avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat la aceeasi firma si cu CM si cu Drepturi de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat la aceeasi firma si cu CM si cu Drepturi de Autor - Mi-au reziliat DDA-urile. Ce pot face?

Buna ziua si Craciun Fericit tuturor!

Ziarist, angajat la o institutie de presa centrala (ziar) cu acoperire nationala. Functia: reporter.
La angajare, am negociat salariul net la 3.200 lei.
M-au pus sa semnez 2 contracte cu aceeasi firma: primul, de munca perioada nedeterminata, pe 800 lei brut, 650net.
Al doilea, de drepturi de autor, pe restul sumei.
Contractele sunt incheiate cu aceeasi firma, in aceeasi data. 1.10.2008. Primul e cel de munca, cu nr. 1115, al doilea, de cesiune drepturi de autor, are nr. 1116.
N-am avut nimic de spus fata de aceasta formula, asa sunt fortati sa lucreze toti ziaristii, in toate institutiile media, de orice gen.
La inceputul lui decembrie, ne-au cerut sa facem programarile de concediu pt. 2009, trimitand pe intranet faptul ca ni se aproba maxim 10 zile lucratoare consecutive. Eu le-am spus ca vreau 15, ca imi da dreptul codul muncii. Cand am vrut sa inregistrez programarea, au refuzat sa imi dea nr. de inregistrare daca nu modific la 10 zile.
Le-am trimis programarea de concediu cu posta recomandata.
Pe 23 decembrie m-a chemat directorul economic in birou si mi-a pus in fata sa semnez cererea de incetare a contractului de munca prin acordul partilor chiar din acea zi. A spus ca el nu tolereaza incalcarea politicii firmei. I-am spus ca politica lor e ilegala si ca n-am facut decat sa imi cer sa fie respectate drepturile.
Cand am refuzat sa semnez, a chemat-o pe sefa de personal si i-a zis sa imi rezilieze chiar cu data de 23 dec., al doilea contract, cel de drepturi de autor. Practic, am ramas pe 600 de ron. Chiar directorul mi-a zis: o sa pleci singur, ai sa vezi ca in 10 zile iti dai demisia.
In contractul de cesiune, firma are obligatia sa ma notifice cu 10 zile inainte de reziliere.
Ce pot face? Pot merge in instanta sa arat ca DDA-ul mi-a fost reziliat ca "pedeapsa" ca am cerut sa mi se respecte dreptul al concediu?
Ce pot obtine? Eventual, trecerea intregii sume pe Contractul de Munca?
Si, pana la urma, este legal ca, odata ce am un contract de Munca in care scrie ca sunt reporter si scriu la ziar, iar in celalalt contract "opera" mea e definita tot ca articole de presa, acest al doilea contract sa existe tot cu aceeasi firma?
Practic, ziarul e unul singur, eu tot acelasi articol il scriu..
Problema este ca acest sistem cu DDA-uri se practica din 2000 incoace de toti patronii de presa. Nimeni, niciodata, nu poate sa publice undeva un articol despre asta. Suntem pur si simplu legati de maini si de picioare. Iar daca nu acceptam varianta cu ambele contracte, nu avem loc de munca.. Nicaieri, cu exceptia TVR si SRR.
As aprecia un sfat competent.
Si sarbatori fericite tuturor.
Multumiri.

