avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... Intrebare legata de bugetele institutiilor publice
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

Intrebare legata de bugetele institutiilor publice

Buna ziua,
Va rog mult sa ma lamuriti in legatura cu creditele de angajament si creditele bugetare. Nu vreau definitiile din lege pentru ca le stiu pe acelea. Nu inteleg practic cum se face, cum se stabilesc, cum se bugeteaza. Creditele de angajament sunt strict pentru actiunile multianuale? De ce intr-un buget creditul de angajament este mai mic, mai mare sau egal cu cel bugetar? Nu inteleg exact la ce foloseste acest credit de angajament, cum se stabileste. As dori un exemplu concret. Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 08:59, 8 Decembrie 2016
Creditul bugetar reprezinta o autorizare de cheltuieli și plăți în timp ce creditul de angajament reprezintă o autorizare de angajamente iar unele din aceste angajamente pot genera plăți și în exercițiile viitoare.
Angajamentele legale iau forma contractelor de achiziție publică, acorduri de împrumut, comenzi, contracte civile(convenții), contracte de muncă(personal contractual), raporturi de serviciu pentru funcționarii publici.
Creditul bugetar este suma maximă până la care se pot efectua cheltuieli și plăți (se pot ordonanța și efectua plăți) pentru angajamentele contractate în cursul exercițiului bugetar si/sau din exerciții anterioare pentru actiuni multianuale
Deci:
- angajamentele legale încheiate în cursul exercițiului curent și care sunt de plată tot în cursul exercițiului curent se regăsesc în creditul bugetar abrobat al exercițiului curent.
- angajamentele legale încheiate în cursul exercițiului curent și care devin exigibile la plată în exerciții viitoare nu se regăsesc în creditele bugetare ale exercițiului curent
- angajamentele legale încheiate în exercițiile anterioare și care sunt de plată în cursul exercițiului curent se regăsesc în creditul bugetar abrobat al exercițiului curent.
Multumesc mult pentru informatii. Inca o intrebare si ati scapat de mine. Pentru acordurile cadru trebuie prevazute credite de angajament pentru anul in care se incheie acel acord? Daca da, in ce baza legala? Acordul cadru este un angajament legal? Multumesc mult!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2016
Nicoleta111, utilizator
Da, dacă acordul-cadru îndeplinește condițiile prevăzute la art.117 sau art.118, alin 1, lit.a din legea 98/2016 privind achiziţiile publice
[ link extern ]

În condițiile în care competiția se reia și se atribuie contracte subsecvente, acestea devin angajamente legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata unui contract ContSters15910 ContSters15910 La incheierea unui contract de achizitie publica pe durata de un an de zile, prevaleaza prevederile Legii nr. 273/2006 ( 15.10.2009 - 31.12.2009) sau poate fi ... (vezi toată discuția)
Valabilitate - contract prestari servicii in cadrul unei institutii publice danatmr9 danatmr9 Buna ziua! La o autoritate contractanta, pe cat timp pot sa fie maxim incheiate contractele de prestari servicii? De exemplu, un contract de medicina muncii ... (vezi toată discuția)
Prelungire acord cadru institutii publice larysamat76 larysamat76 La incheierea de contracte subsecvente, o autoritate contractanta incheie un angajament legal numai in limita creditelor bugetare aprobate (ALOP). Situatia ... (vezi toată discuția)