avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiul complet de cotizare corelat cu reducerea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiul complet de cotizare corelat cu reducerea varstei de pensionare

Sunt pensionata la limita de varsta in baza Legii 19, n. 01.1953,( femeie). Stagiul complet de cotizare s-a considerat 28ani 8 luni. Am lucrat 20 ani grupa II, as fi avut dreptul la 4,5 ani reducere de varsta, respectiv din noiembrie 2007,dar am lucrat inca 3 ani si m-am pensionat in noiembrie 2010. "Descopar" pe forum, cu intarziere, Decizia nr.4/4 aprilie 2011, Recurs ICCJ, cu privire la modalitatile de stabilire a varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare pentru pensionarii care beneficiaza de reducerea varstei de pensionare. Daca corecta era aplicarea Anexei 3/L19, stagiul complet (si corect) de cotizare este 1) 27ani si 10 luni, conform lunii noiembrie 2010 cand am depus cererea de pensionare sau 2) chiar 26ani si 4 luni, corespunzator lunii noiembrie 2007 cand aveam deja dreptul la pensionare?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:03, 14 Iunie 2012
Decizia de pensionare mi-a fost comunicata in ian.2011(data postei),dar a fost emisa in decembrie 2010, in baza Legii 19. Asa ca am deschis actiunea pentru adaugarea sumelor din acord si prime, in febr. 2011. Hotararea Instantei nu face nici o recomandare dupa ce Lege sa se recalculeze,sper sa fie dupa L19, ce credeti? Dar, sa admitem ca Decizia nu va fi in baza L19. Ce am de facut? Ma intreb totusi, care ar fi fost aplicabilitatea Deciziei 4 publicata in mai 2011,cand deja functiona o alta lege a pensiilor. Ce esantion de pensionari ar fi putut iesi pe baza L19 in mai 2011(!), ca sa beneficieze de clarificarile Deciziei 4? Cred ca nu e nimeni in aceasta situatie. Intre timp, am primit o Decizie pentru recalculare privind stagiul adaugat, in baza L263. Sper aceasta sa nu fie un inconvenient. Adica poate dupa asta ,sa urmeze o decizie in baza L19? Multumesc.
Faptul ca ati primit o decizie de pensie emisa in temeiul Legii nr. 263/2010 nu are relevanta. Inainte de a va adresa instantei presupun ca ati solicitat casei de pensii, in scris, sa va recalculeze drepturile de pensie cu valorificarea veniturilor realizate in acord global. Daca ati depus aceasta cerere inainte de data 1 ianuarie 2011, veti primi decizie de pensie emisa in temeiul Legii nr. 19/2000. Daca ati depus aceasta cerere la casa de pensii dupa data de 1 ianuarie 2011, drepturile de pensie vor fi recalculate potrivit Legii nr. 263/2010.

Ma intreb totusi, care ar fi fost aplicabilitatea Deciziei 4 publicata in mai 2011,cand deja functiona o alta lege a pensiilor.

:) M-am intrebat si eu de ce imi puneti din nou aceste intrebari in conditiile in care v-am spus ca situatia este similara Deciziei nr. 19/2011 a ICCJ. Tineam minte ca am discutat cu dvs., insa tineam minte gresit. Am discutat cu o alta doamna, si va rog sa accesati link-ul de mai jos si sa urmariti discutia pe care am avut-o cu dariad. In loc de Decizia nr. 19/2011 cititi Decizia nr. 4/2011, pentru ca ele se aplica in mod similar.
www.avocatnet.ro/content/for...

De altfel, Sectiile Unite ale ICCJ au aratat in considerentele Deciziei nr. 4/2011 de ce se impune solutionarea problemei de drept, chiar daca Legea nr. 19/2000 a fost abrogata:
Cu titlu prealabil, Înalta Curte subliniază că Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale a fost abrogată în mod expres prin art. 196 lit. a) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010.

Cu toate acestea, problema de drept ce a generat practică neunitară subzistă, pe rolul instanţelor judecătoreşti soluţionându-se în continuare cauzele asiguraţilor care s-au pensionat sub imperiul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, şi se impune a fi dezlegată având în vedere dispoziţiile tranzitorii conţinute în art. 174 şi 178 din noua lege, conform cărora "Litigiile care se referă la drepturile ce fac obiectul prezentei legi, aflate pe rolul instanţelor la data intrării în vigoare a acesteia, se vor judeca potrivi legii în baza căreia a fost stabilit dreptul", iar "cererile înregistrate şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi se vor soluţiona conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii".
Ultima modificare: Duminică, 10 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc . Da, referitor valorificarea sumelor "acord" am o cerere si chiar raspunsul negativ al Casei Pensii, datate 2010. Maine chiar am o audienta pt.solicitarea urgentarii recalcularii si as solicita in mod expres examinarea in baza L19. Sa motivez pentru ce? sau mai bine.....Am citit link-ul, culmea e ca l-am recitit acum, ...pe atunci eram focusata pe Decizia 19.....si nu am vazut... "padurea". Va multumesc.
sch a scris:
Maine chiar am o audienta pt.solicitarea urgentarii recalcularii si as solicita in mod expres examinarea in baza L19. Sa motivez pentru ce? sau mai bine.....

Sper ca nu ati spus nimic cand ati fost in audienta. Nu este deloc o idee buna ca cei de la pensii sa afle ca o sa ii dati in judecata.

Am avut noroc. Am intalnit o D-na ,profesionista si amabila, toata stima. M-a asigurat ca recalcularea se va face dupa L19, criteriul ei fiind faptul ca in Hotararea Tribunalului se cere "sa se emita o noua decizie, prin care sa stabileasca pensia cuvenita retroactiv, incepand cu data de 01.11.2010(deschiderea dreptului), cu luarea in considerare a sumelor din acord global, prime."..... Am destainuit si motivul interesului, respectiv revizuirea stagiului complet de cotizare in baza Anexei 3/L19 pentru ca ma interesa, in simultan, sa ma asigure ca nu se pierde punctajul primit conf. D208/2009. (beneficiul adus de D208/2009 primeaza in cazul meu). Sfatul a fost ca in instanta sa solicit revizuirea stagiului in conditiile mentinerii punctajului suplimentar de gr.II, cu varianta de a-mi retrage solicitarea im mod contrar.
Asta nu prea vad cum s-ar face,dar e lung drumul pana acolo; inteleg ca o prima contestare se face spre Comisie si poate ma lamuresc ei...definitiv....la anul. Puteti formula o concluzie , sa beneficieze si pretenii nostri din forum? Multumesc.

Alte discuții în legătură

Recursul in interesul legii: stabilirea varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare rududoo rududoo Astazi am citit Recursul in Interesul Legii: stabilirea varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare. Decizia 4 din 4 aprilie 2011 ... (vezi toată discuția)
Majorare punctaj grupe de munca - oug nr. 209/2008 sch sch Majorarile de punctaj conf.OUG 209 se vor aplica si pensionarilor carora li s-au facut recalcularea punctajului in 2005 si care,datorita anilor de grupa, au ... (vezi toată discuția)
Care este stagiul complet de cotizare pentru grupa i de munca? biwak03 biwak03 Buna ziua, Sunt nascut in ianuarie 1949 si am realizat stagiile de cotizare: * 29 ani + 21 zile - grupa 1 (pana in 30 martie 2001) * 1 an + 6 luni + 28 zile ... (vezi toată discuția)