buna ziua!Sunt angajatul unei firme de paza ,calificat si tot ce trebuie pentru a efectua seviciile in domeniu...la angajare mi s-a cerut atestatul si avizul de la politie decurgea totul normal pana cand am aflat unele chestii care m-a pus pe ganduri de ce oare mai avem institutul ITM si de ce oare nimeni nu face nimic si de ce oare basescu e presedinte daca doarme..mi s-a zis ca totul e ok...primul lucru care m-a uimit nu am vazut contractul meu de munca,din cate stiu exista normal 3 contracte..unul la angajator,la ITM si la angajat..apoi cu trecerea timpului am primit o foaie sa semnez si sa o fac repede fara intrebari dar trimisa prin altcineva unde scria numele meu si in dreptul numeleui era scris NECALIFICAT...ora de munca este 2,5..incredbil..azi am aflat ca o ora de munca la o firma in regula de paza este de 7,12...la 240 de ore primesc doar 6 mil cateodata iau si 580 lei..nu exista sporuri de noapte..sarbatorile legale sa fie platite dublu la ora..in plus esti obligat in libere sa participi ca stewart la competiile sportive din oras cu 0 lei iar cele din exterior mai importante 50 de lei..aceasta firma angajeaza numai pensionari..oameni care nu stiu ce sunt cu ei..suntem doar cativa mai tineri si apti..am si eu o rugaminte..mai exista asemena firme in Romania sau am nimerit eu unde nu trebuia :D:D
mai bine de un an..nu,nu am fost deoarece obligat sunt nevoit sa imi gasesc urgent de munca..momentan inca nu am gasit si nu risc sa stau acasa cu lunile..iar in legatura cu ITM nu sunt primul de 5-6 ani de zile care le-au calcat pragul iar situatia a ramas identica
1. Incepand cu data de 01.01.2011 nu se mai inregistreaza la ITM , contracte individuale de munca .. acestea se completeaza si se transmit prin REVISAL la ITM.
Pentru a afla daca c.i.m. a fost transmis prin REVISAL aveti doua posibilitati
- potrivit art.8 alin.3 din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
- in caz de refuz, puteti sa va adresati Inspectoratului Teritorial de Munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea
2. Faptul ca se presupune ca ITM-ul nu-si face treaba , asta nu trebuie sa va impiedice sa depuneti o sesizare la aceasta institutie sau la forurile superioare , Inspectia Muncii sau Ministerul Muncii.
sa inteleg ca contractul de munca nu mai exista in 3 exemplare?unul din ele sa ajunga in posesia mea?multi din cei cu cazuri asemanatoare le este pur si simplu teama sa faca o plangere la ITM deoarece zboara de la locul de munca pe neasteptate si e posibil sa pierzi lupta pt dreptate impotriva lor..repet..atata timp cat au fost destule reclamatii si situatia nu s-a schimbat banuiesc ca institutia statului nu si-a facut datoria ori mafia si-a intins caracatita peste tot..noi cei din campul muncii suntem niste paduchi pe langa patronat..situatia materiala te impiedica sa te iei de gat cu un urs...e prea mare pt noi..e normal c nu voi continua pe viitor cu aceasta firma dar incerc sa aflu un raspuns si sa facem ceva cu cei tineri care vin in urma noastra macar sa invatam ce avem de facut si sa lasam tinerii sa munceasca cu drepturi legale...inca o intrebare va rog..domnii iesiti la pensie au dreptul sa mai intre in campul muncii legal?
1. Asa este de la 01.01.2011, a intrat in vigoare o OUG prin care s-a abrogat Legea care prevedea obligatia angajatorului de a depune c.i.m. spre inregistrare c.i.m.
2. Intr-adevar, teama de a pierde locul de munca este mai importanta decat sa ne batem pentru drepturile noastre ...pentru recuperarea unor drepturi va puteti adresa si instantei de judecata ..
3. Legea nr.263/2010:
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari: a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii; c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).