Am cumparat de curand un apartament (compus din camera, camara, hol comun, spatii de folosinta comune) intr-un conac.
Problema se pune in felul urmator: conacul are 9 astfel de apartamente, doua dintre ele fiind detinute tot de un alt proprietar. Restul de sase apartamente din conac au fost restituite in natura primului proprietar X al conacului la legea 112 ( deci proprietari ai conacului cu cote parti suntem doar trei).
Fostilor chiriasi ai celor sase apartamente (detinute acum de X) le-au fost oferite alte spatii de locuit de catre Primarie. Cei sase fosti chiriasi le-au acceptat, dar refuza sa iasa din aceste apartamente de conac, basca sub-inchiriind la randul lor locatiile oferite. Proprietarul X a murit de curand si se pare ca mostenitorii intarzie sa se arate.
Eu nu stiu cum as putea sa-i scot din conac pe cei sase FOSTI chiriasi deoarece acestia nu au nici un interes sa plece, distrug tot ce pot, impedica cat pot lucrarile de reabilitare a cladirii, sunt un adevarat pericol si mai iau si chirie din apartamentele puse la dispozitie de Primarie.
Cei de la Primarie spun ca nu-i poate scoate afara pentru ca nu mai administreaza cladirea, fostul proprietar a murit, celalalt proprietar si-a pus deja apartamentele in vanzare si nu-l mai intereseaza reabilitatrea. Fostii chiriasi nici nu intentioneaza sa participe la cheltuieli nici la lucru si nici nu dau acces ca sa poata sa fie executate.
Evacuarea se solicita de catre proprietar, dvs. nu puteti solicita evacuarea lor. La reabilitare iarasi, nu au de ce sa contribuie. Pentru impiedicarea lucrarilor de reabilitare trebuie sa va adresati celor care le efectueaza (probabil primaria), iar pentru distrugere politiei. Puteti incerca sa le faceti si o reclamatie pe aspectul nedeclararii contractelor de subinchiriere la administratia financiara, respectiv pentru evaziune fiscala.
Consider ca doar o actiune in evacoare se poate face, insa aceasta actiune s-ar putea face doar de catre mostenitorii lui X, de care spuneti ca intarzie sa apara. Ma gandesc insa daca poate fi folosita gestiunea de afaceri in interesul mostenitorilor iar cu ajutorul acesteia sa ii actionati in justitie pe fostii chiriasi pt evacuare.
La gestiunea de afaceri trebuie sa dovedeasca oportunitatea evacuarii, conform art. 1330 NCC. Atata timp cat nu se stie pentru cine se gestioneaza si nici nu exista indicii ca mostenitorii nu ar dori sa inchirieze chiar fostilor chiriasi, nu vad cum ar fi considerata admisibila o asemenea actiune. Evacuarea dureaza si mult, atat pentru a obtine hotararea, cat si pentru a o executa silit.
Daca as inchide usa de la intrarea in conac ? Pur si simplu nu vad ce drept ar avea sa treaca prin prin holul comun atata vreme cat este al meu si al mostenitorilor lui X ( celelalt proprietar avand intrare separata). In baza la ce ma poate obliga sa deschid usa conacului cata vreme nu sunt nici chiriasi si nici proprietari? Eventual sa ma duc cu un executor si sa deschid usile, facem inventar si apoi le sigilez (ma gandesc in cazul in care vor intentiona sa ma acuze ca le detin bunurile fara drept), asta dupa ce le fac o notificare de la executor ca le pun in vedere un anumit termen dupa care imi inchid proprietatea. Eventual daca forteaza ei usile eu voi depune plangere.
Sa ma dea ei in judecata in baza carui drept?
Depinde cum se face practic accesul in cladire. Daca puteti incuia usa, astfel incat nu ai cheie, spargi usa, e o varianta de luat in calcul. Executorul nu va veni sa faca un inventar fara o hotarare a instantei in acest sens. In ceea ce priveste notificarea e ok, cu conditia sa fie formulata la modul: va anunt ca din data de ... se va schimba yala/butucul etc. si va invit ca pana la data respectiva sa parasiti imobilul.
Problema care se va pune e urmatoarea:
1. Exista un moment al zilei in care niciunul din fostii chiriasi sau cei care stau acum in cele 6 apartamente nu e in cladire? Pentru ca va fi greu sa sechestrati pe cineva in cladire si va expune din punctul meu de vedere la sanctiuni penale;
2. Daca la randul or sparg usa, plangerea dvs. s-ar putea sa fie ineficienta, pentru ca politia nu intervine in situatii in care dreptul de proprietate are caracter litigios. Cel mult veti petrece niste timp pe la politie, dar nu politia ii va evacua.