Faptul ca ati primit o decizie de pensie emisa in temeiul Legii nr. 263/2010 nu are relevanta. Inainte de a va adresa instantei presupun ca ati solicitat casei de pensii, in scris, sa va recalculeze drepturile de pensie cu valorificarea veniturilor realizate in acord global. Daca ati depus aceasta cerere inainte de data 1 ianuarie 2011, veti primi decizie de pensie emisa in temeiul Legii nr. 19/2000. Daca ati depus aceasta cerere la casa de pensii dupa data de 1 ianuarie 2011, drepturile de pensie vor fi recalculate potrivit Legii nr. 263/2010.
Ma intreb totusi, care ar fi fost aplicabilitatea Deciziei 4 publicata in mai 2011,cand deja functiona o alta lege a pensiilor.
:) M-am intrebat si eu de ce imi puneti din nou aceste intrebari in conditiile in care v-am spus ca situatia este similara Deciziei nr. 19/2011 a ICCJ. Tineam minte ca am discutat cu dvs., insa tineam minte gresit. Am discutat cu o alta doamna, si va rog sa accesati link-ul de mai jos si sa urmariti discutia pe care am avut-o cu
dariad. In loc de Decizia nr. 19/2011 cititi Decizia nr. 4/2011, pentru ca ele se aplica in mod similar.
www.avocatnet.ro/content/for...
De altfel, Sectiile Unite ale ICCJ au aratat in considerentele Deciziei nr. 4/2011 de ce se impune solutionarea problemei de drept, chiar daca Legea nr. 19/2000 a fost abrogata:
Cu titlu prealabil, Înalta Curte subliniază că Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale a fost abrogată în mod expres prin art. 196 lit. a) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010.
Cu toate acestea, problema de drept ce a generat practică neunitară subzistă, pe rolul instanţelor judecătoreşti soluţionându-se în continuare cauzele asiguraţilor care s-au pensionat sub imperiul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, şi se impune a fi dezlegată având în vedere dispoziţiile tranzitorii conţinute în art. 174 şi 178 din noua lege, conform cărora "Litigiile care se referă la drepturile ce fac obiectul prezentei legi, aflate pe rolul instanţelor la data intrării în vigoare a acesteia, se vor judeca potrivi legii în baza căreia a fost stabilit dreptul", iar "cererile înregistrate şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi se vor soluţiona conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii".