Buna ziua!
Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt casatorita de 7 ani si avem un copil de 2 ani jumatate. Din nefericire eu si sotul meu nu ne mai intelegem. De cand a aparut copilul in familia noastra lucrurile s-au deteriorat treptat. Acum cateva ore s-a mai incheiat un scandal in minunata noastra familie. Nu ma loveste sotul meu ci doar ma strange de gat, de obraji, de maini, ma tranteste peste mobile sau pe jos iar urmele nu sunt foarte pronuntate...Copilul nostru priveste acum toate astea...Nici nu stiu ce intelege...Nu se intampla des ci doar la 2-3 luni...Privesc acum prin casa si nu va pot descrie ce peisaj ciudat formeaza un brad impodobit pe langa lucrurile imprastiate si sparte, unele care m-au nimerit altele care nu...
Am mai scris pe acest forum acum ceva timp in urma si ma interesam pe atunci daca pot recupera ceva din apartamentul nostru si masina. Am primit raspuns iar cineva ma apostrofa ca nu am pomenit nimic despre eforturile pe care le fac pt a ne intelege mai bine...Probabil ca are dreptate...
Problema mea este urmatoarea: in cazul unui divort sotul meu va solicita custodia copilului. Ce sanse are sa o primeasca? In vara aceasta s-a incheiat concediul pt cresterea si ingrijirea copilului. Inainte de a naste am lucrat ca profesor suplinitor deci pe perioada determinata. In iulie, anul acesta, am devenit titular. Ca sa nu imi pierd continuitatea insa pe cartea de munca, sotul meu m-a angajat (doar prin acte) la firma lui pt 2 luni. Din septembrie sunt din nou angajata de aceasta data pe perioada nedeterminata ca profesor. Inca de anul trecut m-am inscris la masterat pe care trebuie sa il inchei in martie 2009. Pentru ca sotul meu aduce f putini bani in casa si mi-a tot reprosat timp de 2 ani si mai ales cat am fost angajata lui ca nu produc nimic, m-am asociat cu cineva, am facut un credit bancar pe numele meu si am deschis si un magazin micut. Tot eu ma ingrijesc in continuare de casa, de sot, de copil dupa ce il iau de la cresa la ora 4-5 dupa-amiaza.
Ce sanse sunt sa imi revina mie copilul? Exista pericolul sa se considere ca sunt prea ocupata cu diverse activitati si ca nu as avea timp suficient pt el? Sotul meu uneori nu il vede cateva zile la rand cam la o saptamana-doua si asta nu pt ca munceste pana a doua zi dimineata ci pt ca spritzul cu prietenii a devenit mai important decat familia insa ma ameninta de multe ori ca ii va ramane lui copilul daca plec si chiar incearca sa ma dea afara insa fara copil... Apartamentul in care locuim l-am cumparat impreuna insa banii provin cam 80% din vanzarea unui alt apartament in care am locuit impreuna inainte si care apartinea socrilor mei. Restul am acoperit noi printr-un credit ale carui rate le-am achitat eu din salariu sau din indemnizatia pt cresterea copilului. Deci nu stiu ce sanse am sa imi revina ceva din el. Ma defavorizeaza acest lucru? Parintii mei locuiesc intr-o casa nationalizata la 200 km distanta de orasul in care locuiesc eu acum...
Conteaza cine paraseste locuinta? Pt ca sincer, as pleca si maine dar nici nu stiu unde sa ma duc si nici ce consecinte ar avea acest lucru...
Desi "dreptul familiei" nu este unul din domeniile mele de consultanta, mesajul dvs. m-a impresionat! Imi pare rau si incerc, punctual, sa dau cateva raspunsuri, pana veti primi raspunsuri complete de la colegii mei specializati in acest domeniu:
1. Regula este urmatoarea: mama primeste copilul! Exista rare exceptii.
2. Nu parasiti, sub niciun motiv, domiciliul conjugal!
3. Cu un avocat bun puteti obtine desfacerea casatoriei din vina exclusiva a sotului. Va trebuie martori ca sa probati in instanta comportament abuziv al sotului.
4. Cu mult noroc, inscrisuri si acelasi avocat bun, puteti obtine si apartamentul, pentru cresterea si ingrijirea minorului, dar aceasta este exceptia. Trebuie sa aratati instantei ca nu puteti locui sub acelasi acoperis cu sotul dvs., intrucat comportamentul abuziv al acestuia il poate marca definitiv pe copil.
Craciunul din acest an a trecut! Important este cum vor fi anii urmatori pentru dvs. si, in special, pentru copilul dvs.!
Eu va doresc sa aveti, in viitor, o viata frumoasa!
Cu dovada ca aveti un serviciu stabil si un loc unde sa locuiti in conditii normale si 2 martori care sa mearga in instanta sa probati comportamentul abuziv al sotului nu are nici o sansa din contra i se poate limita accesul la vizita.Instanta tine cont in primul rand de interesul superior al copilului si drepturile mamei.In general copilul se acorda tatalui numai in conditii speciale ca de exemplu abandonul mamei boala mintala etc.La dumneavoastra nu e cazul din cate inteleg.
Sanse sunt suficiente, trebuie doar sa le fructificati. Nimeni nu va poate sfatui sa ramaneti langa un sot violent sau sa divortati. Hotararea va apartine in totalitate. Faceti ceea ce este mai bine pentru dumneavoastra si pentru copilul dumneavoastra.
Va urez sarbatori fericite si un an nou cu realizari (si cu liniste sufleteasca)
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Divort
myrya
Cum pot folosi in favoare mea pentru a castiga copilul in urma divortului daca sotul face urmatoarele fapte:
-paraseste casa si face copilul sa sufere ... (vezi toată discuția)