avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale raspundere administrator srl
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

raspundere administrator srl

Buna ziua,
suntem 3 asociati in cadrul unei societati S.R.L. iar eu sunt si administratorul societatii. Datorita unor divergente cu ceilalti asociati as dori sa ma retrag din societate insa acestia considera ca eu, in calitate de asociat/administrator al societatii, trebuie sa suport toate cheltuielile ce reprezinta creante neincasate din anul 2000. Precizez ca societatile debitoare au fost dizolvate.
Va rog sa imi spuneti daca sunt obligat sa suport aceste creante neincasate si prescrise.
Orice sfat cu privirea la calea de urmat pentru retragerea mea din societate este binevenit.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 10:12, 8 Iunie 2012
Pentru a fi responsabil pentru acele creante trebuie dovedit ca ai administrat cu rea-credinta patrimoniul societatii (acele creante), si ca tu nu ai facut toate demersurile rezonabile pentru recuperarea acelor creante. In concluzie, asociatii pot cere raspunderea administratorului pentru creantele neincasate, insa eu consider ca este foarte greu sa si obtina o solutie pozitiva in instanta. Daca au avut cunostinta de acele creante, si tu ai facut demersuri pentru recuperarea lor, eu nu mi-as face probleme.
daca sunt prescrise inseamna ca nu s-au facut demersuri iar ptr acest lucru este raspunzator administratorul. nu este greu sa faci dovada si asta o spun din proprie experienta, am avut dosare in care am reprezentat SA ce au dorit sa atraga raspunderea fostilor administratori.

instantele au admis aceste cereri fara mari probleme mai ales ca interventia prescriptiei (si aici nu ma refer la creante pentru care s-au introdus in jusititie, actiuni ce au fost respinse in mod irevocabil) usureaza sarcina reclamantului in dovedirea culpei administratorului.
da, am inteles, dar asociatii mei au avut cunostinta de aceste debite neincasate si prescrise din perioada 2000 - 2007, insa acum, pentru ca nu vreau sa mai fim asociati, imi conditioneaza retragerea din societate cu suportarea acestor debite. In situatia in care societatile debitoare au fost dizolvate, exista vreun temei legal de a trece pe costuri aceste debite?
Va multumesc
nu conteaza daca asociatii cunosteau sau nu existenta debitelor deoarece nu se pune in discutie diligenta lor ci a administratorului. acesta avea obligatia de a initia procedurile judiciare privind recuperarea lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment breja breja Buna ziua, Daca o societate intra in insolventa si are debite din clienti neincasati din 2006 iar societatile figureaza la ORC ca :radiate, licidate, ... (vezi toată discuția)
Clienti neancasati dinutu dinutu in ce cont inregistrati clientii neancasati sau care trebuie prescrisi ? cheltuiala este nedeductibila fiscal? (vezi toată discuția)
Insolventa - schimbare administrator judiciar Daniela Sogor Daniela Sogor Buna seara, Sunt administratorul si asociatul unic al unei societati pentru care am depus in august 2010 cerere de intrare in insolventa, procedura generala. ... (vezi toată discuția)