Buna ziua,va rog sa ma indrumati ce pasi trebuie sa urmez pt. a deveni proprietarul unui apartament ai carui coproprietari sunt ambii mei parinti,decedati la acest moment(tatal in 1996,iar mama in 2011).Mentionez ca sunt singurul mostenitor si nu am initiat inca nici un demers pt.deschiderea succesiunii,fara de care nu am putut obtine nici certificatul de cadastru,intabulare etc.Multumesc anticipat pt.sfaturi!
Primul pas este deschiderea succesiunii, prima data dupa tata si apoi dupa mama. Dupa obtinerea certificatului de mostenitor mergeti la Administratia financiara teritorial de care apartine apartamentul si il declarati in termen de 30 de zile. Totodata incepeti demersurile pentru cadastru, carte funciara, intabulare. Atentie! La desciderea succesiunii veti trece in masa succesorala si alte bunuri mobile si imobile care au apartinut parintilor la data decesului.
Anexa 24 de la Primarie, dar mergand la notar acesta va va spune exact e trebuie sa prezentati : certificatul de deces al autorilor , certificatul de nastere al dvs respectiv certificatul de casatorie daca sunteti fata, actul de proprietate al imobilului, certificat fiscal , 2 martori si completati o cerere de deschidere a succesiunii.
anexa data de primarie se trimite din oficiu ijn situatia in care sunt bunuri in masa succesorala. ca sa nu asteptati , adresati-va unui birou notahrial, care va face toate demersurile. ambele succesiuni se pot afla pe rolul aceluiasi birou notarial, conexa si solutiona fara probleme.
avand in vedere ca mama a decedat in 2011, nu ati fost citat de un birou notarial? citarea de catre biroul notarial se face in momentul in care acesta primeste sesizarea pt dezbaterea procedurii succesorale emisa de primarie.
Intr-adevar anexa se trimite de Primarie din oficiu unui birou notarial, care va convoca pe cei cu vocatie de mostenitor. Dar Primaria va trimite anexa numai dupa deschiderea succesiunii de catre un posibil mostenitor la Primaria ultimului domiciliu al persoanei decedate. Acolo se vor declara toate bunurile mobile si imobile care compun masa succesorala si se vor indica persoanele cu vocatie de mostenitor si calitatea acestora fata de persoana decedata.
Anexa 24
corinacarstoiu
Buna ziua,
Intentionez sa deschid actiunea de succesiune in urma decesului bunicii mele.
Aceasta a avut 2 copii: mama mea (care a decedat inainte de decesul ... (vezi toată discuția)
Succesiune
a_gmona
Mama mea este in viata si mai am o sora.
Tatal meu a decedat in urma cu 2 luni si acum am primit o citatie sa ma prezint la notar pentru masa ... (vezi toată discuția)