avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Termen plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Termen plangere penala

a-si vrea si eu sa stiu in cat timp se poate face o plangere penala .cat dureaza aceasta ? si daca aceasta nu a fost depusa la timp se mai poate face ceva?
Cel mai recent răspuns: Daniel113 , utilizator 09:25, 12 Februarie 2020
Ioana, este binevenită precizarea ta, dar mă întreb de unde să ştie petentul dacă funcţionarul care i-a lezat drepturile este un funcţionar public sau un funcţionar , în sensul prevăzut de art .147 Cod penal.
Legiuitorul a prevăzut prin dispoziţiile art. 258 din Codul penal că infracţiunile de serviciu prevăzute în art. 246 ? 250 din Codul penal pot fi săvârşite şi de funcţionari fără atribuţii publice, cu precizarea că pentru aceştia maximul pedepsei se reduce cu o treime, dar nu înseamnă asimilarea funcţionarilor cu funcţionarii publici, ci exprimă voinţa legiuitorului de a sancţiona şi încălcarea de către funcţionari a îndatoririlor de serviciu, chiar dacă faptele săvârşite de aceştia prezintă un grad de pericol social generic mai redus decât al faptelor comise de funcţionarii publici.
Deci poate fi subiect activ al infracţiunii de abuz în serviciu şi o altă persoană, constituind infracţiune şi faptele săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice care, la rândul ei, exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public sau în cadrul oricărei persoane juridice.
Dar în opinia mea acest lucru nu face decât să îl încurce pe petent, pentru că , dacă făptuitorul nu are statutul unui funcţionar public, ci este un salariat care exercită, permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice care, la rândul ei, exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public sau în cadrul oricărei persoane juridice., iar el nu a depus plângerea penală în termen de 2 luni, este decăzut din dreptul de a mai depune plângere.
Dacă luăm regula şi nu excepţia şi ne referim strict la textele incriminărilor art. 246-250, vom avea în vedere fapta unui funcţionar public, în înţelesul prevăzut de art. 147, alin. 1 Cod penal, şi care exercită un serviciu public şi de interes public într-una dintre unităţile prevăzute de art 145:
Art. 145 cod penal -Public:
Prin termenul public se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.
.
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Mi-a facut cineva o plangere pentru niste jigniri si ca am zis " daca vi aici iti dau cu sticla in cap" se ia ca pe amenintare, s.a intamplat pe 8 martie si persoana respectiva a zis ca imj face plangere, inca n-a facut-o, daca imi face, as putea sa iau amenda ceva? Precizez ca si-a trimis iubitu la mine in baru ala sa se ia de noi, n.a procedat legal..
Bună ziua!Am depus in scris prin mamdat plângere penala de hărțuire anul trecut la 1 decembrie 2017 și am primit confirmarea pe 8 ianuarie 2018 de la politie ca au luat în considerare plângerea și de atunci nu mă chemat pentru declaratii cum este procedura cât timp trebuit sa aștept, multumesc!
Buna ziua ,vreau sa ma informez cu privire la faptul că am fost bătut vineri seara si inca nu am depus plângere la poliție din motive ca nu puteam sa merg de dureri , nu stiu in cat timp pot depune plangerea la poliție?

cristian19 a scris:

a-si vrea si eu sa stiu in cat timp se poate face o plangere penala .cat dureaza aceasta ? si daca aceasta nu a fost depusa la timp se mai poate face ceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz in serviciu popescu-sorin popescu-sorin Pentru fapta de abuz in serviciu prevazuta de art 246 raportat la 248 indice 1 este necesara existenta plangerii prealabile? Stiti cumva decizii ale SCJ date ... (vezi toată discuția)
Termen plangere penala sindicalistul sindicalistul pote depune plangeri penale pentru infractiunea de Fals - art 289 si 292 CP si infractiunea de Abuz in serviciu art 246 CP DUPA perioada chiar daca a trecut ... (vezi toată discuția)
Plangere penala costel58 costel58 Doresc un model de plangere penala pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei, pentru a fi introdusa impotriva unui angajator. Unde se depune prima ... (vezi toată discuția)