avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua,
Dupa o casnicie de peste 25 de ani, sunt nevoita sa divortez din cauza infidelitatii sotului meu. El este plecat in strainatate de 2 ani, in USA, fiind stabilit legal. Deocamdata este rezident.
Motivele pentru care eu doresc divortul sunt: infidelitatea lui, precum si de dorinta lui de a nu se mai intoarce. Din pacate, relatia noastra s-a deteriorat grav in ultimul an, din motivele invocate anterior.
Este de acord cu divortul. Nu avem copii.
In privinta bunurilor comune (apartamentul si ceea ce este in el), l-am rugat sa-mi trimita o declaratie notariala prin care sa arate ca este de acord ca apartamentul sa-mi ramana legal doar mie, inclusiv celelalte bunuri.
As dori sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
- Declaratia notariala cu privire la bunurile comune este valabila in Romania? Mai trebuie sa fac vreun demers in acest sens la vreun birou notarial din tara?
- Este necesara angajarea unui avocat care sa ma reprezinte la procesul de divort?
- Avand in vedere faptul ca nu stiu daca sotul este de acord sa-mi pastrez numele din timpul casatoriei (ar fi bine pt. mine, avand in vedere locul meu de munca) , ar fi posibil acest lucru?
- Cat timp poate dura divortul?
- Care ar fi costul estimativ al divortului in cazul in care angajez un avocat?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:45, 28 Decembrie 2008
Declaratia notariala trimisa din SUA trebuie tradusa si legalizata in Romania si o sa fie folosita in cadrul procesului de partaj. Partaj se poate solicita fie in cererea de divort, fie prin actiune separata.
Daca considerati ca va puteti reprezenta singura in proces nu este nevoie sa angajati un avocat.
In privinta numelui purtat dupa divort va hotara instanta, insa daca dumneavoastra dovediti ca este mai bine pentru dumneavoastra sa pastrati numele sotului dupa divort instanta va aproba aceasta. Dar trebuie sa existe motive temeinice.
Cat priveste onorariile percepute de avocati pentru un proces de divort acestea difera in functie de avocat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Decembrie 2008
Rodica Ciobanu, Avocat
Daca sotul este de acord cu partajarea apartamentului si trimite un act notarial divortul si partajul nu va costa mult.
Daca sotul nu este de acord sa va pastrati numele veti reveni la numele de fata.
Divortul in cazul dvs poate dura 2 luni daca partile din proces vor colabora.Poate chiar si un termen.Depinde.

avocat Claudiu Lascoschi
Buna ziua.

Ar fi bine sa va angajati un avocat. Daca lucrurile sunt conduse de un profesionist veti rezolva mult mai repede.
Costul vriaza de la avocat la avocat dar pentru un divort prin acord in niciun caz nu este mare.
In orice caz, continutul actului notaril facut de sot in America trebuie stabilit de un avocat!

Cu stima,
av. Costi Boncu
mara_08 a scris:

...................
As dori sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
- Declaratia notariala cu privire la bunurile comune este valabila in Romania? Mai trebuie sa fac vreun demers in acest sens la vreun birou notarial din tara?
- Este necesara angajarea unui avocat care sa ma reprezinte la procesul de divort?
- Avand in vedere faptul ca nu stiu daca sotul este de acord sa-mi pastrez numele din timpul casatoriei (ar fi bine pt. mine, avand in vedere locul meu de munca) , ar fi posibil acest lucru?
- Cat timp poate dura divortul?
- Care ar fi costul estimativ al divortului in cazul in care angajez un avocat?
Va multumesc anticipat!

1. Declaratia notariala cu privire la bunurile comune este valabila in tara, dar pentru partaj este nevoie de "invoiala partilor", astfel incat instanta sa decida caruia dintre soti ii vor reveni bunurile comune.
2. La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii se pot învoi ca soţul care a purtat în timpul căsătoriei numele de familie al celuilalt soţ, să poarte acest nume şi după desfacerea căsătoriei. Instanţa judecătorească va lua act de această învoială prin hotărârea de divorţ. Instanţa, pentru motive temeinice, poate să încuviinţeze acest drept chiar în lipsa unei învoieli între soţi. Dacă nu a intervenit o învoială sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi va purta numele ce avea înainte de căsătorie.
3. Onorariile difera de la un avocat la altul. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pastrarea numelui! corinuta corinuta Am inteles ca este foarte greu sa/ti pastrezi numele de familie al sotului dupa divort, doar cu acordul lui. Daca sotul ar fi deacord cu pastrarea numelui, ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord.. dragalasha03 dragalasha03 Buna ziua. Am o problema,vreau sa divortez si am citit tot felul de acte de care am nevoie pentru a incepe demersul dar am o nelamurire in ceea ce priveste ... (vezi toată discuția)
Pastrarea numelui sotului dupa divort mariana serban mariana serban Dca divortez am dreptul sa pastrez numele de fam al sotului,deoarece va trbui sa preschimb f multe acte....si asta cere timp.Multumesc (vezi toată discuția)