avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1169 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate cere drept de servitute?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate cere drept de servitute?

Bana ziua; Un oarecare vecin care are iesire la drumul public, poate solicita de la vecinii sai sa-i de-a o cota parte indiviza ca sa mai aiba inca o iesire la drumul public?
Ca sa fiu inteles fac unele precizari;
Calea privata este proprietatea comuna a 5 coproprietari (cu cote indivize diferite).
Vecinul care solicita inca o cale de acces, iesirea pe care o are acesta la drumul public este directa, si, iesirea pe care o solicita este la o distanta de peste 40 m.l.
Intreb;
Daca unul din cei 5 coproprietari, care are o cota mica din calea de acces, poate sa vanda vecinului de care am facut vorbire o parte din cota sa de cale de acces, fara acordul celorlalti coproprietari, care au o majoritate din calea de acces?
Va multumesc anticipat, astept mai multe raspunsuri..:)
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 09:58, 3 Februarie 2013
Cel care detine o cota parte o poate vinde total sau partial fara acordul celorlalti. Dar este o copa parte nu a iesit din indiviziune, asa ca nu se stie care e cota lui.
Servitutea nu inseamna improprietarire, doar acces. Dar daca el are acces deja la un drum nu ar trebui sa ii dea. Cand a cumparat el acel teren acolo ? asa l-a cumparat ?
Dipa cunostintele mele, Consider ca se poate vinde dar numai in anumite conditii;
Cota indiviza constituie un "accesoriu' al unui drept real principal, si, cota indiviza ca accesoriul este legata de acel drept principal.
Deci; vanzarea cotei indivize se face odata cu dreptul real principal in totalitate, fara a vaduvi pe cumparatorul dreptului real principal de cata sa de iesire la drumul puplic.
Asa consider eu; Nu poti vinde dreptul real principal la un cumparator si accesoriul dreptului real principal la un alt cumparator care nu are trebuinta, doar cu scop de a "sucana" pe cineva. Aidoma proverbului romanesc "Cuiu lui Prepelea".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi lovit de "nulitate absoluta sau relativa", un astfel de contract vanzare - cumparare? Manole Dumitru Manole Dumitru Proprietarul unui fond funciar intravilan ce face mai multe operatiuni, adica; 1). Lotizeaza suprafata respectiva in 4 loturi. Trei loturi cu destinatie ... (vezi toată discuția)
Este contrar dispozitiilor legale? Manole Dumitru Manole Dumitru Contract vanzare cumparare. O cale de acces este coproprietatea pe cote indivize a mai multi coproprietari coindiviziari. Unul din coiindiviziari vinde o cota ... (vezi toată discuția)
Este legal sau nu? Manole Dumitru Manole Dumitru Buna ziua; Am o proprietate pe care am dezmembrat-o in 4 loturi; 1). Trei loturi cu destinatie pentru construirea a 3 imobile. 2). un lot Cale de ... (vezi toată discuția)