avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna seara,

Sotia mea are o bunica ce are un proces pentru o retrocedare. Pentru proces ea a imputernicit pe cineva (o ruda de-a surorii sotiei), care, insa, de ani buni nu ii da nici o informatie (vine din cand in cand pe la batrana si o pune sa mai semneze ceva si cam atat). Am reusit sa aflam care e stadiul procesului, iar batrana vrea sa ii lase sotiei mele suma ce va fi mostenita, deoarece si-a dat seama ca ruda surorii sotiei si cu aceasta vor sa face ceva ilegal, sau habar n-am ce. Ea spune ca vrea sa-i lase prin testament drepturile ce vor fi obtinute din proces sotiei mele, deoarece sora sotiei acum cativa ani i-a furat niste bani din casa si de atunci a rupt legatura cu batrana, dar a ramas sa se ocupe de acel proces, avand o procura.
Intrebarea mea e daca are vreo putere un testament in Romania, deoarece din ce am citit pe net, mi-a ramas impresia ca un astfel de testament ar fi inutil. Batrana are doar 2 mostenitori: pe sotie si pe sora acesteia, iar ea vrea practic sa o dezmosteneasca pe cea din urma, dar eu am impresia ca un testament prin care sa cedeze eventualele sume catre sotie ar fi inutil, deoarece cumnata mea poate ataca oricand testamentul si sa ceara anularea lui. Exista o alta varianta, care sa nu poata fi atacata?
Mentionez ca batrana e aproape imobilizata, iar de ingrijirea ei ne ocupam noi de cativa ani.
Cel mai recent răspuns: antonia77 , utilizator 12:06, 29 Noiembrie 2013
Se pot face testamente doar pentru bunurile, proprietatea actuala a testatorului. Nu se pot lasa eventuala bunuri viitoare, bunica poate sa piarda procesul.
Ar mai fi si varianta sa lase un testament prin care sa ii lase intreaga avere sotiei dvs., pe care eu, personal, o recomand.
Mostenitorii legali rezervatari ce nu pot fi dezmosteniti prin vointa defunctului sunt descendentii/copiii bunicii in cazul nostru, sotul bunicii si parintii bunicii(dar acestia din urma banuiesc ca nu mai traiesc).
D c numai proprietatea actuala a testatorului? Daca avem un legat universal de exemplu , beneficiarul legatului are drept la deces dupa dezbaterea mostenirii in baza testamentului numai la bunurile care se aflat in proprietatea lui la momentul decesului sau la momentul intocmirii testamentului?
Poate sa fie un legat sub conditie....daca va castiga procesul , banii vor reveni lui X.
chiar daca acel testament se poate revoca de cumnata, aceasta din urma va putea obtine numai jumatate din cat i s-ar fi cunvenit daca acel testament nu s-ar revoca, si numai in masura in care este depasita rezerva succesorala.

daca vrea sa lase prin testament, tot ceea ce se va gasi in patrimoniul ei la data decesului, acela va fi atacat in conditiile de mai sus.

daca vrea sa lase testament, bine ar fi sa mearga la notar, sa vada eventual ce se gaseste in patrimoniu, si sa calculeze sa vada daca se depaseste acea rezerva prin intocmirea testamentului.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament - intrebari gabicluj gabicluj Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru executarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament, toate ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea unui minor IsopeascuDaniel IsopeascuDaniel Va rog sa-mi explicati daca un testament,intre bunic in viata si sanatos mintal si nepot minor(1 an varsta),poate fii atacat de catre parintii minorului ... (vezi toată discuția)
Tata divortat decedat -partaj minori la bunurile parintilor alexandina alexandina Buna seara. Suntem intr-o situatie foarte complicata.Fratele a decedat in urma cu o saptamana.A locuit in timpul casatoriei la parintii mei.In urma cu 2 ani au ... (vezi toată discuția)