In urmatorul caz: un angajat, in timpul programului de lucru, are un accident de masina. Accidentul a implicat si un biciclist, care de fapt a fost responsabil de provocarea acestuia. Biciclistul a refuzat sa mearga la spital sau la politie pentru declaratii. Angajatul a fost la politie unde a dat o declaratie cu privire la cele intamplate.
Angajatul a plecat de la firma catre un client al firmei, cu masina personala, deoarece masinile firmei nu erau disponibile (a avut aprobarea directorului firmei de a folosi masina proprie in drumul catre clientul respectiv).
Masina personala a angajatului a suferit pagube, care probabil se vor ridica la suma aproximativa de 1.000 lei.
Cum poate angajatul sa-si recupereze aceasta paguba de la angajator, avand in vedere ca a folosit masina proprie pentru a deservi firma la care lucreaza?
Buna seara!
1. Aprobarea primitã de la directorul firmei a fost scrisã sau verbalã?
2. În speţã, din pãcate nu funcţioneazã rãspunderea comitentului pentru fapta prepusului. Reparaţia maşinii angajatului fiind maşina sa personalã, o va suporta partea consideratã vinovatã în cuprinsul Procesului verbal de constatare întocmit de poliţie.
Partea vinovata - biciclistul - a plecat de la locul incidentului. Nu se poate da de el, in niciun fel.
Angajatul, la politie, a dat doar o declaratie in care a spus cum s-au intamplat lucrurile si a solicitat sa i se aprobe repararea avariilor. Nu s-a intocmit niciun Proces verbal de constatare, in timpul cat angajatul a fost la sectia de politie.
Prin urmare, pagubele nu pot fi achitate de partea vinovata.
Din pacate angajatul va trebui sa suporte singur reparatiile masinii. Firma angajatoare nu poate fi trasa la raspundere, biciclistul a disparut, RCA nu poate fi folosit. Daca ar fi existat o polita CASCO, ar fi fost altceva (desi in conditiile unei fransize, nu mai era rentabila folosirea ei). Doar sa aiba angajatul noroc sa gaseasca biciclistul.