avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul de a sta cu copilul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul de a sta cu copilul

Buna seara .in urma procesului ,am primit dreptul de a vizita copilul la domiciliul mamei ....din pacate nu sunt lasat ,de catre mama ,de a avea o relatie cu copilul ,majoritatea timpului fiind in bratele ei ...ea considerand ca dreptul la vizita este de a sta si a privi ....Intrebarea mea este ,de la ce varsta, a copilului ,pot avea dreptul de sta cu copilul fara prezenta mamei sau eventual sa l pot lua acasa? Va multumesc!!!!
Nu exista o limita de varsta de la care sa puteti sta singur cu copilul.

In privinta luarii copilului cu dvs, acest lucru depinde in primul rand de hot. judec care s-a dat in cauza. Nu cred ca prin hot vi s-a interzis sa luati copilul. Mai degraba cred ca nu s-a specificat in ce mod se vor efectua vizitele. daca doriti sa detaliati cum suna hot judec in acest sens.

Acum depinde de felul cum ajungeti la o intelegere in acest sens cu mama.
Scopul vizitelor parintesti nu este acela de a sta si a privi ci acela de a mentine relatia parinte-copil, de a consolida afectiunea fireasca dintre acestia.

Daca nu va puteti intelege cu mama, faceti o noua cerere in instanta care sa detalieze modul de desfasurare a vizitelor saptamanale, in week-end, vacante, sarbatori etc. Mama va fi obligata sa
respecte aceasta hotarare, fie prin intermediul unui executor judecatoresc, fie puteti face o plangere penala.
Solutie:'' Admite în parte acţiunea şi în parte cererea reconvenţională. Stabileşte exercitarea în comun a autorităţii părinteşti cu privire la minoră. Stabileste locuinţa minorei la mamă. Obligă pârâtul la plata unei pensii de întreţinere în cuantum de 175 lei lunar pentru minoră începând cu data pronunţării acţiunii şi până la majoratul minorei, Încuviinţează tatălui următorul program de vizitare: în prima şi a treia sâmbătă sau duminică din lună, câte 3 ore, a doua zi de Crăciun şi de Paşti, de ziua de naştere a minorei şi de Ziua Copilului, câte 2 ore. ''.....la care bineinteles ,a facut apel si zice ea ca poate sa nu ma lase sa vizitez copilul !!!
se pare ca vrea cu orice pret sa ataseze copilul numai de ea iar pentru copil cuvantul tata,tati ...nu exista ,imi spune pe nume.....din pacate si ea a avut probleme cu tatal ei ,care a spus la un momentdat ca a fost tata doar cu numele ,si se pare ca e cam afectata din pricina asta...cred ....,mentionez ca copilul are un an si trei luni , va multumesc!!
Ultima modificare: Duminică, 10 Iunie 2012
gi-jane2, moderator
Intr-adevar nu s-a mentionat in hot judec ca puteti lua minorul del a domiciliul mamei, desi ar fi tb sa solicitati acest lucru sau sa il dispuna instanta, pentru a fi cu adevarat un program practic. Este adevarat ca acum are o varsta frageda, dar va mai creste.

Daca relatiile nu se imbunatatesc, de la 1 sept.2012 va intra in vigoare Noul Cod de Procedura Civila care pentru prima data reglementeaza Executarea hotararilor judecatoresti referitoare la minori.

Se prevede astfel ca veti putea apela la concursul unui executor judecatoresc pentru a va putea exercita programul de vizitare, iar - mama in cazul in care refuza exec hot judec - va putea fi amendata pe fiecare zi de intarziere pana la executarea obligatiei.

Sper insa sa nu ajungeti in aceasta situatie. Incercati sa ii explicati ca doriti sa fiti aproape de minora, ca e important ca si minora sa va cunoasca, ca doriti sa o sprijiniti pe mai departe...Poate ca acum e un moment mai tensionat intre dvs, dar totusi sunteti ambii parinti.
Va multumesc pentru raspuns ...din pacate e genul de persoana care spune omului ce trebui sa auda ,nu ce e adevarat .si tot ce face tot ce zice e benefic copilului ,cu toate ca greseste enorm ...ea tot vrea custodie totala si executiva ...Se poate cere in instanta o consiliere psihosociala sau ceva asemanator ?
Nu va obtine o custodie totala si exclusiva.

O consiliere psihologica nu se poate cere si dispune prin instana. Ceea ce se poate obtine este o evaluare din punct de vedere psihologic a relatiei mama-copil, tata-copil, insa minora fiiind destul de mica este cred dependenta deocamdata de mama si atasata de aceasta, prin urmare nu stiu daca va foloseste.

Dvs nu o puteti obliga si nici instanta nu poate sa o oblige pe mama sa faca ceva consiliere psihologica. Ma tem ca va revine dvs acest rol, ca incet, incet sa o convingeti de bunele dvs intentii, sa ii aratati ca vreti sa fiti mai mult decat un tata cu numele si atat, cu conditia ca ea sa va permita astfel incat sa nu ajungeti in situatia in care a fost ea cand era mica.

Nu ati mentionat daca dvs ati declarat apel. Ar fi important de stiut.

Alte discuții în legătură

Program vizitare minor 13Florin 13Florin In urma sentintei actiunii judecatoresti de divort ,am obtinut dreptul de a vizita si de a lua acasa copilul minor insa mama minorului imi refuza dreptul de ... (vezi toată discuția)
Procedura 912 cpc ContSters257745 ContSters257745 buna ziua! are cineva experienta in derularea procedurilor cf art 912 cpc in cazul refuzului minorului de a respecta dreptul la vizita? Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Ce consemneaza executorul judecatoresc in procesul-verbal cand canstata ca minorul refuza sa mearga la parintele creditor? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Executorul consemneaza toate detaliile sau doar ce vrea el? Ma refer daca consemneaza tot ceea ce se intampla cu ocazia executarii silite, pana si la cel ... (vezi toată discuția)