avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot fi condamnat pentru furt in acest caz?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot fi condamnat pentru furt in acest caz?

Buna. Intr-o seara eram intr-un parc si am vazut o banca care nu era montata si

era abandonata. Deci nu era pentru stat jos. Eu am luat-o si am dus-o acasa. Cand

am ajuns in fata casei m-au vazut niste politisti care m-au dus la sectie pentru

declaratii ce si cum ii cu banca. Am dat declaratie exact ce am facut. Ca am

gasit-o abandonata si am dus-o acasa pentru a o repara si a o returna. Acuma sunt

doar la acest stadiu. Am dat declaratii si atat. AM inteles ca o sa fiu chemat de

la departamentul judiciar pentru a da lamuriri si acolo. Si de acolo incolo nu

stiu ce se va intampla. Va rog sa imi dati niste raspunsuri. Sunt eu pasibil sa

fiu dat in judecata pentru furt si chiar sa primesc sentinta cu executare? Va

multumesc.
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 13:08, 9 Iunie 2012
păi vedeţi, d-aia e murdară basmaua.
Să sperăm la o amendă.
Oricum interesaţi-vă de dosar. Mergeţi lunar la poliţistul care v-a luat declaraţii şi întrebaţi-l de stadiul dosarului.
raul_feel a scris:
Pai noi am dat doar primele declaratii. Erau niste politisti care ne-au luat niste declaratii. Eu nu stiu ce au crezut sau nu. Nici nu ma intereseaza. E dreptul lor sa creada ce vor.

Eu cred ca ar trebui sa va intereseze.

Infractiunea de furt are ca obiect material bunul mobil, aflat in posesia sau detentia altuia, asupra caruia se exercita actiunea de luare.
Obiectul material al furtului se caracterizeaza in primul rand prin aceea ca este un bun mobil. Prin "bun mobil" se intelege bunul care poate fi deplasat, transportat dintr-un loc in altul, fara a-si modifica valoarea.

Furtul calificat
Dupa cum s-a aratat, furtul este prevazut in codul penal atat in forma simpla cat si in forma calificata. Furtul calificat presupune, ca orice forma agravata a unei infractiuni, realizarea continutului infractiunii in prezenta uneia dintre imprejurarile care ridica gradul de pericol social al faptei si care este prevazuta, din aceasta cauza, ca circumstanta agravanta.
Furtul savarsit de doua sau mai multe persoane impreuna (art. 209 lit. a c.p.). periculozitatea sociala a furtului este determinata, in acest caz, de insasi pluritatea faptuitorilor, care da acestora o mai mare forta de actiune, le creaza mai mari posibilitati de savarsire si de ascundere a infractiunii, ii face sa actioneze cu mai multa siguranta si indrazneala. Pentru existenta agravantei se cere, pe de o parte, ca furtul sa fie savarsit de doua sau mai multe persoane, iar pe de alta parte, ca faptuitorii sa fi savarsit fapta impreuna.

Furtul savarsit intr-un loc public
Locurile publice ofera conditii favorabile sustragerii de bunuri. In unele dintre aceste locuri exista aglomeratii (piete, statii).
Prin "loc public" trebuie sa intelegem avand in vedere dispozitiile art. 152 c.p. orice loc care prin natura sau destinatia lui este in permanenta accesibil publicului precum si orice alt loc in care publicul are acces in anumite intervale de timp.

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Eu nu inteleg cum merg treburile si v-as intreba eu voi ajunge sigur la un proces cu judecator? Sau procurorul poate dispune anumite masuri gen amenda adm. sau inchiderea dosarului inainte ca sa se ajunga la proces cu judecator? Mersi.
Poliţistul va efectua cercetări, în sensul luării declaraţiilor de la autori, martori, partea vătămată, eventual va dispune efecuarea unei experize dacă e cazul, şi după finalizarea cercetărilor, va întocmi un referat prin care va face o propunere procurorului în sensul trimiterii sau netrimiterii în judecată.
Procurorul primind dosarul cu propunerea poliţistului, va analiza şi va dispune fie trimiterea, fie netrimiterea în judecată, cu aplicarea eventual, a unei amenzi administrative.
Dacă procurorul dispune netrimiterea în judecată, parte vătămată poate face plângere împotriva soluţiei adoptate de procuror, la procurorul şef şi apoi la instanţa care era competentă să judece cauza în fond.
Mersi mult pt raspuns. Deci sa inteleg ca daca baietii de la judiciar daca am inteles eu bine cu care am sa ma intalnesc o sa fie de treaba exista posibilitatea ca ei sa dispuna neinceperea urmaririi penale. Si sunt pasibil de amenda in procentaj mare. Dar amenzile acestea nu inseamna ca am dosar penal nu ? Mai am o amenda pe care am luat-o in spatiu public pentru profanare de injurii. Mi-a venit de la primarie sa o platesc. Dar aceea amenda ma gandesc ca nu stie nimeni de ea nu? Adica nu am dosar penal sau cei care ancheteaza cazul acesta o sa vada ca am si acea amenda si sa isi faca o impresie proasta despre mine?

Alte discuții în legătură

Furt din magazin eyu eyu am facut o mare prostie, am luat ceva dintr-un hypermarket, am fost prinsa, m-au dus intr-o camera, a venit politia, am dat declaratii, am platit produsul, ... (vezi toată discuția)
Un sup la dosar poate afecta in vreun fel obtinerea cetateniei romane ? dilema dilema Buna ziua, Doresc sa adresez urmatoarea intrebarea domnilor si doamnelor avocat de aici : Un SUP la dosar poate afecta in vreun fel obtinerea cetateniei ... (vezi toată discuția)
Sunt la prima abatere de furt din supermarket florentina777 florentina777 Am furat din supermarket pt prma data cat este valoarea amenzii care mi se va da in urma faptei? Si cum pot sa o achit? Pot si esalonat? (vezi toată discuția)