avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj judiciar- va rog sa ma ajutati cu informatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj judiciar- va rog sa ma ajutati cu informatii

Buna ziua

In 2008 a fost deschis proces pentru partaj judiciar , iar, minune!!!!, in luna iunie 2012 au fost desemnati expertii pentru efectuarea expertizei.

Situatia este urmatoarea: X a fost casatorit cu Y timp de 17 ani. Casa in care locuiau si in care X a platit timp de17 ani modernizare, extindere, mobilier si multe alte bunuri- dovedibile prin facturi, veniturile lui X, etc- este pe numele mamei lui Y.
Y , impreuna cu mama ei a fost chemata de catre X in procesul de partaj. Din partea lui Y nu se mai prezinta nimeni la proces.

Va rog sa ma lamuriti in urmatoarele privinte:
- cum se va desfasura expertiza ordonata de tribunal
- cat va dura aceasta si care vor fi pasii dupa finalizarea expertizei
- ce cota parte are X din casa in care a investit timp de 17 ani, casa aflata pe numele lui Y si din bunurile dovedibile prin facturi si chitante.

Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2012
dananicole, utilizator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 20:34, 7 Iunie 2012
Opinia mea e că nu trebuia a fi admisă expertiza.
Bunul nu se află în patrimoniul comun al celor ce solicită partajul.
Eventual puteţi avea pretenţii asupra sumelor investite, nu asupra eventualului spor de valoare.
Asta e părerea mea, dar sunt deschis altor opinii.
nu are nimic din imobil, acesta nu este bun comun, doar valoarea imbunatatirlor si sporul de valoare trebuie impartit
e posibil ca expertiza sa aiba astfel de obiective, adica sa stabileasca valoarea imbunatatirilor asa cum au fost retinute de instanta in urma probelor administrate
in ceea ce priveste bunurile mobile si acestea vor fi evaluate si se vor propune variante de lotizare, in natura cat si prin acordarea de sulte.
Imbunatatirile raman pe loc si astfel in functie de valoarea totala a masei de partajat se vor plati niste sulte
Buna ziua. A fost chemata la partaj si proprietara imobilului, mama lui Y, deoarece timp de 17 ani, X a investit si a modernizat/marit proprietatea acesteia.
evident ca a fost chemata si ea, pt opozabilitate, dar asta nu insemana ca i se va imparti casa indiferent cati ani au trecut.
ea este proprietara si dreptul ei de proprietate nu il poate lua nimeni indiferent cate imbunatatiri ar aduce, numai ea poate dispune de bun si daca nu a inteles sa instraineze sau sa gratifice al ei ramane
Parerea mea este ca e necesara o expertiza avand in vedere nu numai valoarea imbunatatirilor ci si timpul scurs de la data efectuarii acestor imbunatatiri/achizitii intrucat va trebui sa se scada si o uzura a acestora.

Expertul va convoca partile la adresa imobilului in care trebuie obligatoriu sa intre pt a constata imbunatatirile/dotarile. Va puteti angaja si un expert parte.
Daca proprietarul nu se prezinta va fi amendat intrucat obstructioneaza justitia.
Ulterior intocmirii raportului de expertiza, daca nu sunteti multumit de acesta puteti face obiectiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme in partaj - valori duble la evaluarea imobilului si a manoperei pentru imbunatatiri ContSters301351 ContSters301351 Buna ziua! Sunt in partaj cu fostul sot pt un imobil bun propriu .In actiune el pretindea ca a fost demolat respectivul imobil si ca s-a construit altul in ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica judiciara imobil ContSters296710 ContSters296710 Buna ziua, Am urmatorul caz: 1. partaj imobil bun comun, la care s-au adus imbunatatiri. Reclamantul nu contesta valoarea stabilita de mine-50.000 euro, dar ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj lylo lylo Buna ziua.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste explicatii pe tema unui partaj destul de complicat. X si Y se casatoresc si se muta impreuna la parintii lui ... (vezi toată discuția)