Buna ziua! Pe scurt.. O persoana a avut un credit la o banca(credit asigurat la o societate de asigurari agreate de banca), persoana a murit, urmeaza despagubirea care vine de la societatea de asigurari la banca...
Problema: care sunt obligatiile bancii(beneficiar), obligatiile mostenitorului contractantului, si obligatiile asiguratorului, ori procedura care trebuie urmata....(gen deschiderea unui dosar de daune, un inspector de daune concluzioneaza daca e un risc asigurat ori nu)...ceva de genul asigurarii RCA dar in materie de asigurare de viata. Aici ma refer la procedura extracontractuala, stabilita de lege, contractul nu include astfel de specificatii.
In speta mea banca a inceput executarea silita fara a tine cont de existenta vreunei asigurari de viata.
Buna ziua,
probabil ca dosarul cu pricina a ajuns la executorul bancar dintr-o scapare; se pare ca nu au observat asigurarea de viata. Ori poate ca asigurarea cu ricina nu acoperea integral suma imprumutata? Sunteti sigur ca asigurarea era cesionata in favoarea bancii?
Plecand de la premisa ca asigurarea este cesionata in favoarea bancii si ca aceasta acoperea integral suma imprumutata, impotriva formelor de executare incepute probabil impotriva mostenitorilor, as face o contestatie la executare in care as arata aceste detalii.
Daca intradevar exista o asigurare de viata a persoanei care a contractat creditul faceti o contestatie la executare.
Insa trebuie sa vedeti daca persoana care a facut imprumutul nu a garantat si cu unele bunuri acest imprumut.
Buna ziua. Am postat intrebarea deoarece sunt in faza contestatiei la executare, iar instanta vrea sa vada daca riscul era asigurat ori nu era asigurat, in conditiile in care asigurarea acopera doar riscuri de pe urma decesului din accident, iar eu consider ca instata nu poate stabili acest lucru cel putin fara opozabilitatea asiguratorului.
Asa ca doream sa identific procedurile legale care trebuia sa le faca banca respectiv asiguratorul inainte de a proceda la executarea silita.
Multumesc.
Av.Gociu Adrian
Pai riscul asigurat nu ar trebui sa rezulte din cuprinsul contractului sau politei de asigurare? Ce are de stabilit instanta?
Cred ca e suficient sa vada daca asigurarea produce efecte fata de situatia de fapt din speta.
Pe de alta parte, daca din simpla lectura se poate lamuri acest aspect, iar din cuprinsul contractului de asigurare nu rezulta ca asiguratorul ar trebui sa plateasca, atunci nu cred ca e nevoie sa fie introdus in cauza asiguratorul.
Asigurare
apeiron2
Va rog sa-mi spuneti daca se restituie cumva asigurarea de viata dintr-un contract bancar la terminarea creditului de rambursat? (vezi toată discuția)