Buna ziua
Ma confrunt cu urmatoarea problema: tatal meu si sora sa au in coproprietate un teren. Daca ma puteti ajuta cu un raspuns, multumesc
1. Poate vinde sora intreg terenul fara acordul tatalui meu?
2. Tatal meu imi poate trece dreptul de proprietate pe numele meu ?
1. Sora poate vinde cota indiviza de teren, nu intreg terenul; pentru a vinde tot terenul trebuie mandatata de catre tatal dvs. in acest sens;
2. Da, dar tot cota parte indiviza de teren. In functie de tipul de teren si de modul de dobandire, este posibil sa existe si un drept de preemptiune al surorii dvs. Vedeti art. 1730 si urm. NCC pentru reglementarea genarala a dreptului de preemptiune.
Pana nu se face iesirea din indiviziune nu se poate: nici sora sa vanda fara acordul tatalui dvs. si nici tatal sa treaca dreptul de proprietate pe numele dvs. (aceasta "trecere a dreptului de proprietate" este in realitate un contract de vanzare-cumparare )
Sora dvs. nu poate vinde întreg terenul aflat în coproprietate, însă îşi poate vinde partea sa.
Tatăl dvs. vă poate ceda cota sa din din dreptul de proprietate.
ce fel de coproprietate?? Au cumparat impreuna ori sunt mostenitori?
Ambele raspunsuri (ale colegilor) de mai sus sunt corecte, functie de raspunsul dvs la intrebarile pe care vi le-am pus
@Car3men
Ce text de lege interzice vanzarea cotei parti catre un tert in cazul coproprietatii?
Editat de moderator simonette12-am rugamintea sa nu mai citati in intregime mesajul utilizatorului caruia doriti sa-i raspundeti cata vreme va aflati pe aceeasi pagina de postare ( pct.2.6 din Regulament).
Multumesc pentru intelegere.