avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retinerea nejustificata din salar a sporului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retinerea nejustificata din salar a sporului de caldura

Buna.Sunt angajat al unui concern cu ramuri de activitate si in Romania, Timisoara.
La angajare am fost pus pe o functie dar dupa un timp am renuntat la respectiva functie si am ramas pe postul de operator productie, dupa aproximativ 1 luna din motive pe care nu le cunosc am fost mutat intr-o alta sectie a fabricii respective pe un post nou pentru mine.
Dupa un timp de aproximativ 3 - 4 luni a fost nevoie de un operator pe un alt post de lucru, intr-o alta arie de productie ( lipire ), noul meu post de lucru numindu-se lipirea cu flacara.
In aria de productie lipire avand in vedere faptul ca este mult mai cald dacat in celelalte arii de productie se plateste in plus un spor de caldura de 12 % din salariul de baza spor pe care cei din conducere il numesc "prima de caldura". Recent seful meu de linie a dispus sa nu se mai plateasca acel spor de caldura care reprezinta in plus fata de salariul meu 12 %, pe motivul ca sunt prea multe "rebuturi" ( skrap-uri ) din aria de productie lipire..
Din cate stiu eu exista o lege care dispune salarizarea pentru "Sporul pentru conditii deosebite de munca , grele, periculoase sau penibile".Din acest punct situatia ia amploare cautanduse cu disperare un vinovat pentru acele "rebuturi" urmare a deciziei de a taia sporul de caldura ( povestea este mult mai complexa ), incercandu-se ca sa fiu eu gasit cel vinovat. Ap[elez p[rin aceasta cale la dumneavoastra , daca se poate sa i-mi fie recomandat un avocat in Timisoara care s-a mai confruntat cu astfel de situatii.Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:24, 8 Iunie 2012
Pe sectiunea consultanti ai acestui Forum gasiti avocati din judetul Timis
www.avocatnet.ro/content/con...

Orice modificare adusa la c.i.m. se face prin incheierea unui act aditional la acesta ... ati semnat asa ceva?
din momentul cand am fost mutat pe postul de operator lipire cu flacara in aria de productie lipire nu am semnat nici un fel de act aditional
Codul Muncii prevede:
Art. 41
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Asadar, regula în materie de modificare a contractului individual de muncă este modificarea prin acordul părţilor. Prin excepţie, este posibilă modificarea unilaterală a contractului individual de munca, in conditiile prevazute de art.48 C.mun., si anume: Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
Art 48 se coroboreaza cu prevederileART. 44 (1) Codul Muncii:
Delegarea poate fi dispusă pentru o perioada de cel mult 60 de zile şi se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.

prin urmare, nu se paote prelungi fara acordul salariatului peste 60 de zile.



Eu lucrez in aceea artie de productie de cel putin 8 luni fara sa semnaz nici un act aditional
In cazul delegarii nu se incheie un act aditional .... dupa prima perioada de 60 de zile, angajatorul trebuia sa va solicite acordul cu privire la prelungirea delegarii , daca este vorba despre asa ceva ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mutare pe alt post aurelian55 aurelian55 buna ziua !!! lucrez intr-o firma pe perioada determinata si cam de o luna un coleg a suferit un accident si este un post liber.angajatorul ma obliga sa ... (vezi toată discuția)
Locul de munca alexia13 alexia13 care sunt conditiile in care un angajator poate transfera un angajat de pe un post pe altul fara acordul acestuia din urma? (vezi toată discuția)
Modificare contract de munca victorm86 victorm86 Doresc sa stiu daca necontestarea sau contestarea tardiva a unei dispozitii prin care se modifica unilateral clauze esentiale ale unui contract de ... (vezi toată discuția)