avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... cnp sau nif straini
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

cnp sau nif straini

Buna ziua. cand este obligatoriu pentru cetatenii straini care presteaza munca pe teritoriul romaniei sa li se faca cnp de romania?
De ex daca un cetatean starin vine pentru o perioada de 3-4 zile in romania si presteaza munca remunerata in baza unui contract civil, sau de autor, pt o perioada asa scurta institutia publica care il angajeaza trebuie sa i faca cnp/nif?
Cel mai recent răspuns: Ramona24 , utilizator 15:11, 17 Iunie 2012
In primul rand, trebuie facuta o distinctie intre cetateanul strain din comunitatea europeana si cel care provine din state terte.
Daca provine dintr-un stat european, trebuie inregistrat la AFP, in vederea obtinerii NIF-ului, necesar pentru plata impozitelor retinute la sursa.
Va multumesc. am inteles pt cel din unuinea europeana? dar pt cel care provine din state terte? In situatia in care timpul fizic este foarte scut..el presteaza 3 zile si pleca....exista un termen minim sub care poti sa nu -i faci nif ? sa l platesti in baza contractul retii impozitul...si atat?
Persoana care provine dintr-un stat nonUE , va trebui sa aiba autorizatie de munca pentru a lucra in Romania ...
#-oBun, deci in caz concret daca invit pentru un concurs jurati din spatiul UE si nu numai, ii platesc pe contract civil/prestari servicii.acestia stau 3 zile cat tine concursul...trebuie sa le fac cnp/nif? :hm: concursul mai este si in weekend?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare cetatean austriac Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, Doresc sa fac angajarea unui cetatean austriac. Stiu ca pentru un cetatean din UE nu e nevoie de permis de lucru, insa ca sa il introduc in ... (vezi toată discuția)
Actualizare date cont bancar nerezident imposibilă,cont bancar blocat definitiv!? Lucias26 Lucias26 Fiul meu a deschis un cont Raiffeisen în România pe cănd era student.În 2012 a plecat în Canada la muncă și a devenit rezident acolo.În 2016 la ... (vezi toată discuția)
Angajare cetatean ue si detasare in alta tara ue miruna82 miruna82 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: o societate doreste angajare unui strain, cetatean UE. Conform OUG 102/2005, acesta in termen de 3 luni de ... (vezi toată discuția)