avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lichidare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lichidare

Buna ziua.Am lucrat la o firma de mobila mai multi ani.De anu trecut (primavara) m-i s-au dat salariile doar prin reclamatii la ITM sau chemare in instanta.In februarie anul curent am descoperit ca de mai mult timp m-i se adaugau acte aditionale la CIM ( micsorare salariu , micsorare program ... dar programul de fapt era micsorat doar in acte ) si chiar am fost concediat din firma si angajat pe alta firma ( firma contabilei care de fapt este fina patronului ) concediat din firma contabilei si angajat iar in prima firma.Am facut reclamatie iar la ITM si am chemat firma in instanta.( si cred ca atunci a fost greseala mea ca nu am facut sesizare la parchet pt fals si uz de fals consecutiv intr-o perioada mai mica de 6 luni )La primirea instiintarilor de la ITM si Tribunal mi-au impus ca imi dau banii daca imi retrag plangerile si le semnez toate actele aditionale din urma .( ceea ce am si facut deoarece sumele restante erau pe 6 luni ).Dupa retragerea plangerilor ( si mi-au dat sumele restante adica salariile aferente ) au inceput dinnou sa nu mai plateasca salarile ceea ce m-a fortat sa imi dau demisia.Timp de o luna le-am tot batut la poarta pentru a mi se emite hartiile necesare si face lichidarea prin care ei imi raspundeau cu injurii.Am fost la ITM am facut iar reclamatie si mi s-a trimis acasa o hartie prin care ma anunta:
"- conform incheierii nr...... a trib. Constanta , se dispune deschiderea procedurii insolventei fata de debitoarea...
- pentru a intra in posesia drepturilor salariale restante trebuie sa va adresati administratorului judiciar ..... desemnat de catre judecatorul sindic ....
Acum intrebarea este : am vreo sansa sa imi primesc restantele salariale ( firma inca exista dar si-a schimbat profilul iar patronii mai au inca o firma care merge paralel ) si hartiile necesare ( de la ambele firme ) si sa aflu daca mi s-au platit toate darile ? ( poate in toamna ies in somaj iar daca ei nu au mai platit - ex 1 an -nu pot beneficia )
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:35, 12 Iunie 2012
In acest sens, trebuie sa va adresati administratorului judiciar pentru a vedea daca sunteti înscris la masa credala .... daca s-a deschis procedura de insolventa, atunci mai aveti ceva timp de asteptat pana la recuperarea acestora..

Nu are nicio relevanta faptul ca patronii mai detin o societate .. sunteti angajatul si acestei societati?
Nu sunt angajatul celeilalte firme ... problema este ca de fapt si-au deschis cealalta firma cu care functioneaza si acuma numai ca sa nu mai plateasca datoriile celeilalte.Sa inteleg ca de fapt ei tin firma - cea cu insolventa - numai ca sa nu piarda casele si propietatile care le au luate ( credit ipotecar banca ) pe aceasta si pot sa isi plateasca inca 100 de ani doar "darile" catre administratorul judiciar...deci eu o sa am 0 sanse sa imi recuperez salarile restante ! In schimb am vreo sansa sa intru in posesia actelor ( adeverinta tip carte de munca , act incetare contract de munca ... ca sa vad in ce temei mi s-a desfacut CIM de la ambele firme in care am fost angajat, daca mi s-au platit darile , etc ) ? Si daca mai exista vreo portita in care sa revin la falsurile din acte pe care m-au pus sa le semnez dupa 1 an de zile ... pentru ca de fapt ei au facut niste economii pe spatele meu care ma vor afecta pe mine la pensie.
Multumesc !
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

In acest sens, va puteti adresa administratorului judiciar in vederea eliberarii adeverintei de vechime pentru perioada lucrata.

Puteti apela la Fondul pentru garantarea creantelor salariale , potrivit Legii nr.200/2006.
Si asta este alta problema pentru ca amundoua firmele ( atat nasa cat si fina ) arunca "pisica" de la una la alta ... adica arunca de pe una pe alta ca in diferite perioade ar fi fost administratorul firmei si de fapt ( eu cred ca asta este rea credinta ) nu imi elibereaza actele.
PS: in hartia primita de la ITM scrie ca au verificat SC .. SRL dar nu mai dau si detalii de adresa sau de administrator.Deci in momentul de fata nu stiu concret la cine sa ma duc sa cer hartiile.
Nu este nevoie sa dea detalii despre sediu si numele administratorului ... important este ce va raspuns ITM-ul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copie hotarare judecatoreasca nitmar nitmar cum pot obtine o copie dupa o hotarare judecatoreasca in care sunt parte interesata fara a fi fost parte in proces- decat ca martor (pentru restante ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu misu1972 misu1972 Buna ziua, Va rog respectuos sa ma ajutati cu o problema . Sunt angajat la o firma de constructii din data de 17.03.2014 cu contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)
Carte de munca deea_3181 deea_3181 Buna ziua. As avea si eu cateva intrebari, de fapt am mai multe probleme si as dori sa stiu cum as putea sa le rezolv. De doi ani lucrez intr-o firma de ... (vezi toată discuția)