avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... planul urbanistic zonal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

planul urbanistic zonal

V-as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu informatii exacte legate de urmatoarea problema:
Vecinul meu isi construieste o casa P+2E amplasata pe hotarul din dr; problema mea e legata de pozitionarea casei fata de hotarul din partea stanga, comun cu mine, care este distanta minima pe care trebuie sa o respecte ? In urma cu 5 ani cand am primit eu certificatul de urbanism, ar fi trebuit sa se retraga cu 3 m, mai este valabil? Si daca este valabila aceasta norma se aplica si pentru balcoane , deoarece dansul doreste sa-si construiasca balcoanele la mai putin de 3m de hotarul comun? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ileana_monika , utilizator 00:25, 17 Iunie 2012
Imi cer scuze am uitat sa precizez zona : ma interesa PUZ sect 6 Bucuresti
Sunt aplicabile disp. art. 612 Cod civ. cu privire la distanta minima in constructii : »Orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor exprimat printr-un inscris autentic. »

La limitele laterale si posterioare ale proprietatilor vecine, prevazute de Codul civil, face trimitere si art. 24 din Hotararea nr. 525/1996 pentru aprobarea regulamentului general de urbanism :
 „Art. 24 - Amplasarea in interiorul parcelei
    Autorizarea executãrii constructiilor este permisa numai daca se respecta:
    a) distantele minime obligatorii fata de limitele laterale si posterioare ale parcelei,
conform Codului civil;
    b) distantele minime necesare interventiilor in caz de incendiu, stabilite pe baza
avizului unitãtii teritoriale de pompieri. « 

Prevederile art. 612 si art. 613 din Codul civil in vigoare sunt pe deplin aplicabile in materia stabilirii limitelor fata de hotarul despartitor ale proprietatilor invecinate.    In acest sens s-a aratat ca, prin servitutea de vedere, care este cea mai intinsa din toate, se urmareste sa impiedice pe proprietarul fondului de a face cladiri sau plantatii de natura sa micsoreze libertatea si placerea vederii in detrimentul proprietarului fundului vecin.
     Art. 612 si art. 613 Cod civ., se ocupa de vederi si impune ca ele sa fie la oarecare distanta de limita proprietatii vecine, chiar daca zidul in care sunt tacute apartine in intregime proprietarului care le-a facut. Distanta la care se pot deschide vederi variaza, dupa cum vederile sunt drepte sau piezise.
va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu streasina vecinului andra-celia andra-celia Buna ziua,am si eu o intrebare,cum trebuie sa procedez daca vecinul meu are casa asezata pe razor(nu are nici macar 1 cm lasat la spatele casei, lucru pe care ... (vezi toată discuția)
Probleme de proprietate garbiny garbiny Buna ziua,am 3 intrebari: 1. Conform Noului cod civil,art.612:” Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului ... (vezi toată discuția)
Distanta intre case crys79tian crys79tian am un teren intravilan lat de 10 m. pe ambele latuti se gasesc stapele caselor venine construite pe calcan. eu vreau sa construiesc o casa intre ele. ce ... (vezi toată discuția)