ps. Inca informatie. Firma se numeste altfel decat ziarul, dar pe ambele contracte apare logo-ul ziarului.
Cel mai recent răspuns: Av. NICULESCU-GORPIN , Avocat 13:13, 27 Decembrie 2008
In primul rind trebuie sa stiti ca in privinta drepturilor expres prevazute de legislatia muncii, cum este si dreptul la odihna nu se admit derogari sau limitari, asta se arata in art. 38 din Codul muncii. O asemenea politica constituie evident un abuz din partea angajatorului si va puteti plinge la ITM. Cit priveste rezilierea contractului de cesiune drepturi de autor daca nu sunt respectate clauzele acestuia va puteti adresa instantei de judecata aratind ca rezilierea nu are o cauza reala, mai mult prin aceata vi se diminueaza nejustificat salariul convenit in aceste doua nodalitati, ceea ce va creaza evident un prejudiciu. Luati legatura cu un avocat pentru detalii.
Stimate Domn,
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
In ceea ce priveste clauza de reziliere a contractului de drepturi de autor, aceasta suna cam asa: " Fiecare dintre parti isi rezerva dreptul de a rezilia prezentul contract cu o notificarea scrisa de 15 zile calendaristice la initiativa cedentului, respectiv de 10 zile calendaristice, la initiativa cesionarului, la sfarsitul acestei perioade, contractul reziliindu-se de drept".
Atat scrie. Pentru moment nu am primit niciu hartie scrisa, dar probabil ca va sosi cu posta. Cu toate acestea, astazi, la redactie, m-am trezit ca am fost scos din programarea de lucru pentru duminica, in care figuram conform planificarii de sarbatori. Cand le-am spus ca eu o sa continui sa ma duc la serviciu, s-au uitat la mine foarte surprinsi.
Din cum suna clauza de reziliere, inteleg ca nu trebuie sa existe o cauza a rezilierii, reala sau nu. Dupa cum spuneam si in mesajul original, este un sistem foarte bine pus la punct. As vrea sa stiu ce sanse am.
Multumesc din nou.
Cu stima,
Un eventual castig in instanta al procesului ar insemna inceputul sfarsitului pentru sistemul practicat in presa din 2000 pana in prezent!
Nimeni nu va poate garanta succesul in instanta, dar trebuie sa incercati; dvs., celor din presa, nu le sunt recunoscute si respectate drepturile si pana acum nu a facut nimeni nimic. Daca ziarele ar fi avut posturi de consilieri juridici in schema, situatia ar fi stat altfel! Nici in institutiile publice nu am intalnit asemenea abuzuri!
Va trebuie un avocat foarte bun!
Lipseste doamna Romascanu...
Stimata Doamna,
Multumesc pentru raspuns si pentru incurajari.
Exista consilier juridic in aceasta companie. Concret, am consultat deja un avocat. Acesta mi-a spus ca m-ar putea ajuta faptul ca ambele contracte sunt incheiate cu aceesi firma. Dar nu era foarte sigur ca e suficient si mi-a explicat ca litigiul privind contractul de drepturi de autor este de competenta instantei comerciale, in timp ce pe mine m-ar ajuta legislatia muncii, si aici ar fi problema, nu era convins ca poate convinge instanta ca acel contract de drepturi de autor este de fapt o "deghizare" a contractului de munca.
Se pare ca sistemul este greu de zdruncinat si incep sa inteleg ca nu am nicio sansa decat sa accept situatia si sa imi gasesc alt loc de munca, unde, deasemenea, voi avea si CM si DDA, doar ca de data asta voi renunta sa imi mai cer vreun drept.
Si spun asta pentru ca toate disponibilizarile care se fac acum in presa, pe motivul crizei financiare - se fac pe acelasi calapod. Ziaristilor li se reziliaza contractele de drepturi de autor si raman cu cateva milioane pe cartea de munca. Asa, ajung sa demisioneze singuri., iar companiile nici macar nu mai trebuie sa treaca prin procedura complicata de concediere colectiva. Ba chiar li se spune de la personal: "mai bine va dati voi demisia, ca arata mai bine pe cartea de munca decat concedierea".
Si multi chiar asta fac.
Sunt ziarist de 19 ani. Scriu pentru drepturile altora de tot atata timp. De drepturile noastre nu putem insa vorbi nicaieri.
Si nici nu poate fi vorba de o actiune solidara, in care toti ziaristii sa mai refuze sa semneze altceva decat contractul de munca. Si asta pentru ca, oricand, la poartra ziarelor, tv-urilor si radiourilor private asteapta la rand generatia noua, "nepatita", care accepta orice conditii contractuale, pentru a fi angajati.
Multumesc din nou si Sarbatori Fericite si Dvs.
Relansez intrebarea din topic. Ce pot face? Concret, care ar fi pasii pentru a demasca abuzul si a-mi recapata salariul?
Multumesc tuturor celor care imi vor raspunde.
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata drepturilor de autor ionut serbanescu ionut serbanescu salut, as dori sa stiu daca mai este legal sa fii platit pe drepturi de autor in presa. adica daca un angajat care vine zilnic la munca mai poate fi platit, ... (vezi toată discuția)
Contracte de colaborare andreyuta andreyuta Lucrez la un ziar, care si-a inceput activitatea doar din luna noiembrie. Avem reporteri care sunt platiti pe baza de articol scris. Am cazut de comun acord ... (vezi toată discuția)
Contract de munca deghizat in contract de drepturi de autor Khadija Khadija Buna ziua, Sunt ziarist, angajat la un trust de presa (ziar cu acoperire nationala), in functia de reporter, de mai bine de sapte ani. Inca de la inceput, ... (vezi toată discuția)