avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... CONTRACT DE PRESTARI SERVICII
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

CONTRACT DE PRESTARI SERVICII

Buna ziua tuturor.
As dori o parere avizata intr-o speta legata de incheierea unui contract de prestari servicii. In cauza este vorba de o institutie publica care are obligatia de a efectua verificarea periodica a unor echipamente cu o firma autorizata, dar nu mai dispune in bugetul alocat anului 2012 de sumele necesare. Angajarea unor cheltuieli peste sumele disponibile, ramase in bugetul institutiei, am inteles de la contabil ca nu este legala si ca cei de la Curtea de Conturi sanctioneaza acest lucru. Ideea sau mai bine spus nelamuririle mele ar fi urmatoarele: se poate incheia un contract de prestari servicii pe o perioada de un an, sa spunem 01.07.2012 - 01.07.2013, dar in care sa se specifice ca PRESTATORUL va furniza serviciile sale DOAR la solicitarea BENEFICIARULUI, prin prestatii succesive?! Totodata, sa se stipuleze in contract doar pretul unitar/ echipament (contravaloarea verificarii unui echipament ), urmand ca suma de plata sa se stabileasca periodic prin raportarea pretului unitar la numarul de echipamente verificate intr-un lot. Ideea ar fi ca, in functie de rectificarea bugetara sau, in cel mai rau caz, la alocarea bugetului pe anul urmator (2013) sa se poata verifica echipamentele si astfel sa se execute si contractul, fara a incalca prevederile legale in vigoare in materie de buget /finante. Probabil ca o sa va intrebati de ce nu asteptam pana cand o sa avem banii: incheierea contractului ne-ar exonera de vina in cazul controlului intern.
Cu stima pentru ceea ce faceti,
Dan
Cel mai recent răspuns: dan_co , utilizator 12:20, 12 Iunie 2012
Buna ziua !
Intrebare :
Nu aveti lichiditati(bani) sau nu mai aveti prevedere bugetara ?

Dupa cum ati prezentat situatia "Angajarea unor cheltuieli peste sumele disponibile", inteleg ca se depasesc creditele aprobate in buget iar angajarea de cheltuieli peste prevederile bugetare aprobate este interzisa prin lege ( Legea finantelor publice, legea finantelor publice locale)
In acest caz trebuie facuta rectificare de buget (in expunerea de motive va fi modificat planul anual de achizitii la pozitia serviciilor de intretinere a echipamentelor).
Apoi in baza bugetului aprobat puteti face angajamentele ( contractele ) cu respectarea sumelor aprobate.


Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2012
carmen01011958, moderator
Ati inteles corect, se depasesc creditele aprobate in buget.
Nu am facut precizarea, dar ma gandeam ca acel contract, incheiat in conditiile mentionate in mesajul anterior, sa fie incheiat sub conditie suspensiva, existand posibilitatea ca el sa nu isi produca efectele in lipsa fondurilor dupa rectificarea bugetara sau daca in bugetul anului viitor nu vor fi prevazute fondurile necesare derularii contractului.
Cu alte cuvinte, se poate incheia un contract sub conditie suspensiva, anterior rectificarii bugetare ori inaintea alocarii bugetului pentru anul urmator, sau nu se poate decat dupa rectificarea bugetara ori alocarea bugetului pentru anul urmator?!
Cu stima,
Dan
Ultima modificare: Luni, 11 Iunie 2012
dan_co, utilizator
Nu se poate decat dupa aprobarea creditelor bugetare. Contractul este un angajament care nu poate fi facut fara existenta creditelor aprobate

Ordin 1792/2002 - M.Of 37/2003 :
[ link extern ]

"Ordonatorii de credite nu pot angaja cheltuieli într-o perioadă în care se ştie că bunul, lucrarea sau serviciul nu va putea fi executat, recepţionat şi plătit până la data de 31 decembrie a exerciţiului bugetar curent, respectiv ultima zi de plată prevăzută în Programul calendaristic pentru derularea principalelor operaţiuni de încheiere a exerciţiului bugetar, cu excepţia acţiunilor multianuale.
În situaţia în care, din motive obiective, angajamentele legale de cheltuieli nu pot fi plătite până la finele anului, acestea se vor plăti din creditele bugetare ale exerciţiului bugetar următor.
Ordonatorilor de credite li se interzice să ia cu bună ştiinţă măsuri care au ca obiect angajarea de cheltuieli peste sumele aprobate în buget, la partea de cheltuieli, cu excepţia angajamentelor multianuale efectuate în condiţiile legii."

Ordinul 1792/2002 a fost modificat si completat de:
ordin 3421/2008- M.Of.797/2008
[ link extern ]

ordin 547/2009- m.Of 216/2009
[ link extern ]
Cu alte cuvinte: angajarea unei cheltuieli bugetare implica orice act juridic din
care rezultă o obligaţie pe seama fondurilor publice şi a veniturilor proprii sau angajarea unei cheltuieli bugetare = incheiere contract => nasterea drepturilor şi obligaţiilor părţilor.

Contractul incheiat sub condiţie suspensivă (in speta noastra) poate fi considerat un angajament care nu poate fi făcut fără existenţa creditelor aprobate (in conditiile specificate in mesajele anterioare), in conditiile in care:
Condiţia suspensivă = condiţie pănă la îndeplinirea căreia însăşi existenţa obligaţiei este suspendată, consolidându-se în mod retroactiv (de la data încheierii actului) prin îndeplinirea condiţiei.
Astfel, pendente conditione (perioada anterioara implinirii conditiei) actul nu produce nici un efect, însăşi fiinţa (existenţa) drepturilor şi obligaţiilor ce ar izvorî din acel act fiind suspendată;
1. Existente conditione (împrejurarea sau evenimentul condiţie s-a realizat), actul se consolidează retroactiv, drepturile şi obligaţiile părţilor fiind considerate ca existente din chiar momentul încheierii actului, iar drepturile consimţite între timp de dobânditorul sub condiţie suspensivă, în favoarea unor terţi, se consolidează şi ele;
2. Deficiente conditione (împrejurarea sau evenimentul condiţie nu s-a realizat) dacă nu s-a îndeplinit şi este sigur că nu se va mai îndeplini condiţia suspensivă, actul încheiat sub această condiţie se consideră neavenit şi toate drepturile eventual consimţite între timp de dobânditor în favoarea unor terţe persoane se vor desfiinţa retroactiv.

Cu deosebita stima,
Dan
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2012
dan_co, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata unui contract ContSters15910 ContSters15910 La incheierea unui contract de achizitie publica pe durata de un an de zile, prevaleaza prevederile Legii nr. 273/2006 ( 15.10.2009 - 31.12.2009) sau poate fi ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de bugetele institutiilor publice Nicoleta111 Nicoleta111 Buna ziua, Va rog mult sa ma lamuriti in legatura cu creditele de angajament si creditele bugetare. Nu vreau definitiile din lege pentru ca le stiu pe acelea. ... (vezi toată discuția)
Inchidere conturi de angajamente (8066,8067) - pt. unitatile publice ANDREI_oni ANDREI_oni Buna seara, va rog sa imi spuneti cum se procedeaza cu inchiderea conturilor de angajamente (ugetare si legale), la sfarsitul anului, si in ce lege este ... (vezi toată discuția)