avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Efractie ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Efractie ?

Un locatar al unui bloc ocupa fara forme legale o boxa de beci timp de 30 de ani .Cu toate ca acel locatar are boxa plina de diferite lucruri, un alt locatar sparge lacatul si ocupa el aceasta boxa .Este infractiune ?
Cel mai recent răspuns: Cretu Jan Marian , utilizator 08:28, 19 Iunie 2022
da, atat timp cat folosinta ia fost ingaduita pana acum faptul ca i se forteaza intrarea in boxa poate fi cercetata ca infractiune de tulburare a folosintei locuintei si distrugere, ambele fiind pedepsite de Codul penal...
In conditiile in care locatarul "ocupa fara forme legale o boxa de beci",respectiv nu detinea acordul asociatiei de proprietari,este discutabil statutul acestuia in raport si fata de spatiul ocupat fara forme legale
Tulburarea folosintei locuintei=Art 320 Codul penal Fapta prin care se tulbura in mod repetat folosinta locuintei locatarilor dintr-un imobil,ori prin care se impiedica normala folosinta a locuintei,se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda

In raport de conditiile legal impuse pentru incadrarea faptei drept tulburarea folosintei locuintei,in speta de fata lipseste elementul care sa ateste legalitatea utilizarii spatiului
Daca "locatarul" spatiului pe care se afla boxa nu are un contract de inchiriere, atunci fapta celui care intra in boxa lui nu poate fi incadrata ca infractiune.
Sa nu-i fi luat din lucruri....desi se poate discuta si acest aspect, atata timp cat si-a lasat lucrurile personale intr-un spatiu comun.
Depinde foarte mult de cum s-a procedat.
Sunt 2 aspecte diferite ce trebuie luate in calcul: proprietatea si bunurile persoanei din cadrul acelei proprietati.

Daca nu avea drept de folosinta asupra spatiului, nu poate fi vorba de vreo infractiune in ceea ce priveste incalcarea proprietatii.

Iar legat de bunuri, trebuie ca cei care au fortat sa nu prejudiciat proprietarul bunurilor cu ceva( sau cel putin sa nu fi avut intentia).
Pe aceste considerente de regula aceste evacuari se fac cu martori si neaparat cu instiintare/somatie in prealabil catre cel in cauza.

Obs:
Cuvantul locuinta nu-si are locul in acest subiect, boxa nu e o locuinta.

D-na elga,
Sa nu-i fi luat din lucruri....desi se poate discuta si acest aspect, atata timp cat si-a lasat lucrurile personale intr-un spatiu comun.

NU se poate discuta nimic.
Chiar si simpla sustragere a unui bun aflat pe trotuar poate sa fie infractiune. (spre exemplu un telefon sau portofel pierdut). Spatiul e una si bunurile(care au alt proprietar) sunt altceva, trebuie facuta o distinctie clara.
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
grandanat, utilizator
Chiar asa? Ati putea sa-mi argumentati juridic. Vreau sa invat, nu de alta!

Alte discuții în legătură

Am un vecin care are doua apartamente, unul care este la demisol ... Cretu Jan Marian Cretu Jan Marian Am un vecin care are doua apartamente, unul care este la demisol si un altul la parter, cel de sub mine (eu stau la etajul 1). Vecinul locuia anterior la ... (vezi toată discuția)
Infracțiuni motivate de ură Cretu Jan Marian Cretu Jan Marian Infracțiunile motivate de ură, (cu dovezi), unde se reclamă?! Exemplu real: Prejudecățile unor vecinii în legătură cu dizabilitatea mea, șantajul din ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie? suzanatrandafirescu suzanatrandafirescu Buna ziua. Locuiesc intr-o vila formata din 4 apartamente si spatiile comune aferente. Casa a fost nationalizata iar in anul 1997 am trecut de la statutul de ... (vezi toată discuția)