mara_08 a scris:
...................
As dori sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
- Declaratia notariala cu privire la bunurile comune este valabila in Romania? Mai trebuie sa fac vreun demers in acest sens la vreun birou notarial din tara?
- Este necesara angajarea unui avocat care sa ma reprezinte la procesul de divort?
- Avand in vedere faptul ca nu stiu daca sotul este de acord sa-mi pastrez numele din timpul casatoriei (ar fi bine pt. mine, avand in vedere locul meu de munca) , ar fi posibil acest lucru?
- Cat timp poate dura divortul?
- Care ar fi costul estimativ al divortului in cazul in care angajez un avocat?
Va multumesc anticipat!
1. Declaratia notariala cu privire la bunurile comune este valabila in tara, dar pentru partaj este nevoie de "invoiala partilor", astfel incat instanta sa decida caruia dintre soti ii vor reveni bunurile comune.
2. La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii se pot învoi ca soţul care a purtat în timpul căsătoriei numele de familie al celuilalt soţ, să poarte acest nume şi după desfacerea căsătoriei. Instanţa judecătorească va lua act de această învoială prin hotărârea de divorţ. Instanţa, pentru motive temeinice, poate să încuviinţeze acest drept chiar în lipsa unei învoieli între soţi. Dacă nu a intervenit o învoială sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi va purta numele ce avea înainte de căsătorie.
3. Onorariile difera de la un avocat la altul. :)