Contract vanzare cumparare. O cale de acces este coproprietatea pe cote indivize a mai multi coproprietari coindiviziari. Unul din coiindiviziari vinde o cota din indiviziunea sa la o persoana care nu are necesitate, fara acceptul celorlalti coproprietari. Dar o cota indiviza de 1/3 este ipotecata Statului si cu interdictie de vanzare timp de 5 ani de la ipotecare (sunt aproximativ 2 ani de grevare).
In contract pe care la imfaptuit de catre vanzator si cumparator, se arata ca nu exista grevare, ipotecare etc. Intrebarea;
S-a incalcat o interdictie impusa de Stat, deasemeni si acceptul celorlalti coiindivizar (coproprietari ai caii de acces), putem vorbi, ca:sorry: Contractul poate fi lovit de nulitate la cererea unui coiindivizar interesat ?:)
Daca terenul vandut era evidentiat in documentatia cadastrala ca facand parte din calea de accces, poate fi instrainat impreuna cu terenul la care ducea accesul si nu avea nevoie de acordul coproprietarilor.
Deci, ori nu era cale de acces in documente, ori s-a vandut impreuna cu terenul.
Nu, cota respectiva s - a vandut la o alta persoana care nu a cumparat fondul principal. Fondul principal la cumparat o alta persoana, vanzatorul diminuandu-i cota indiviza a acestuia . Mai mult nu are cumparat nici "dreptul de servitute", de a trece pe proprietatea altuia. (puteti compara 15 m.p. cu 95 m.p.).Eu detin 95 m.p. si cota cumparata de cel ce nu ii este necesar o iesire le drumul public pe proprietatea mea, este de 15 m.p. Deci; ori isi completeaza cota pana la concurenta, sau isi cumpara de la mine un drept de servitute..Asa consider eu.(inv.art.634 alin.2 din NCC);