avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice prelungire acord cadru institutii publice
Discuție deschisă în Achiziţii publice

prelungire acord cadru institutii publice

La incheierea de contracte subsecvente, o autoritate contractanta incheie un angajament legal numai in limita creditelor bugetare aprobate (ALOP). Situatia este urmatoarea: Am acordul cadru valabil pana in data de 31.01.2018. Ultimul contract subsecvent incheiat in baza acordului cadru este finalizat deja in 2017. Am cantitate mare de produse ramase pe acord, dar nu pot incheia un nou contract nici macar in ultima zi a acordului cadru pentru ca nu am buget pe articolul respectiv, bugetul meu fiind unul provizoriu (foarte mic) si suma prevazuta pe articolul respectiv fiind deja angajata pentru angajamentele neplatite in anul trecut, conform legii. Intrebarea mea este: permite legea o prelungire a acordului cadru, printr-un act aditional, intelegere, stipulare de orice fel......, asa cum s-ar fi putut prelungi cu patru luni daca incheiam un ctr. subsecvent, cu cantitate, in ultima zi a acordului? Adica acel act aditional sa modifice acordul doar in sensul prelungirii valabilitatii lui, pentru a putea incheia ctr subsecv in februarie, cand voi avea buget? Este achizitie de materiale sanitare pt spital si nevoia este stringenta!!!!
Cel mai recent răspuns: larysamat76 , utilizator 13:15, 7 Februarie 2018
Astept cu nerabdare o opinie....nu ma poate ajuta nimeni cu un sfat, o solutie, alta decat ce am propus eu?
" ! Nu este permisă prelungirea acordului-cadru sau a sistemului dinamic de achiziții peste durata stabilită inițial în documentația de atribuire aceasta fiind considerată drept o modificare substanțială încadrată la art.221 alin. (7) din Legea nr.98/2016 ( indiferent de faptul că eventuala prelungire determină sau nu o modificare valorică)" Model fisa de date ANAP
Multumesc!
Multe spitale , tocmai din cauza bugetului mic si nepredictibil, considera corect sa incheie contracte subsecvente, conform legii achizitiilor, dar angajarea cheltuielii sa o faca la comanda (o parte din contract), atunci cand au buget aprobat.
Ori ALOP spune ca este interzis ordonatorilor de credite sa semneze angajamente legale fara a se asigura ca au buget, de aceea angajamentul bugetar preceda angajamentul legal. In acest caz, prin comanda, ma asigur ca angajez sume doar in limita creditelor bugetare, dar.... contract (angajament legal) semnez fara sa am nicio baza, corect?
Reprezinta contractul obligatia mea de a comanda toata cantitatea, si a furnizorului de a livra? SAU NU? Nu de aceea este obligatoriu ca angajamentul bugetar sa-l preceada pe cel legal? deoarece ma oblig fata de furnizor prin contract si apoi e posibil sa nu-l respect pentru ca nu primesc buget? Inteleg sa intocmesc angajamente legale provizorii privind contractele cu caracter de regularitate, pe care nu le pot intrerupe, (de ex. ridicarea deseurilor sau hrana), unde inchei contracte, iar la primul buget proivizoriu aprobat, le am in vedere in primul rand, in sensul rezervarii banilor prin angajamente bugetare.
Deci, daca m-as lua dupa alte autoritati contractante, chiar daca nu am prevedere bugetara, as semna contract subsecvent la 31 ian 2018 ca sa nu pierd acordul cadru, (cu valabilitate 3 luni sa zicem, adica pana vine bugetul definitiv), iar cand vin banii, sa fac angajament bugetar la comanda (o parte din contract) in functie de suma din creditele bugetare.
E corect asa? Unii zic da (f multi). Eu consider acordul cadru pierdut. Ce parere aveti?
Reamintesc: acordul cadru expira la 31.01.2018.
Astept pareri, Sincer, chiar as fi curioasa daca cineva are o parere vis a vis de bugetele provizori mici si contractele necesare mari........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract subsecvent BLETI BLETI Avem un acord cadru care expira la 31 12 2016. Contractul subsecvent expira cu aceeasi data. Pot incheia un alt contract subsecvent cu 01 01 2017 avand in ... (vezi toată discuția)
Contract de furnizare multianual kannam kannam Cum sa procedez ? Avand in vedere principiul anualitatii a legii finantelor publice, Se poate incheia un contract de furnizare cartuse tonere pe un an ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de bugetele institutiilor publice Nicoleta111 Nicoleta111 Buna ziua, Va rog mult sa ma lamuriti in legatura cu creditele de angajament si creditele bugetare. Nu vreau definitiile din lege pentru ca le stiu pe acelea. ... (vezi toată discuția)