In cazul in care un angajat care s-a deplasat in interes de serviciu cu masina de serviciu si a avut accident, masina are dauna totala, angajatorul are dreptul sa ceara angajatului bani? Masina are facut casco cu franciza (20 % din valoare evaluata) si i se cere angajatului sa suporte cheltuiala.
V-am inteles intrebarea!Daca angajatul a semnat un angajament de suportare a fransizei in caz de accident casco (din vina proprie), angajatorul este normal sa solicite repararea acestui prejudiciu.Multi angajatori, pentru a micsora primele, cat si pentru a diminua neglijenta soferilor, fata de autovehiculele firmei, recurg la aceasta metoda, in momentul cand incredinteaza autovehiculul (angajament separat sau prevedere in CIM) urmand ca fransizele sa fie suportate de angajatul vinovat.
In cazul unei asigurari CASCO, firma de asigurare plateste valoarea daunei/ reparatiei - fransiza de 20 % care cade in sarcina asiguratului (firma proprietara a masinii). Asa este incheiata polita de asigurare CASCO, cu fransiza de 20 %. Probabil masina este mai veche si in astfel de cazuri, firmele de asigurari incheie polite cu fransiza.
Daca angajatul firmei a carei autovehicul este asigurat CASCO, a produs un accident de circulatie (vina ii apartine angajatului, conform mentiunilor din PV de cercetare al politiei) si dauna nu este suportata integral de catre firma de asigurari, nu vad de ce firma asigurata nu ar recupera banii (reprezentand fransiza de 20 %) de la lucratorul caruia i-a dat in folosinta autovehiculul, ca masina de serviciu. Trebuie sa fie ceva prevederi in sensul recuperarii unor eventuale reparatii si in CIM, daca acesta mentioneaza ca firma pune la dispozitia angajatului masina de serviciu.
Franciza casco
adriansera
Buna ziua, zilele trecute am avut un accident cu masina personala in sensul ca un participant la trafic cu un moped nu s-a asigurat la schimbarea directiei de ... (vezi toată discuția)
Fransiza
luminitaioana
In anul 2008 am cumparat o masina pe numele tatalui meu. Masina fiind noua, am incheiat o polita CASCO, cu fransiza de 100 E la fiecare dauna.
In anul 2009 ... (vezi toată discuția)