Buna ziua
Am urmatoarea problema pe care sper sa rezolv cu ajutorul dumneavoastra:
Dupa 10 ani de casnicie intentionez sa dau divortul din cauza sotiei.
Locuinta am cumparat impreuna cu sotia in fata notarului cu un act de vanzare-cumparare in care este mentionat ca 29% apartine mie iar 71%apartine sotiei.1% are drept de viager socrul.
Intrebarea mea este daca se poate ataca intrun fel procentajul asta (sa primesc 50 % de ex) sau se ia in considerare in fata judecatorilor, dat find faptul ca nu din cauza mea divortam (poate ca asta nu are nici un sens),iar totusi suntem de 10 ani casatoriti si avem si o fetita de 5 ani.
Asa ati declarat atunci contributia la achizitionarea bunului. Ati contribuit cu 29% la achizitionarea bunului, ati contribuit cu 50% sau cu niciun ban ?
La partaj, nu conteaza nici din vina cui divortati, nici dupa cat timp, nici ca aveti un copil impreuna.
Eu am platit 29% din locuinta iar restul de 71% sotia. Asta e mentinuta si in actul de vanzare-cumparare, adica 29%e pe numele meu si 71% pe numele sotiei din locuinta.
Daca asa ati si contribuit.. pe ce considerente cereti acum 50 % ? Nu, nu veti putea obtine alt procent de proprietate.
Daca ati investit in casa dupa ce l-ati cumparat, aveti un drept de creanta, puteti cere sa fiti despagubit si pt contributia dvs la imbunatatirea bunului.
Legat de divort pt ca ziceti ca dansa e de vina, puteti cere despagubiri functie de prejudiciul suferit.
Art 388 noul cod civil
- Distinct de dreptul la prestația compensatorie prevăzut la art. 390, soțul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soțului vinovat să îl despăgubească. Instanța de tutelă soluționează cererea prin hotărârea de divorț.
M-am lamurit. Deci nu e posibil ca sa cerem un procentaj mai mare decat mentionata in actul de vanzare cumparare. Oricum am vrut sa fiu sigur ca nu cumva sa ceara mai mult sotia decat i se cuvine.
Cu stima
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Partaj 30+ ani
Sofocles
Sotul A detine un imobil cumparat in rate. O mare parte din rate sunt platite dupa casatorie. In timpul casatoriei se mai construieste un imobil. Partajul se ... (vezi toată discuția)
Divort
janinabode
buna.sunt intr-o situatie destul de penibila dupa o casnicie de 20,in care sotul s-a ocupat cu jocurile de noroc si nu a contribuit financiar in familie,am ... (vezi toată discuția)
Divort
magdabuc
buna ziua,m-am despartit de sotul meu care este plecat din tara,in comun nu avem decat un copil de 3 ani si jumatate.Intrebarea mea este daca pot baga divort ... (vezi toată discuția)