avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... contestatie amenda circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

contestatie amenda circulatie

Buna ziua,

In data de 12.06.2012 in municipiul Timisoara am fost oprit de un echipaj de politie pentru ca nu am acordat prioritate pietonilor la o trecere de pietoni (contrar realitatii, eu aflandu-ma deja in traversarea trecerii de pietoni cand pietonul a pasit pe zebra).
Pe langa amenda aferenta si suspendarea permisului am primit amenda si pentru lipsa RCA, desi eu aveam asupra mea o copie xerox a RCA care este valabila, pe care am mentionat-o in procesul verbal cu serie si numar.
Nu au fost chemati martori pentru acest lucru iar eu eram singur in masina.
Am fost sfatuit sa contest procesul verbal pe de o parte iar altii m-au sfatuit sa platesc totusi amenda in 48 ore, in caz ca o sa primesc decizie nefavorabila, neavand cum sa demonstrez ca nu am lasat pietonul sa traverseze.
Amenda este 700 lei (trecere neregulamentara - 280 lei + lipsa RCA - 420 lei)
Intrebarile mele sunt: 1. Daca nu platesc amenda in 48 de ore si sentinta va fi nefavorabila, voi mai beneficia de cele 48 de ore in care sa platesc amenda la jumatate (350 lei)?
2. Ce sanse reale am sa scap de amenda?
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2012
florianhomeag, utilizator
oare o sa inteleaga functionara de la posta ce vreau sa fac? adica sa platesc doar o parte de amenda... sper sa o scot la capat cat mai repede, deja m-am stresat foarte mult pentru o nedreptate
Contestatorul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie ,nu trebuie sa faca nici o dovada ,in schimb agentul constatator are obligatia de a face dovada celor afirmate în procesul-verbal de constatare a contraven?iei .

Cuvantul unui functionar public nu poate infrange prezum?ia de nevinovă?ie garantată atât de Constitu?ia României cât ?i de practica CEDO în materie.


[Mesaj editat - pct. 2.2 din regulament]
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
@bicov - va recomand cauza Ioan Pop vs Romania si o sa vedeti ca insasi CEDO spune in mod expres de aceasta data (spre deosebire de cauza Anghel vs Romania) ca prezunmtia de temeinicie nu infringe prezumtie de nevinovatie si ca existenta acestei prezumtii in legea interna nu incalca Conventia Drepturilor Omului.
matahachiro a scris:

@bicov - va recomand cauza Ioan Pop vs Romania si o sa vedeti ca insasi CEDO spune in mod expres de aceasta data (spre deosebire de cauza Anghel vs Romania) ca prezunmtia de temeinicie nu infringe prezumtie de nevinovatie si ca existenta acestei prezumtii in legea interna nu incalca Conventia Drepturilor Omului.


Ce spuneam si eu ”€prezumtia de temeinicie nu infringe prezumtie de nevinovatie” si in plus am avut o cauza asemanatoare (neacordare prioritate pietoni),in care functionarul public ,numit politist ,nu a putut sa dovedeasca fapta,va las sa ghiciti solutia.

Eu va recomand mai multa practica avocatiala concreta.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2012
Stefan Bicov, Avocat
aveti dreptate, am uitat ca sunteti singurul avocat de pe acest forum cu expereinta in instante si cu capacitatea de a analiza o jurisprudenta.

Alte discuții în legătură

E ok model de plangere retinere permis la trecerea pe pietoni? catalintan catalintan DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul zzz, domiciliat în zzz, identificat prin zzz formulez prezenta PLÂNGERE CONTRAVENTIONALA, Împotriva ... (vezi toată discuția)
Neacordare prioritate pietoni-permis retinut Zerocool90 Zerocool90 Buna seara! In cursul zilei de astazi in timp ce ma deplasam cu masina de serviciu catre sediul firmei la una din trecerile de pietoni pe banda opusa benzii ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat - "neacordare de prioritate unui pieton" ContSters303549 ContSters303549 Buna seara, Haideti sa va impartasesc experienta de astazi dimineata. Fiind pe DN5, Bucuresti - Giurgiu, in localitatea Jilava, oprit fusai de domnul ... (vezi toată discuția)