avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificare evidenta contabila Asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificare evidenta contabila Asociatie

Va adresez rugamintea de a ma ajuta in problema pe care o am fata de intocmirea corecta a evidentei contabile (si nu numai atat!) a Asociatiei de proprietari in care sunt membru.
Mai exact, trebuie sa aflu daca pot solicita ca membru, fara a initia o actiune in instanta (deocamdata!), o expertiza contabila asupra modului de calcul al darilor, dar si asupra modului in care Presedintele si Comitetul isi indeplinesc atributiile si pun in aplicare hotararile, precum si asupra altor indatoriri pe care acestia le au fata de prevederile legale in materie si fata de membrii asociatiei.

Aspectele sunt destul de multe si "schioape", in timp ce Presedintele si Comitetul iau decizii in cel mai aberant mod isi poate imagina cineva.
Procesele-verbale contin aspecte ce nu tin de responsabilitatile pe care acestora li le confera legea si se erijeaza in legiuitori si executori asupra dreptului de proprietate al membrilor asociatiei, fac politie pana la hartuire, pe la usile cui nu le este pe plac, motivand ca "sunt indreptatiti sa observe cine intra si cine iese din apartamente", au izgonit efectiv un membru al asociatiei care a vandut apartamentul si aplecat fiin hartuit permanent si agresiv de presedinte si de familia acestuia pana ce le-au speriat copilul cu atatea scandaluri si au decis - in linistea lor omeneasca, de altfel - sa se mute din bloc etc., etc. etc..., in timp ce neglijeaza pana la ignorare ceea ce este cu adevarat necesar a fi realizat in beneficiul real al membrilor Asociatiei.
Nu se afiseaza niciodata facturile de utilitati la aviziere, ci niste preturi cosmetizate si introduse in listele de plata, care nu corespund facturilor ci unor calcule "conform regulamentului", regulamente ce nu au fost aduse la cunostinta nici o data membrilor asociatiei ci "numai daca cereti!", se fac cheltuieli "conform vointei comitetului" care nu mai ajung a avea utilitate (studii de fezabilitate, proiectare bransamente, etc, care apoi nu au mai ajuns a se realiza, procesele verbale de sedinte se afiseaza prin "rezumare" dupa cenzurare si fara sa se vada care au fost membrii de comitet care au participat la sedinte, multe altele similare, toate facute cu scopul de a stoarce bani de la membrii asociatiei prin listele de plata, simplu si fara a simti necesitatea de a oferi vreo justificare, nici macar la cerere, nu raspund la nici o adresa pe care personal le-am inaintat prin posta cu confirmare de primire, pe motiv ca "eu sunt barbat (nota: barbatul este dl. presedinte - mecanic de profesie, pe santier) si nu ma sperii de functiile voastre" (de care nu a facut nimeni uz, ci doar frustrarea din el il face sa-si inchipuie vreun uz de acest gen, care chiar nu are nici un rost in semenea situatii... Multe, multe...

Alt exemplu, au luat hotararea in comitet sa puna in carca unor membri ai asociaitiei care detineau chei de la fostele usi ale uscatoriior, toate costurile legate de inlocuirea usilor de acces in aceste uscatorii (4 la numar), intrucat unii proprietari "au refuzat sa predea cheile catre asociatie" o data ce aceste spatii au fost inchiriate unor terti din afara asociatiei, in scop de utilitate comerciala.
Mai mult, prin inchiriere, comitetul a pus in carca membrilor asociatiei cheltuielile de schimbare a usilor cu unele pe placul chiriasilor (care sunt firme ce apartin unor membri ai comitetului), predand astfel spatiile "la cheie", dar... cu usi cu tot proaspat inlocuite... Dupa ce le-au platit din banii asociatiei, au impartit cheltuiala catre membrii asociatiei care nu au predat cheile "la timp", motivand ca datorita faptului ca nu au avut toate cheile, au fost nevoiti sa schimbe usile... fapt ce e de-o inocenta dezarmanta, avand in vedere ca fiecare putea sa faca cate copii avea chef, daca membrii cu pricina ar fi fost escroci si puteau sa-si pastreze chei si sa violeze spatiile dupa inchiriere...
Printre acestia, ma aflu si eu, care imi pastram intr-un colt al unei uscatorii anvelopele de schimb de la masina... Altii aveau cate-un dulapior cu scule, etc...

