avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... camatarie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

camatarie

buna ziua am o problema cu un fost executor am luat bani cu camata de la el bine inteles ca el nu recunoaste nodeschis proces in care el zice ca era promisiune v-c imobil .eu i-am dat bani dar nu recunoaste dobinda cere mai mult am o inregistrare cd audio video unde zice clar citi bani m-ia dat si citi i-am dat unde ma pot adresa cu acest cd numai suport stresul facut de acest individ si mai ceva exista vreo lege care sa pedepseasca hartuirea pshica nu dorma noptile din cauza lui fiindca acum am executare pe imobil ce sa fac cui sa merg cu cd dar tineti cont ca el avea o functie/ multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters239773 , utilizator 17:15, 18 Iunie 2012
Poate fi intrunit continutul constitutiv al infractiunii de inselaciune, incriminata de art . 215 din Codul penal .


Legea 216/2011 privind interzicerea activitatii de camatarie.

Legea camatariei


Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 827 din 22 noiembrie 2011

Legea camatariei

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. 1
Prezenta lege reglementeaza interzicerea activitatii de camatarie.

Art. 2
In intelesul prezentei legi, termenii de mai jos au urmatoarea semnificatie:
a) camata — dobanda pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut;
b) camatar — persoana fizica ce da imprumuturi banesti in schimbul unei camete.

Art. 3
(1) Darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
(2) Sumele de bani obtinute prin savarsirea infractiunii prevazute la alin. (1) se confisca.

Art. 4
Prezenta lege reglementeaza interzicerea activitatii de camatarie pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009.

si daca nu e "ca indeletnicire', nu mai e camata....
Ce înţelegeţi prin "îndeletnicire" ?
Camataria se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani conform legii nr.216/2011,privind interzicerea activitatii de camatarie.
Multi camatari au solicitat pentru sumele pe care le-au dat unor persoane contracte de vinzare cumparare pentru imobilele proprietate cu titlu de garantare a imprumutului acordat,fara a mentiona acest lucru in fata notarului,la autentificarea contractului de vanzare cumparare.Prin diferite metode(dobinda la dobinda,nerespectarea termenelor de scadenta,e.t.c) suma ce trebuia restituita devenea f.mare si nu mai putea fi achitata(existau unele clauze ascunse)
Vedeti daca in localitatea dvs.mai exista asemenea cazuri si adresati-va cu o plingere penala
parchetului de pe langa judecatoria de domiciliu,in care sa mentionati si probele existente in
sustinerea plingerii,inclusiv inregistrarile pe care le aveti.
Pana la aparitia legii mentionate infractiunea de camatarie nu se pedepsea,iar in unele cazuri
incadrarea juridica se facea la art.215 cod penal(inselaciune)daca se puteau dovedi existenta elementelor constitutive a infractiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cămătărie GustavAurelian GustavAurelian Am împrumutat niște bani unor persoane.Sumele nu erau foarte mari și am cerut o mica dobânda. Politia ma acuza de cămătărie, ce pedeapsă pot primi? Au ... (vezi toată discuția)
Se considera camatarie giovana giovana am imprumutat unei cunostinte 5000 de euro trebuia sa mii restitue in termen de 3 luni si nu mia restituit suma. am cazut de comun acord sa facem un cuntract ... (vezi toată discuția)
Hartuire camatararie pot sa-ifac plingere penala? gemilia gemilia am luat 9000 euro imprumut cu contract de ipoteca pe casa asta a fost in 2007 imprumutul a fost pe 1 an dar la un an i-am dat dobinda de 6la suta pe luna si am ... (vezi toată discuția)