avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum imi pot castiga copilul in urma divortului,eu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum imi pot castiga copilul in urma divortului,eu stand in strainatate

buna ziua,
sunt necelena si am o mare problema.anul trecut am hotarat sa divortam la inceput pe cale amiabila de comun acord,dar acum sotul nu mai vrea asa pt ca am inceput si eu si fiul nostru sa-i cerem insistent ca baiatul sa vina sa stea cu mine ,eu fiind stabilita in alta tara din Comunitatea Europeana.Eu aici lucrez ,am rezidenta ,m-am interesat deja la scoala,pt ca baiatul toamna aceasta va intra in clasa 1.Tatal in Romania are servici ,are casa,dar,nu are timp sa se ocupe foarte mult de copil si atunci apeleaza la mama sa sau la tatal meu,care locuieste in alt oras.Copilul este disperat ,plange la telefon ca vrea la mine si nu stiu cum sa rezolv mai repede situatia pentru ca si eu il vreau. Inainte de a pleca din tara primii 5 ani de viata ai copilului eram 24 de ore din 24 cu el si el isi aduce aminte ff bine,iar de cand am plecat de 1 an si jumate micul a fost pasat de la unul la altul ca un cadou.Va rog dati-mi raspunsuri care sa ma ajute in castigarea ingerasului meu
Competenta material si teritorial este judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza sotul dumneavoastra.

Intrucat, actualmente, aveti resedinta in strainatate, puteti manda un avocat, in vederea reprezentarii dumneavoastra, printr-o procura speciala .

Totodata, va fi facuta dovada resedintei in strainatate, printr-un inscris.

Autoritatea parinteasca poate fi exercitata de catre ambii parinti , sau, in situatii de exceptie, numai de catre un parinte.

Instanta de judecata poate proceda la verificarea conditiilor materiale si morale oferite de dumneavoastra, dispunand efectuarea unei anchete psihosociale la resedinta unde va aflati la acest moment .

Pentru a fi stabilita modalitatea in care va fi exercitata autoritatea parinteasca instanta de judecata va avea in vedere preeminenta interesului superior al minorului.

Aceasta legatura parentala poate fi stabilita si pe cale de ordonanta presedintiala, procedura speciala presupand intrunirea unor cerinte expres si limitativ prevazute de lege : vremelnicia, urgenta si neprejudacarea fondului.

Hotararea dispusa in proceda transata pe cale de ordonanta presedintiala este executorie de drept.

Cu stima

Stoica Ioana a scris:

Instanta de judecata ... dispunand efectuarea unei anchete psihosociale la resedinta unde va aflati la acest moment .

Instanta va dispune efectuarea unei anchete psihosociale la domiciliul din strainate de catre cine? Care este organul competent sa efectueze ancheta psihosociala in strainatate, fiind la dispozitia instantei romane?
Fiecare tara are desemnat un organ care indeplineste acest lucru, exista temei legal.

Va dezavantajeaza mult ca ati lasat copilul fara dv., va conta mult; el nu era pasat ca un cadou daca nu permiteati si dv. acest lucru, caci aveati putere egala de decizie.
Ancheta psihosociala poate fi dispusa prin comisie rogatorie internationala.Autoritatile competente din strainatate vor efectua si transmite ancheta sociala efectuata catre instanta de judecata din Romania.

Ultima modificare: Luni, 11 Iunie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune de exercitare a autoritatii parintesti in comun in timpul casatoriei? ionescucarmen ionescucarmen ati mai intalnit ca reclamanta sa introduca actiune in timpul casatoriei sa se stabileasca autoritatea parinteasca in comun si sa fie obligat tatal sa ... (vezi toată discuția)
Divorț Muck Muck Bună mă numesc Irina sunt în Anglia de doi ani,am doi copii minori în țară. Anul trecut am băgat divorț de soțul meu dar nu am mai continuat. Voi ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor, pensie intretinere - procedura robix robix Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este procedura in fata primei instante in cazul cererilor avand ca obiect incredintare minor si pensie de intretinere, ... (vezi toată discuția)