Cheltuielile nu sunt deloc de neglijat, avand in vedere ca s-au ales usi "pe spranceana membrilor din comitet" care se afla in spatele firmelor ce au inchiriat spatiile pe sume derizorii, plus alte ghene de pe scara, inclusiv spatiile destinate ghenelor de gunoi de la ultimul etaj, in scop de depozitare a diverse materiale, la pretul de ... 10 lei/luna/ghena... si... au incuiat ghenele de gunoi incat locatarii duc acum gunoiul la alt etaj, vrand-nevrand...

Comitetul minunat a luat hotararea de a inchiria aceste spatii fara a anunta - macar in spiritul bunului-simt - membrii asociatiei sa-si ridice obiectele personale aflate in aceste spatii. Din fericire, bunurile au fost scoase pe scara blocului si macar au putut fi recuperate... Sper ca de toti...
Actiunea minune se vrea a fi motivata prin faptul ca presedintele a pus biletele in cutiile postale cu privire la faptul de a fi predate cheile, biletele care - nici macar asa! - nu au existat. Pueril si... de te umfla rasul, daca nu plansul...

Asta, foarte pe scurt fiind spus. (Pe naiba, pe scurt - dar chiar sunt mult mai multe desi e greu de crezut ca mai sunt posibile asa tratamente si mentalitati la 22 de ani de la caderea "raposatului si a odioasei"!)

In acest sens, va rog sa-mi spuneti daca inainte de a inainta o actiune in justitie, pot plati personal aceste verificari, pentru ca... chiar m-au adus in stare!

In fapt, consider ca se impune alaturi de verificarea contabila si o verificare similara cenzoratului, intrucat atributiile administratorului, presedintelui, comitetului si cenzorilor nu se includ unele pe altele.

Va multumesc anticipat pentru atentia acordata (fiind constient ca numai simpla parcurgere a subiectului va solicita timp si nervi!) si astept cu mare interes raspunsurile Dvs.!

ps. De precizat un aspect de-o importanta colosala: serviciul Asociatii de proprietari din Primarie a mai efectuat doua verificari in urma reclamatiilor unor membri ai asociatiei - in urma cu 2 ani - cazuri in care... "nu s-a constatat nici o deficienta", totul a fost perfect dirijat gratie cunostintelor "de specialitate" ale doamnei administrator, care cunoaste multe usi de acces... Usi din Asociatie - evident! A nu se confunda cu vreun fapt ce poate compromite calitatea cuiva... :innocent:
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
ContSters238039, utilizator
280366 a scris:

Dacă s-a contactat un expert contabil

Cine a contactat si angajat expertul contabil? Comitetul executiv al asociatiei prin presedinte?
Daca s-a incheiar un contract cu acel expert, contractul trebuia sa contina si clauze de reziliere, termene de plata..., nu plata "in avans". Suma de 1500 lei/an poate nu este mare dar depinde pe cati ani i s-au dat banii si ce obiective avea acea expertiza.
la aducerea la cunostinta contabilei Asociatiei de Proprietari, aceasta să refuze vehement să fie controlată...

Nici un expert nu poate avea ca obiectiv contractula verificarea "contabilei". Se verifica, de exemplu situatia incasasarilor si platilor, situatia furnizorilor, repartizarea cheltuielilor s.a.m.d. iar toate acestea pe baza actelor din asociatie, acte la care au acces cei din conducerea asociatiei.
Banii dati drept avans se pot recupera asa cum s-a prevazut in contract.
Stim ca ati ales o noua conducere a asociatiei. Puneti la dispozitia expertului dosarele, stabiliti cu acesta un program de lucru si incepeti verificarea. Contabila a fost, mai este, a disparut..., nu conteaza, noul comitet executiv, noul presedinte, actualul administrator..., sa concureze la realizarea acestei expertize.

