avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sulta mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sulta mostenire

daca intr-un proces de iesire din indiviziune 2 dintre mostenitori vor sa-i lase celuilalt dar nu degeaba ci contra unei sulte dar nu stiu cat ar valora terenul respectiv si celalalt vrea sa le dea destul de putin.

Acestia pot cere cat este valoarea notariala taxabila ?
Pot de asemenea solicita ca sulta sa se dea numai in prezenta notarului?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 08:41, 8 Iunie 2012
Corect este sa se evalueze prin expertiza judiciara intrega masa succesorala, calculul sultelor, apoi prin hotarare judecatoreasca sa se stabileasca cotele parti si modalitatea de plata a sultelor cuvenite.
La proces se face obligatoriu expertiza prin care se stabileste valoarea terenului. Aceea este valoarea care se imparte si trebuie platita sulta fiecarei parti care renunta. Important este ca expertul sa-si faca treaba bine si sa stabileasca valoarea corect. Aceasta valoare tine cont si de pretul actual pe piata, nu doar de grilele notariale si tabelele de impozitare.
Ar fi bine sa stiu daca aveti deja un proces = litigiu pe rol in fata instantelor, sau ati inceput dezbaterea procedurii succesorale la notar, sau doar aveti discutii de principiu cu co-mostenitorii.

In caz ade neintelegere intre parti, sultele se vor stabili raportat la valoarea de piata a imobilului la data partajului, in instanta. Valoarea se va stabili prin expertiza judiciara.
Nu va impiedica nimeni sa faceti o exepertiza a imobilului fara sa ajungeti in instanta, doar pentru uzul dvs. Insa daca celilalti mostenitori nu accepta acea expertiza, tot la instanta ajungeti.

In caz de intelegere intre parti, va puteti intelege la orice valoare doriti, inclusiv cea din grila notariala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune- valoare imobil succesiune vs valoare imobil evaluare? ... Dani2016 Dani2016 Succesiune- valoare imobil succesiune vs valoare imobil evaluare? Buna dimineata, in urma mortii unuia dintr-e parinti am mostenit o parte dintr-un ... (vezi toată discuția)
Salutare.are cineva idee sau cunoaste din proprie experienta ... cochintu cochintu salutare.are cineva idee sau cunoaste din proprie experienta ma refer la persoanele care au legatura experti, avocati etc daca exista o diferenta de pret intre ... (vezi toată discuția)