Buna ziua si Craciun Fericit tuturor!
Ziarist, angajat la o institutie de presa centrala (ziar) cu acoperire nationala. Functia: reporter.
La angajare, am negociat salariul net la 3.200 lei.
M-au pus sa semnez 2 contracte cu aceeasi firma: primul, de munca perioada nedeterminata, pe 800 lei brut, 650net.
Al doilea, de drepturi de autor, pe restul sumei.
Contractele sunt incheiate cu aceeasi firma, in aceeasi data. 1.10.2008. Primul e cel de munca, cu nr. 1115, al doilea, de cesiune drepturi de autor, are nr. 1116.
N-am avut nimic de spus fata de aceasta formula, asa sunt fortati sa lucreze toti ziaristii, in toate institutiile media, de orice gen.
La inceputul lui decembrie, ne-au cerut sa facem programarile de concediu pt. 2009, trimitand pe intranet faptul ca ni se aproba maxim 10 zile lucratoare consecutive. Eu le-am spus ca vreau 15, ca imi da dreptul codul muncii. Cand am vrut sa inregistrez programarea, au refuzat sa imi dea nr. de inregistrare daca nu modific la 10 zile.
Le-am trimis programarea de concediu cu posta recomandata.
Pe 23 decembrie m-a chemat directorul economic in birou si mi-a pus in fata sa semnez cererea de incetare a contractului de munca prin acordul partilor chiar din acea zi. A spus ca el nu tolereaza incalcarea politicii firmei. I-am spus ca politica lor e ilegala si ca n-am facut decat sa imi cer sa fie respectate drepturile.
Cand am refuzat sa semnez, a chemat-o pe sefa de personal si i-a zis sa imi rezilieze chiar cu data de 23 dec., al doilea contract, cel de drepturi de autor. Practic, am ramas pe 600 de ron. Chiar directorul mi-a zis: o sa pleci singur, ai sa vezi ca in 10 zile iti dai demisia.
In contractul de cesiune, firma are obligatia sa ma notifice cu 10 zile inainte de reziliere.
Ce pot face? Pot merge in instanta sa arat ca DDA-ul mi-a fost reziliat ca "pedeapsa" ca am cerut sa mi se respecte dreptul al concediu?
Ce pot obtine? Eventual, trecerea intregii sume pe Contractul de Munca?
Si, pana la urma, este legal ca, odata ce am un contract de Munca in care scrie ca sunt reporter si scriu la ziar, iar in celalalt contract "opera" mea e definita tot ca articole de presa, acest al doilea contract sa existe tot cu aceeasi firma?
Practic, ziarul e unul singur, eu tot acelasi articol il scriu..
Problema este ca acest sistem cu DDA-uri se practica din 2000 incoace de toti patronii de presa. Nimeni, niciodata, nu poate sa publice undeva un articol despre asta. Suntem pur si simplu legati de maini si de picioare. Iar daca nu acceptam varianta cu ambele contracte, nu avem loc de munca.. Nicaieri, cu exceptia TVR si SRR.
As aprecia un sfat competent.
Si sarbatori fericite tuturor.
Multumiri.
ps. Inca informatie. Firma se numeste altfel decat ziarul, dar pe ambele contracte apare logo-ul ziarului.