Buna ziuna.
Va rog sa ma ajutati si sa ma invatati ce ar trebui safac in urmatoarea situatie:
Tatal meu a decedat in urma cu 4 luni. Sotia supravietuitoare ( eu sunt fiu natural al acestuia din alta casatorie) a dezbatut succesiunea asupra apartamentului unde au locuit si a unui teren fara a ma instinta, astfel in cit a fost singura mostenitoare, dupa care a vindut cele doua imobile. Dobindirea imobilelor este urmatoarea: apartamentul a fost cumparat de tatal meu in timpul casatoriei cu sotia supravietuitoare, iar terenul este dobindit de tatalui meu inaite de aceasta casatorie.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
a) ce pot face pentru a recupera partea din avere care mi se cuvine.
b) ce risca sotia supravietuitoare pentru magaria facuta
Totodata vreau sa spun ca nu am nici un fel de copie sau act de proprietate asupra apartamentului sau al terenuilui, (dar pot spune cu certitudine ca acestea au fost vindute dupa moartea tatalui meu). Nu am nici macar o copie dupa certificatul de deces al tatalui meu, sotia supravietuitoare afirmind ca a pierdut toate actele........
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa acceptati succesiunea. Mergeti la un notar si dati o declaratie de acceptare.
Solicitati un duplicat dupa certificatul de deces al tatalui, la primarie.
Interesati-va la Camera notarilor publici din localitatea unde tatal a avut ultimul domiciliu la care notar s-a dezbatut succesiunea si cereti acestuia eliberarea unei copii din arhiva dupa certificatul de mostenitor.
Introduceti la judecatorie o petitie in ereditate, solicitati anularea certificatului de mostenitor eliberat de notar si anularea actelor de instrainare a bunurilor din masa succesorala.
Pentru o mai corecta si eficienta sustinere a cererii in instanta, angajati un avocat.
Nimic nu e pierdut, daca actionati la timp, in special in ceea ce priveste acceptarea succesiunii (in termen de 6 luni de la data decesului).