Am fost plecat din imobil in interes de serviciu in provincie timp de 14 luni in intervalul 2003--2004.Familia a facut cerere de scoatere de la partile comune a unei persoane dar presedintele de atunci nu vrut sa dea curs cereri spunand sotiei sa vin sa negociez cu el. Se pune intrebarea ce anume sa negociez ?In consecinta familia si-a achitat numai cotele ce le reveneau lunar lor minus cota ca ar fi trebuit sa o plateasca si pentru mine.Cand am revenit in imobil am incercat sa ne intelegem pe cale amiabila dar raspunsul a fost ca nu poate sa ma scoata de la intretinere retroactiv si in consecinta am ramas de atunci cu o restanta de cca 300 ron la care asociatia a tot aplicat penalizari care au ajuns la suma de cca 5000 ron. Mentionez ca din anul 2004 si pana in prezent am achitat cotele de intretinere lunar conforme cu listele de plata afisate lunar.Anul acesta am actionat in instanta asociatia pentru stingerea asa zisei datorii conform legii prescriptiei dar judecatorul mi-a cerut sa platesc o taxade timbru de cca 500 ron si inca o taxa pe care efectiv nu am retinuto.Este normal sa platesc aceste taxe ? Va intreb este normal ce mi se cere ? Pansia pe care o am nu imi permite acest lucru si nici sa-mi angajez un avocat.Termenul urmator este in luna septembrie 2012. Ce ma sfatuiti sa fac si cum sa procedez pentru a rezolva aceasta problema.Mentionez inca o data ca de 8 ani am platit si platesc lunar cotele de intretinere ,minus acele cote care de fapt si de drept a fost un abuz s-au rea vointa o unor oameni. Va multumesc pentru eventualele sfaturi si sugestii pe care mi le puteti adresa.=D>:((
La 300 lei restanta penalizarea n-ar putea fi mai mare ca 300 lei, nicidecum 5000 lei, asa ca stati linistit sa va dea asociatia in judecata. E posibil sa piarda in instanta toata suma, nu mai vorbesc de penalizari. Nu platiti nimic din acea suma! Ramaneti cu acea restanta pana la calendele grecesti sau pana s-or hotari ei sa va dea in judecata. N-o faceti dv. ca pierdeti mai multi bani decat e cazul.
Am fost obligat sa actionez eu in instanta pentru a obtine prescrierea intrucat anul trecut asociatia a vrut sa ocoleasca legile statului si instantele de judecata adresanduse unor firme de recuperare debite si cand am mers cu chitantele lunare pe ultimi 8 ani si-au cerut scuze pentru disconfortul creat si dansi mi-au sugerat sa-i actionez eu in instanta pentru a nu m-ai aparea pe listele de la avizier cu acea restanta ? imensa care nu este in ton cu realitatea.
Puteti sa precizati cum suna actiunea dvs.? Pentru ca daca va cere instanta sa achitati taxa de timbru rezulta ca ati achitat ce nu voiati sa achitati si acum cereti restituirea?! Sau ati contestat vreun act? Termenul general de prescriptie este de 3 ani si ar fi aplicabil creantei dvs. Dar, daca ati achitat-o nu veti mai putea invoca prescriptia.
ati ales o cale gresita...trebuia sa mergeti pe obligatia de a face,solicitand ca asociatia sa tina cont de lege. Important este daca aveti cerere de scadere persoana la acea data.Altfel pierdeti tot.
In alta idee,aveti de plata numai suma calculata pe ultimii 3 ani 3 ani.
Ii spuneti presedintelui, ca daca nu se poate calcula retroactiv,va plati din buzunarul lui.
Intrucat nu cunoastem situatia ,si cererea depusa ,este greu sa primiti un sfat mai amanuntit.
Nu ar fi trebuit s apromovati o actiune in realizarea dreptului, desi nu stiu ce ati cerut exact. Este clar sa suma in litigiu este de 5.000 ei si la aceasta suma instanta v-a obligat sa timbrati.
Este legala o asemenea masura, instantele nesolutionand dosarele in lipsa taxei de timbru. Daca nu achitati aceasta taxa atunci actiunea va fi anulata ca netimbrata.
Ar fi trebuit insa sa formulati o actiune in constatarea faptului ca nu datorati suma de 5.000 lei. Oricum daca restanta a fost de 300 lei, este ilegal ca penalizarile sa tot creasca si sa depaseasca suma la care s-a aplicat initial. Adica ar fi trebuit sa aveti o restanta de maxim 600 lei.
Suma este cel mai probabil prescrisa.
Pentru a avea mai sigur castig de cauza ar fi fost bine ca cererea de scotere de la intretinere sa fi fost depusa in scris presedintelui asociatiei si sa aveti o dovada in acest sens.
Cred totusi ca nu este prea tarziu sa precizati actiunea in sensul ca intelegeti sa formulati o
actiune in constare, la care taxa de timbru e mai mica si este fixa.