casa fiului A. Cativa ani mai tarziu 1979 mai face un testament prin care ii lasa aceeasi casa fiicei B, totodata este specificat in testament : ' revoc astfel testamentul aut. ... 1970, " si spune ca mai are inca 5 copii si sotia si ca a luat la cunostinta pre. art 319/1944 si art 841 privind rezerva sotului si descendentilor.
Bunicul a decedat in 85 iar bunica in 88.
In acest moment suntem in partaj judiciar .... care dintre testamente este cel valabil ? Care este rezerva succesorala? Ce se intampla daca unii dintre mostenitori nu recunosc cel de-al doilea testament si o mare parte din mostenirea bunicului a fost instrainata de acestia, tinand seama de primul testament?
Cel mai recent răspuns: nicoletaman , utilizator 10:05, 13 Februarie 2015
testamentul este act revocabil, deci fara discutie ultimul este cel valabil. in baza primului nu se puteau face acte deoarece testamentul are efecte doar la decesul testatorului dar atunci nu mai era in vigoare-fiind revocat, totusi daca a facut acte cu terti de buna creditna va fi obligat sa aduca la masa succesorala valoarea acelor bunuri pentru impartire. rezerva succesorala e in lege, ce excede acesteia poate fi testat.
Multumesc pentru raspuns .... Vanzarea bunurilor de catre unul din mostenitori s-a facut dupa decesul bunicului, in 96, prin contracte cu clauza de intretinere catre copiii acestuia. Bunurile vandute depasesc cu mult cota care i se cuvenea mostenitorului.
Totodata buna credinta poate fi pusa la indoiala pentru ca acest mostenitor s-a declarat ca fiind singurul mostenitor, facand succesiunea in 85 imediat dupa moartea tatalui, fara ca ceilalti mostenitori sa stie si a mamei care era in viata. Certificatul lui de mostenitor a fost anulat acum doi ani. Mentionez ca pe certificatul sau de mostenitor nu era trecuta intreaga avere a bunicului ci o suprafata mult mai mica.
Unii dintre mostenitori invoca uzucapiunea pentru niste suprafete pe care le aveau la rol. Sunt mostenitori care nu au nimic , nu pentru ca ar fi fost dezmosteniti . Au vreo sansa sa primesca ceva din averea tatalui?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament andreicabiniuc andreicabiniuc Buna seara, Sotia mea are o bunica ce are un proces pentru o retrocedare. Pentru proces ea a imputernicit pe cineva (o ruda de-a surorii sotiei), care, ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire.. dollc3_anny dollc3_anny buna ziua..am si eu o intrebare..suntem doi copii la parinti ..un baiat care face in august 18 ani si eu care am 19..as dori sa stiu daca tata ar putea sa ne ... (vezi toată discuția)
Testament - intrebari gabicluj gabicluj Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru executarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament, toate ... (vezi toată discuția)