avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua, :D

Am nevoie de putin ajutor, sper sa il gasesc aici... B-)

Trebuie mentionat ca e primul job in Romania, asa ca nu cunosc deloc legislatia noastra... :">

M-am gandit ca e timpul sa imi dau demisia. Lucrez un job de receptioner la un hotel de 4 stele. M-am angajat in decembrie 2011 si a trecut un pic peste jumatate de an.

La angajare am negociat un salariu de 1000 ron. Angajatorul parea cel mai bun prieten, sociabil si ascultator. Am discutat ca imediat ce va trece jumatate de an, salariu sa creasca cu inca 500 ron. Mi-a acceptat toate conditiile. =D>

Programul 12 cu 24, 12 cu 48.

M-a pacalit sa semnez un contract apoi... pe care scria 850 si mi-a spus ca vor fi 1000 ron, dar restul pe sub mana. Am avut surpriza sa fie salariu de 920 ron. :stunned:

Indiferent ca lucrez ore suplimentare, ture de weekend, nu imi primesc bani pe ele. X-(
Daca citesti fluturasul te apuca rasul, nu plansul. Sporul de noapte 44 ron/luna, iar cel de weekend 4 ron/luna. :O :))

Sarcinile care trebuie sa le fac se inmultesc zilnic, nici nu au legatura cu fisa postului marea lor majoritate. :O

In contract scrie ca trebuie sa am o ora pe zi pauza, dar nu am avut niciodata. Ma lasa doar sa ma duc sa mananc pentru 10 minute. :sorry:

Nemultumiri sunt multe, nu vreau sa va plictisesc. :(

Ca sa mentionez cate ceva despre mine, am renuntat la jobul dinainte unde castigam intre 1800 - 2000 de lire sterline. Am lucrat timp de 4 ani in Londra la un hotel de 5 stele. Sunt licentiat de "Academia de serviciu in 5 stele" din Londra. :D

Ce ma enerveaza cel mai mult ca patronii din Romania nu stiu sa isi aprecieze angajatii. #-o

Marirea de salar am cerut-o ca a trecut jumatatea de an si mi s-a spus ca o nu merge afacerea bine si ca anul acesta nu va fi posibil. :O

Oamenii zic da, da... si par ajutatori, daca cand e sa ofere ceva de la ei. Nu e posibil niciodata.

Intrebarea mea... in aceste conditii, in cazul in care nici ei nu respecta conditiile contractului... imi pot da demisia cu lichidare la zi?

Multumesc in avans! =D>
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:07, 26 Aprilie 2013
Pai ce scrie in contract, ca din cate inteleg, in contract scrie 850 si primiti 920.

Puteti oricand sa va prezentati demisia cu preaviz de 20 de zile.

Puteti depune si plangere la ITM pentru ca nu va sunt platite orele in plus
Daca ati acceptat tacit sa lucrati la gri,cu un salariu "oficial"pe contract de doar 850lei, acum trebuie sa va asumati si consecintele mai putin placute,adica sa vi se calculeze orelele de noapte si sporurile tot pe acest salariu pe statul de plata,adica cum spuneti dvs.cate 4 lei spor de s/d sau spor de noapte de 44ron/luna...
Puteti notifica angajatorul asupra deciziei dvs.de a demisiona, dar cu respectarea preavizului,incat in opinia mea ,angajatorul si-a respectat obligatiile asumate "oficial"prin contract,partea neoficiala nu poate forma obiectul vreunei pretentii .Daca considerati ca v-au fost incalcate totusi drepturile puteti sa faceti o sesizare in acest sens catre ITM.
Potrivit art.81 alin.8 C.mun., salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Art.40 (2) C.mun. prevede ca, angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
.....

Prin urmare, salariatul poate demisiona fara preaviz nu numai în cazul încalcarii de catre angajator a obligaţiilor instituite prin contractul individual de munca, ci şi a obligaţiilor instituite prin contractul colectiv de munca sau prin lege.

Neplata orelor suplimentare sau necompensarea acestora constituie o incalcare a legislatiei muncii, care da dreptul angajatului sa demisioneze fara preaviz.
Alaturi de posibilitatea de a demisiona fara preaviz în cazul încalcarii de catre angajator a obligaţiilor sale, salariatul îşi pastreaza şi dreptul de a sesiza instanţa judecatoreasca si/sau ITM-ul.
Multumesc tuturor pentru ajutor! :vishenka:

Am o ultima intrebare si voi fi lamurit... :hm:

Am citit ceva, ceva pe forum, dar sunt confuz... :wassat:

In perioada de preaviz, pot veni doar 4 ore pe zi la munca sau sunt obligat prin lege sa vin tura intreaga? :-/

Inca o data va multumesc! :innocent:
Reducerea timpului de munca in perioada de preaviz fara a va fi afectate drepturile salariale este posibila numai daca acest lucru este prevazut in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia .

Aceasta situatie este folosita mai mult in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului .. in cazul demisiei, timpul de munca in perioada de preaviz este cel mentionat in c.i.m.

Alte discuții în legătură

Nerespectarea contractului de munca de catre angajator b54pui b54pui sunt angajat la o firma in contractul de munca scrie ca lucrez 8 ore pe zi eu lucrez 14 ore si alte nereguli vreau sa imi dau demisia trebuie sa stau in ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii.contract de munca.demisii cristina1502 cristina1502 Buna ziua.am lucrat 2 luni la un magazin alimentar,lucram in jur 51 de ore pe saptamna (de L-V-9ore iar S-5-6 ore) fara a mi se da liber sau ore platite in ... (vezi toată discuția)
Nelamurire preaviz cosminbarlad cosminbarlad Buna ziua. Am o nelamurire si sper sa gasesc ajutor aici. Eu lucrez in serviciul de paza, adica am si ture de zi si ture de noapte, de week-end-uri nu mai ... (vezi toată discuția)