O vecină, proprietară in Asociatia noastră (care e în proces cu sediul acela construit putin cam ilegal pe un drum public -> gang, dar nu prea are legătură cu subiectul), mi-a zis că a contactat un Expert Contabil, si că a achitat în avans banii de expertiză extra-judiciară, care, ulterior, fiind refuzată de contabila Asociatiei, se plânge că i-a pierdut (banii).
Eu nu cred aberatia asta, cum să dai banii pentru ceva care nu s-a efectuat (un serviciu oarecare) ? Suma pe care o clama pierdută era de 1500 lei/an contabil expertizat, adică pentru 3 ani ar fi plătit 4500 lei, ceea ce nu cred că ar fi dat ea pe cont propriu suma aia, fără să se asigure că serviciul respectiv se va putea efectua.
Ca să văd că nu ne-a indus în eroare, am întrebat un expert contabil atestat CECCAR, care mi-a zis că vecina ar fi trebuit să facă contestatie la CECCAR si ar fi putut astfel să-si recupereze cei 1500 lei pentru expertiza neefectuată fizic. VREAU SÃ MÃ LUMINEZE SI ALTE PERSOANE CARE SUNT ÎN DOMENIU, SÃ STIU DACÃ AR FI PUTUT RECUPERA BANII PENTRU EXPERTIZÃ, STIIND CÃ SERVICIUL NU S-A EFECTUAT.
Mai sus am formulat poate inexact "controlul" contabilei, vroiam să spun efectuarea unei expertize financiar-contabile extra-judiciară asupra activitătii contabile si a legalitătii actelor fostilor sefi si angajati ai Asociatiei. IMPORTANT E CÃ ACEA CONTABILÃ A REFUZAT EXPERTIZA, DUPÃ SPUSELE VECINEI. Vrem să descoperim dacă vecina doar se dă victimă pentru că a pierdut copilăreste suma aia destul de mare.
Apropo, deja contabila plătită cu ... 1400 lei NET, la 60 ore/lună, a predat actele, stampila, etc., noilor conducători ai Asociatiei, le-am legat, sigilat, etc. VREM SÃ STIM CUM PROCEDÃM CU EA, S-O DEMITEM, PENTRU A ANGAJA ALTÃ CONTABILÃ, LA FEL, SI UN ALT CENZOR, S-O FACEM LEGAL SI FÃRÃ SCANDAL. Ce trebuie să facem, trebuie ca una dintre cele două nou angajate să depună vreo garantie materială ?
La fel, cum procedăm si cu restul angajatilor ? Cei care lucrează în domeniul Asociatiilor de Proprietari îi rugăm să ne zică ce personal aveti, si, dacă e posibil, ce tipuri de contracte si ce salarii, să nu umflăm nota de plată a vecinilor si-asa cu venituri reduse
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2013
280366, utilizator
Pentru a fi in legalitate, asa cum vreti, nu conteaza cat le umflati cota de intretinere locatarilor, ci sa aplicati un bun echilibru intre munca omului si plata acestei munci.
Daca veti judeca munca unui om prin prisma buzunarelor locatarilor, atunci veti avea ce meritati, adica nu prea veti avea angajati sau veti avea angajati care va vor fura cu spor.

- administrator - contract de munca
- ingrijitori - contract de munca
- presedinte si cenzor (membru al comisiei de cenzori din asociatie), gospodar - contracte de mandat (similare celor de munca, dar nu se declara la ITM si nu se plateste somajul)
- daca aveti cenzor extern - contract civil.

Multumesc, doamna ELGA, o să le transmit celorlalti din C.E. orice informatie venită de la cei cu experientă în domeniul Asociatiilor de Proprietari.
Dar dacă se poate, rog să ni se răspundă si la prima parte a postării mele de ieri, în legătură cu expertiza contabilă, dacă poti pierde asa usor banii dati pe ea de acea vecină (cititi prima parte a postării, nu mai reiau).
Multumesc anticipat.
Nu se pierd asa usor banii. Vecina dumneavoastra sa ia legatura cu expertul, sa-i explice situatia, sa se scuze pentru deranjul creat si sa solicite banii inapoi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comitetul executiv al asociatiei de proprietari, poate lua hotararea de a-l da in judecata pe fostul administrator ? aeg aeg Fostul administrator al asociatiei de locatari, a furat niste bani, aproape jumatate de milliard de lei vechi. Ne-am dat seama ca se intampla acest lucru, ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila, plata suplimentara cenzor asociatie pentru efectuarea ei Georgeta2016 Georgeta2016 Daca la o asociatie de proprietari cenzorul efectueaza si expertiza contabila din partea asociatiei intr-un proces este corect si legal? (vezi toată discuția)
Cine plateste o expertiza refuzata? mitu eugenia mitu eugenia buna ziua, va rog mult daca poate cineva sa-mi spuna si mie ce am de facut in urmatoarea situatie: - am fost administrator la un bloc pana in ... (vezi toată discuția)